Συνέντευξη του Περιφερειακού Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αιγαίου, Σπ. Πέτρου με αφορμή την πυρκαγιά στον Μέγα Γιαλό

“Απαιτείται ωριμότητα για να μην απαξιώνεται το έργο μας”

Την πραγματική διάσταση του ρόλου, της ευθύνης και των καθηκόντων κάθε πλευράς που εμμέσως “συνδέεται” με το πολύτιμο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναλύει ο αρμόδιος Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Αιγαίου, Σπύρος Πέτρου προς την εφημερίδα, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα που ακολούθησαν της πυρκαγιάς στον Μέγα Γιαλό.

Ιδιαιτέρως καυστικός στις απαντήσεις του, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ποιος έχει τον συντονισμό των ενεργειών στα περιστατικά κατάσβεσης των πυρκαγιών, ενώ ζητά δημοσίως να πάψει να απαξιώνεται και να καπελώνεται το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο έχει ως αποστολή, την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος και της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας.

 

  • Η Σύρος είχε να αντιμετωπίσει προ ημερών το περιστατικό της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή “Νήτες” στον Μέγα Γιαλό. Αυτό το γεγονός πυροδότησε έντονη δημόσια αναφορά από ορισμένες πλευρές. Ποιες είναι οι διευκρινίσεις που κάνετε εσείς ως ο πλέον αρμόδιος για τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα της κάθε υπηρεσίας και Αρχής, με δεδομένο ότι έχετε τον γενικό συντονισμό για τα περιστατικά κατάσβεσης των πυρκαγιών;

“Ο πλέον αρμόδιος και ο επικεφαλής για τις πυρκαγιές είναι ο Αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Όποιος είναι ανώτερος. Αυτός έχει την αρμοδιότητα να καλέσει τα εναέρια μέσα και την αρμοδιότητα να τοποθετήσει τις επίγειες δυνάμεις σε θέσεις καίριες ώστε να μη γίνει επέκταση της πυρκαγιάς. Βέβαια στην περίπτωση εκκένωσης των οικισμών, προτείνει στον Δήμαρχο και από εκεί και μετά, με απόφαση του Δημάρχου, εκκενώνεται η περιοχή. Είναι διακριτοί οι ρόλοι και δεν ανακατεύεται κανένας στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έτσι αυθαίρετα όπως παρατηρείται εδώ. Για τα εναέρια, προηγείται μία εμπειρία πολλών ετών στον επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος εάν δεν μπορέσει να κάνει κατάσβεση της πυρκαγιάς με τις επίγειες δυνάμεις και καταλαβαίνει ότι η πυρκαγιά ξεφεύγει ή ανεβαίνει σε κάποια κορυφογραμμή, τότε είναι υπεύθυνος να καλέσει τα εναέρια στο 199, που είναι το κέντρο των Αθηνών. Μετά γίνεται και γραπτώς το κάλεσμα των εναέριων μέσων. Συγκεκριμένα, από την Π.Υ. Ερμούπολης έγινε γραπτό αίτημα προς το 199”.

  • Άρα είναι σαφές πως για την κλήση των εναέριων μέσων χρειάζεται εμπειρία και ξεκάθαρη γνώση αναφορικά με τις ανάγκες κατάσβεσης και το έργο που αναπτύσσεται.

“Βεβαίως. Πρέπει να είναι έμπειρος αξιωματικός, ο οποίος ηγείται των δυνάμεων για να μπορέσει να καταλάβει με τους ανέμους προς τα που θα στραφεί η πυρκαγιά, αν απειλείται κατοικημένη περιοχή ή όχι, πώς θα τοποθετήσει τα οχήματά του ώστε να “κλείσει” σιγά σιγά το κομμάτι που είναι κοντά σε οδικό δίκτυο, γιατί εκεί έχουμε πρόσβαση και το υπόλοιπο κομμάτι που πιθανόν να έχει ξεφύγει πάνω σε βουνό ή σε λόφο για να μπορέσει εκεί να καλέσει κάποια εναέρια για να βοηθήσουν. Βέβαια και χρειάζεται μία τρομερή εμπειρία, διότι ο αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος παίρνει γρηγορότερες αποφάσεις κι από εμπόλεμη ζώνη. Έχει να κάνει με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Να προστατεύσει τους υπαλλήλους και να κατευθύνει τα εναέρια μέσα ώστε να κάνουν τις ρίψεις που πρέπει”.

  • Περιγράψατε με σαφήνεια τον κύριο ρόλο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Υπάρχουν κι άλλοι φορείς και αρχές που μπορούν να συνδράμουν επικουρικά. Η καθοδήγηση υπάρχει αποκλειστικά από εσάς; Ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των υπολοίπων αναφορικά με το κομμάτι της πρόληψης πυρκαγιάς στο νησί;

“Ο επικεφαλής της πυρκαγιάς μπορεί να διατάξει μερική ή γενική επιφυλακή στον τομέα του, ακόμη και σε δύο νησιά. Αν είναι μεγάλη η πυρκαγιά, μπορεί να πει να είναι σε επιφυλακή και σε γειτονικό νησί ώστε οι δυνάμεις από εκεί να έρθουν να συνδράμουν εδώ στη Σύρο. Ο Δήμος έχει βάλει κάποιες δυνάμεις μέσα στο εγκεκριμένο σχέδιο με τις οποίες συνδράμει κι αυτός. Όλα αυτά αναφέρονται στο εγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Και τα μηχανήματα της Περιφέρειας και τα μηχανήματα έργου του Δήμου και οι εθελοντικές ομάδες ώστε αν υπάρξει ένα μεγάλο συμβάν να συνδράμουν. Αναφέρονται στον επικεφαλής, ο οποίος έχει το σχέδιο και τοποθετεί τις δυνάμεις ανάλογα με την επέκταση της πυρκαγιάς.

Πρέπει να πω ότι όσον αφορά τον Δήμο, κάθε Απρίλη λαμβάνει ένα ποσό (σσ. από την Πολιτική Προστασία) για τις αποψιλώσεις και για άλλα έξοδα, τα οποία αφορούν την πρόληψη των πυρκαγιών. Μέσα σε αυτό είναι και οι αποψιλώσεις του οδικού δικτύου. Δεν ξέρω αν προσλαμβάνουν προσωπικό ή παίρνουν ανάδοχο, αλλά έχω παρατηρήσει ότι είμαστε τέλη Αυγούστου και η διαδικασία της αποψίλωσης ακόμη συνεχίζεται. Και στο δημοτικό και στο περιφερειακό οδικό δίκτυο. Βέβαια το δημοτικό δίκτυο έχει γίνει στο μεγαλύτερο κομμάτι του, αλλά δεν συμφωνώ με τον χρόνο που τελειώνει. Είμαστε στον Αύγουστο, έχουμε διανύσει πολύ μεγάλο τμήμα του καλοκαιριού και ακόμη γίνεται αποψίλωση. Επίσης, ο τρόπος αποψίλωσης στο οδικό δίκτυο, νομίζω δεν είναι σωστός. Στο πλάι του δρόμου αποψιλώνουν σχεδόν 30 – 40 εκατοστά. Αυτό δεν είναι σωστό. Δεν ξέρω τί συμφωνίες έχουν γίνει και πώς λειτουργεί όλο αυτό, αλλά νομίζω θα έπρεπε τουλάχιστον 1 – 2 μέτρα να είναι “μέσα” και να μην κόβουν από τη ρίζα το ξερόχορτο, το οποίο πέφτει και γίνεται στοίβα γιατί μπορεί να πιάσει πυρκαγιά.

Επίσης, υπάρχει θέμα με την έκταση της αποψίλωσης.

Να πω και για το κομμάτι στα Χρούσσα που έχει ασφαλτοστρωθεί. Παρατηρώ ότι ο εργολάβος που έκανε όλη αυτή την διαδικασία, όλα τα ξερά χόρτα τα έχει αφήσει δεξιά κι αριστερά. Ο Δήμος δεν τα έχει δει όλα αυτά;

Βέβαια, στο επαρχιακό δίκτυο και κυρίως στη βόρεια πλευρά, δεν έχει γίνει καμία αποψίλωση και είμαστε ήδη στις 25 Αυγούστου (σσ. χθες) και σε λίγο θα μπει ο Σεπτέμβρης. Το νησί έπρεπε να έχει αποψιλωθεί τον Ιούνιο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους μήνες του τουρισμού”.

  • Αυτή η κατάσταση επιβαρύνει επιπλέον την Πυροσβεστική; Υποχρεώνεστε σε περισσότερες περιπολίες;

“Δεν φέρνει επιβάρυνση, υπάρχει όμως μεγαλύτερη επικινδυνότητα. Εμείς ούτως ή άλλως, ακολουθούμε το εγκεκριμένο σχέδιο το οποίο κάθε αρχή του χρόνου επικαιροποιούμε και το ακολουθούμε πιστά. Ούτως ή άλλως βάζουμε περιπολικά, κάνουμε περιπολίες και βγαίνει και ο αξιωματικός σε ημέρες με αυξημένη επικινδυνότητα για πυρκαγιά και εγώ μαζί τους περιπολώ σε δύσκολες συνθήκες. Ακολουθούμε πιστά το πρόγραμμά μας. Οι αποψιλώσεις που αργούν να γίνουν, θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο το νησί”.

  • Με αφορμή την πυρκαγιά στον Μέγα Γιαλό είδαμε κάποια δελτία Τύπου να ενημερώνουν για συσκέψεις σχετικά με την αποτίμηση των ενεργειών της πυρκαγιάς. Συμμετείχατε εσείς σε αυτήν τη σύσκεψη; Μπορεί η πλευρά της Αυτοδιοίκησης να ενημερώνει επισήμως για τις αιτίες της πυρκαγιάς; Ποιος έχει την ευθύνη γι αυτό το σοβαρό θέμα; Υπάρχει αρμόδιο Τμήμα της Πυροσβεστικής;

“Έγινε μία σύσκεψη κατά την οποία ήταν παρόν ο διοικητής της Π.Υ. Ερμούπολης. Τα αίτια της πυρκαγιάς είναι αποκλειστική ευθύνη του ανακριτικού γραφείου της Πυροσβεστικής. Είναι ανεξάρτητο γραφείο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Δηλαδή ο διοικητής δεν μπορεί να επέμβει στις λειτουργίες και τις ενέργειες του ανακριτικού γραφείου, το οποίο υπάγεται στο Τμήμα Πυρασφάλειας της Π.Υ.. Εκεί ο υπάλληλος λειτουργεί σύμφωνα με αυτά που γνωρίζει και δεν μπορεί κανείς να του υπαγορεύσει τίποτα. Είναι ανεξάρτητος και τη στιγμή της πυρκαγιάς, ο ίδιος έχει σαν έργο μόνο να πάει στο σημείο ή να μιλήσει με άτομα, τα οποία έχουν δει κάτι. Συλλέγει το υλικό της προανάκρισης. Αυτό είναι το έργο του και μόλις τελειώσει το προανακριτικό έργο του, το υποβάλει στον Εισαγγελέα”.

  • Άρα, για τις αιτίες πρόκλησης της πυρκαγιάς, δεν μπορούν οι πολίτες να γνωρίζουν από καμία άλλη πλευρά.

“Όχι. Κανένας. Το ανακριτικό γραφείο συλλέγει πληροφορίες και βάσει της εμπειρίας του, των διαταγών και των εγκυκλίων, λειτουργεί. Από εκεί θα πάρει ο Εισαγγελέας τη δικογραφία”.

  • Διανύουμε ήδη την αντιπυρική περίοδο, η οποία και ολοκληρώνεται σε δύο μήνες. Θέλετε να δώσετε κάποιες κατευθύνσεις προς πάσα πλευρά σχετικές με θέματα πρόληψης για την αποτροπή πρόκλησης πυρκαγιάς;

“Το πρώτο και το κύριο είναι πως οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν όλοι, πως από 1η Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς και ό,τι έχει να κάνει με αυτό. Δεύτερο και κύριο είναι το πολιτικό κομμάτι, οι αποψιλώσεις. Και όχι μόνον στο οδικό δίκτυο. Έχω παρατηρήσει στη Σύρο - γιατί εδώ είναι η έδρα μου – ότι και χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, που είναι στις δημοτικές ενότητες δεν είναι αποψιλωμένοι. Υπάρχουν ταμπέλες που παραπέμπουν σε χώρους στάθμευσης, οι οποίοι χώροι είναι άκρως επικίνδυνοι. Επίσης, ένα δύσκολο κομμάτι που προσπάθησα και πέρυσι να απαγορέψω και να ενημερώσω είναι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα. Είχαμε κάνει πέρυσι ενημέρωση σε όλους τους χώρους συνάθροισης κοινού, που συνήθως εκεί γίνεται αυτό , αλλά φέτος δεν μπορέσαμε να το αναπτύξουμε επειδή πέσαμε πάνω στη διαδικασία μετεγκατάστασης της Υπηρεσίας μας, για το οποίο έχουμε δαπανήσει πολύ χρόνο.

Επιπλέον, διαπίστωσα πως οι βόρειες παραλίες έχουν αυτοσχέδιες ψησταριές. Δεν είδα κάποια κίνηση να γίνεται. Βάλαμε κάποιες πινακίδες με τον Δήμο και τον ευχαριστούμε γι αυτό, αλλά πέραν τούτου τίποτα άλλο. Κι αυτές οι παραλίες είναι εντελώς απομονωμένες.

Να αναφέρω επίσης πως θα πρέπει να γίνει αποκλάδωση των δέντρων στο οδικό δίκτυο. Για παράδειγμα να πω για πεύκα, τα κλαδιά των οποίων ακουμπούν στο έδαφος. Μιλάω για όλες τις περιοχές και βέβαια ιδιαίτερα για τα Χρούσσα. Δεν θα παραλείψω μάλιστα να πω ότι και με τις περιπολίες που κάνουμε, έχουμε θίξει και το θέμα της μελισσοκομίας. Βάζουν τις κυψέλες όπου εκείνοι κρίνουν καλύτερο πλην όμως εκεί που υπάρχει κάπνισμα μελισσών, υπάρχει και κίνδυνος.

Ακόμη, θέλω να πω ότι υπάρχουν κάποιες μονάδες της ΔΕΗ, για παράδειγμα στη θέση “Κοράκι”, όπου πέρυσι είχε ξεκινήσει εκεί κάποια πυρκαγιά κι έκαψε την πλαγιά ενός λόφου. Είπαμε φέτος στη σύσκεψη που έγινε, να αποψιλωθεί αυτή η μονάδα της ΔΕΗ, διότι πέρυσι έδωσε πυρκαγιά. Δεν είδα να γίνεται κάτι ενώ τους σημειώθηκε αυτό. Επίσης, είπαμε και στους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων να προβούν σε αποψιλώσεις. Ούτε εκεί είδα να γίνει κάτι γιατί κάνω περιπολίες και βλέπω τι γίνεται.

Επίσης, έχω ένα παράπονο προς τον Δήμο, γιατί δεν κληθήκαμε – ενώ το λέει ρητά η νομοθεσία με την οποία τους παραχωρούνται τα χρήματα – να συμμετέχουμε στη σύσκεψη για να πούμε τη γνώμη μας για το πώς θα δαπανηθούν αυτά. Ποτέ δεν κληθήκαμε και δεν ξέρουμε και που έχουν πάει αυτά τα χρήματα. Εμείς κάνουμε περιπολίες και βάσει εμπειρίας βλέπουμε τα τρωτά σημεία. Ποτέ δεν κληθήκαμε σε αυτό. Αν και θα μπορούσαμε εκεί να δώσουμε κι ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε πιστεύουμε ότι είναι σωστό να γίνουν όλες οι εργασίες. Λειτουργούμε μόνοι μας εμείς, μόνοι τους εκείνοι και δεν έχουμε συναντηθεί για να κάνουμε μία σωστή αντιμετώπιση των πραγμάτων”.

  • Ποια είναι η δική σας προτροπή ή παράκληση και αίτημα προς κάθε άλλη πλευρά, εμπλεκόμενη αρχή ή και δημότες για την καλύτερη δυνατή συνεργασία με σκοπό την πρόληψη;

“Εμένα το γραφείο μου είναι ανοικτό προς όλους για να μπορέσουμε να συζητήσουμε για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την αντιπυρική περίοδο και τί πρέπει να γίνει βάσει της εμπειρίας που έχω. Απευθύνομαι και σε εθελοντές που θέλουν να βοηθήσουν. Μπορούν να έρθουν είκοσι άτομα απευθείας σε εμάς, να γίνουν εθελοντές στην Υπηρεσία και να μπορέσουμε να τους εκπαιδεύσουμε, να τους δώσουμε ταυτότητες και να συνδράμουν και αυτοί. Ο Δήμος έχει σαράντα άτομα, τα οποία έρχονται με βυτίο σε μεγάλη πυρκαγιά. Δεν μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε εμείς. Εγώ θέλω εθελοντές που θα τους ανεβάσω στο Πυροσβεστικό όχημα. Να συνδράμουν και να βοηθήσουν το προσωπικό το δικό μου, γιατί όντως εμείς είμαστε λίγα άτομα. Θα ενημερώσουμε αναλυτικά και θα τους εκπαιδεύσουμε”.

  • Ποιο το μήνυμά σας προκειμένου να μην “καπελώνεται” το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Σύρο;

“Θα ήθελα να πως για τις συναντήσεις – συσκέψεις που γίνονται. Θα πρέπει να υπάρξει ωριμότητα από τα άτομα τα οποία απαρτίζουν αυτή τη σύσκεψη και να λένε τα πράγματα όπως έχουν και να μην υπερασπιζόμαστε όλοι τους φορείς μας, διότι τελικά αυτό γίνεται. Όλοι λέμε τι έχουμε κάνει και ποτέ δεν μπαίνουμε στην ουσία του πράγματος, να συνεργαστούμε και να δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε τώρα. Βλέπω ότι υπάρχει μία τεράστια ανωριμότητα γιατί στη συγκέντρωση που υπήρξε τώρα τελευταία (σσ. υπήρξε πρόσωπο) που σηκώθηκε κάποια στιγμή και μας έστειλε στον αγύριστο και μας είπε “πάω για κούρεμα”. Καταλαβαίνετε ότι το κούρεμα το δικό του είναι πολύ πιο σημαντικό από τη σύσκεψη που γινόταν εκείνη τη στιγμή. Αυτός ο άνθρωπος δεν πρέπει να έχει κάποιες κυρώσεις; Όλοι στη σύσκεψη συμμετέχουμε για να βοηθήσουμε στην προσπάθεια και την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος. Και η αποστολή είναι η διάσωση της περιουσίας των πολιτών και της περιουσίας του κράτους. Δε νομίζω ότι υπάρχει η ωριμότητα και η αληθινή βούληση με την οποία μπορείς να κάνεις αυτές τις συσκέψεις. Αυτό κατάλαβα εγώ. Υπάρχει μία τρομερή απαξίωση. Βλέπω ένα κλίμα εντελώς αρνητικό και όχι προς την κατεύθυνση της βοήθειας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία απαρτίζεται από άξια άτομα, τα οποία πηγαίνουν εκεί από όπου φεύγουν όλοι οι υπόλοιποι. Να μην απαξιώνουμε το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μπορεί να δουλέψει μία φορά, αλλά αυτή τη φορά θα σώσει ζωές, θα σώσει περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον.”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: