Αισιοδοξία και συγκίνηση στην εκδήλωση εγκαινίων της νέας Λασαλιανής εκπαιδευτικής δομής στη Σύρο, του Βαμβακάρειου Γυμνασίου

“Το μέλλον είναι μπροστά μας”

Καθηλωτικός ο μεγάλος δωρητής, Β. Βαμβακάρης, ο οποίος δεσμεύθηκε για τη στήριξή του και στη δημιουργία Λασαλιανού Λυκείου στο νησί

Με την “πυξίδα” να δείχνει στο μέλλον, η Λασαλιανή “οικογένεια” αναπτύσσεται δυναμικά, καλωσορίζοντας κι επισήμως στην αγκαλιά της το νέο μέλος της, το Βαμβακάρειο Γυμνάσιο Σύρου, που χαρίζει υψηλή και ποιοτική εκπαίδευση στους νέους, έχοντας θεμέλιό του, τις αξίες του ιδρυτή των Λασαλιανών Σχολείων, Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ.

Φέτος, οπότε και συμπληρώθηκαν 300 χρόνια από τον θάνατό του, η Κοινότητα των Λασαλιανών πορεύεται απτόητα, συνεχίζοντας το πολύτιμο έργο της στην εκπαίδευση των νέων, όπως αποδεικνύεται από την ίδρυση ενός ακόμη Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο που λαμβάνει το όνομά του από τον μεγάλο δωρητή του, Βασίλη Βαμβακάρη στη μνήμη του πατέρα του, του αείμνηστου πατριάρχη του Ρεμπέτικου, Μάρκου Βαμβακάρη.

Παρουσία του ίδιου στη Σύρο, καθώς και εκπροσώπων της Λασαλιανής “οικογένειας” από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως και εκπροσώπων φορέων και Αρχών, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Βαμβακάρειου Γυμνασίου Σύρου, το απόγευμα του Σαββάτου.

Η άκρως θετική εξέλιξη στον χώρο της εκπαίδευσης στο νησί της Σύρου, γέμισε με αισιοδοξία τους παριστάμενους, οι οποίοι χειροκρότησαν θερμά όλους εκείνους που πίστεψαν, συνέδραμαν και ανταποκρίθηκαν ηθικά και υλικά, στην επίτευξη αυτού του σπουδαίου στόχου, δηλαδή της ίδρυσης ενός νέου σχολείου με υψηλό αξιακό σύστημα.

Τόσο το έργο των Σχολείων Δελασάλ, όσο και η επίμονη και αποτελεσματική προσπάθεια του Συλλόγου Αποφοίτων και Φίλων του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου “Άγιος Γεώργιος”, πυροδότησαν με γοργούς ρυθμούς μία εντυπωσιακή εξέλιξη, αφού σε διάστημα ενός έτους, το Βαμβακάρειο Γυμνάσιο έγινε πραγματικότητα στον χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τους νέους να φοιτούν ήδη σε αυτό, κατά το τρέχον σχολικό έτος.

Πλέον, η Λασαλιανή κοινότητα της Σύρου αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη δημιουργία Λυκείου, στόχος για τον οποίο έδωσε τη δέσμευσή του – δημοσίως - ο μεγάλος δωρητής, Βασίλης Βαμβακάρης, ο οποίος απέδειξε στην πράξη τις αξίες τις οποίες διδάχθηκε στα μαθητικά του χρόνια – όπως μεταξύ αυτών και η προσφορά -, από τη Σχολή Saint Paul στον Πειραιά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα βίντεο που παρουσίαζε τα στάδια της δημιουργίας του Βαμβακάρειου Γυμνασίου Σύρου, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί και απονομή τιμητικών πλακετών.

Τη λαμπρή γιορτή πλαισίωσε με την συμμετοχή της η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή “Εν χορδαίς και οργάνοις”.

 

Λασαλιανή εκπαίδευση: Άριστη παιδεία με αξίες σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει

Την απεριόριστη χαρά για την ίδρυση και δημιουργία του Βαμβακάρειου Γυμνασίου Σύρου εξέφρασε πρώτη στον χαιρετισμό της, η πρόεδρος του Συ.ΛΕ.Α. (Σύνδεσμος Λασαλιανής Εκπαιδευτικής Αποστολής), Σταυρούλα Κανελλοπούλου.

Όπως ανέφερε προλογικά, το όραμα του Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ, 300 χρόνια μετά από τον θάνατό του “καίει” άσβεστο, με τα μέλη των Λασαλιανών Σχολείων να φροντίζουν για “την παροχή μόρφωσης ανθρωπιστικής και χριστιανικής αγωγής στα παιδιά και τους νέους”.

“Το νέο μας Γυμνάσιο αποδεικνύει για μία ακόμη φορά τη δυναμική που διέπει τη Λασαλιανή εκπαιδευτική αποστολή στην Ελλάδα” πρόσθεσε η ίδια, εξηγώντας πως με ενέργειες και δημιουργικές πρωτοβουλίες ανθρώπων, η υλοποίηση των στόχων είναι εφικτή.

Η κα Κανελλοπούλου εξέφρασε τις ευχαριστίες του Συνδέσμου που προεδρεύει, προς το Τάγμα των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων Δελασάλ, για το γεγονός της γενναίας χρηματοδότησης προς το Βαμβακάρειο Γυμνάσιο μέσω δανείου, όπως όμως και προς το σύνολο των δωρητών και χορηγών, με πρώτο τον Βασίλη Βαμβακάρη, που κάλυψε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για την κατασκευή του.

Ακολούθως, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τη στήριξη – ηθική και υλική - τον Σεβ. π. Πέτρο Στεφάνου και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωρόθεο Β΄, καθώς όμως και τους Αθανάσιο Μαρτίνο και Αντώνη Κομνηνό για την αξιόλογη προσφορά τους στην ολοκλήρωση των υποδομών.

Πολύτιμη στήριξη παρείχε και ο Οργανισμός OEuvre d'Orient σύμφωνα με όσα σημείωσε, ενώ ονομαστικά ευχαρίστησε και κάθε εταιρεία που συνέβαλε στην υλοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Η κα Κανελλοπούλου εξηγώντας την αξία που έχει η ίδρυση ενός νέου σχολείου, θέλησε να δώσει έμφαση στην προσπάθεια και τον αγώνα της Επιτροπής που ασχολήθηκε με την υλοποίηση του οράματος, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στους Γιώργο Βακόνδιο, Λεονάρδο Ρούσσο και Ισίδωρο Ροσσολάτο, τους οποίους κι ευχαρίστησε όχι μόνον για την ηθική στήριξη, αλλά και για τις γενναιόδωρες πράξεις τους να καλύψουν οικονομικά βασικό εξοπλισμό του Βαμβακάρειου Γυμνασίου Σύρου. Στην ίδια πλευρά όσων θέλησαν το νέο Σχολείο βρέθηκαν και τα Λασαλιανά Σχολεία Αλίμου και Θεσσαλονίκης, όπως και στο Saint Paul του Πειραιά, που με τη σειρά τους παρείχαν σημαντική στήριξη σε πολλά επίπεδα.

Στον χαιρετισμό της, η ίδια, αφού ευχαρίστησε όλο το προσωπικό του νέου σχολείου της Σύρου, καθώς επίσης και τη Γενική Διευθύντρια, Ντίνα Βουτσίνου και τον επιστημονικά υπεύθυνο για το Βαμβακάρειο Γυμνάσιο, Διονύση Μεσσάρη, ανέφερε τέλος τα εξής: “Ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Λασαλιανής Εκπαιδευτικής Αποστολής Ελλάδας εύχομαι από καρδιάς, το νέο μας σχολείο με τη βοήθεια του Θεού και τις ευλογίες της Εκκλησίας μας να γεμίσει χαρούμενα κι ευτυχισμένα παιδιά. Με την καθοδήγηση εμπνευσμένων εκπαιδευτικών πιστεύω ότι θα αποκτήσουν όχι μόνον άριστη παιδεία, αλλά και θα μπολιάζονται με τις αρχές και τις αξίες του ιδρυτή μας. Το μέλλον είναι μπροστά μας”.

Σε παρόμοιο τόνο αισιοδοξίας χαιρέτησε στην εκδήλωση εγκαινίων και ο Fr. Claude Reinhardt (fr. Visiteur), σημερινός έπαρχος των Λασαλιανών στην Ελλάδα, ο οποίος τόνισε τα ακόλουθα: “Απόψε θαυμάζουμε όλοι την ποιότητα του έργου, τις καλαίσθητες αίθουσες διδασκαλίας και τους όμορφους χώρους, τους οποίους με χαρά θα διαθέσουμε στους νέους που θα φοιτήσουν στο Γυμνάσιο. Χαιρόμαστε που μπορούμε να διευρύνουμε την προσφορά μας για την εκπαίδευση στη Σύρο, ένα νησί από το οποίο κατάγονται οι Φρερ των Χριστιανικών Σχολείων, οι οποίοι στελέχωσαν όλα τα Λασαλιανά σχολεία που λειτούργησαν και λειτουργούν στον Ελλαδικό χώρο. Εδώ, χάρη στις νέες μας τάξεις μπορούμε να προσφέρουμε το Λασαλιανό εκπαιδευτικό σχέδιο σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών και στις οικογένειές τους. Αυτό το σχέδιο έχει στόχο να δώσει στους νέους ανθρωπιστική και χριστιανική εκπαίδευση, έτσι ώστε, όσοι φοιτούν, να ζουν καλά. Δηλαδή να αποκτήσουν νόημα στη ζωή τους, όπως έλεγε ο ιδρυτής μας, Άγιος Ιωάννης Δελασάλ”. Ο Fr. Claude Reinhart έκλεισε τον χαιρετισμό του, εκφράζοντας την πεποίθηση πως σε μία κοινωνία που συνεχώς αλλάζει, η Λασαλιανή εκπαίδευση αποτελεί ισχυρό “όπλο” για κάθε νέο άνθρωπο.

Συγκινητική ανταπόδοση της αγάπης που έλαβε

Συγκινησιακά φορτισμένος ήταν ο χαιρετισμός του μεγάλου δωρητή του Γυμνασίου, Βασίλη Βαμβακάρη, ο οποίος με την ευγενική στήριξή του, εξήγησε πως ανταποδίδει την αγάπη που έλαβε ο ίδιος και η οικογένειά του - σε δύσκολους καιρούς - από τη Λασαλιανή κοινότητα.

Αφιερώνοντας την τιμητική πλακέτα που έλαβε στους γονείς του, παρουσία και του αδερφού του, Δομένικου Βαμβακάρη, ο ίδιος μίλησε από καρδιάς και ιδιαίτερα συγκινημένος για την απόφασή του να βοηθήσει οικονομικά στην ανέγερση του νέου σχολείου.

Μεγάλη ημέρα σήμερα για εμένα και για τους Φρερ να εγκαινιάζουμε το Βαμβακάρειο Γυμνάσιο εις μνήμην του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη. Ήταν όνειρο δεκαετιών για τους Φρερ όπως και δικό μου όνειρο. Τα δύο όνειρα έσμιξαν και χτίστηκε αυτό το κόσμημα που βλέπουμε μπροστά μας” ανέφερε πρωτίστως, σημειώνοντας με δάκρυα συγκίνησης στα μάτια πως, “Αξιώθηκα να ανταποδώσω ένα μικρό μέρος της ανυπολόγιστης προσφοράς των Φρερ προς την οικογένειά μου, όταν στην απόλυτη φτώχεια μας, η Σχολή μας “Άγιος Παύλος” δεν μας ζήτησε χρήματα ούτε για εγγραφή για έξι ολόκληρα χρόνια αν και φοιτούσαμε τρία αδέρφια”.

Όπως πρόσθεσε παρακάτω, “Θεωρώ ότι η τωρινή μου προσφορά δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή των Φρερ και της Σχολής μας” και γι αυτό, όπως συμπλήρωσε, “Εύχομαι να είμαι υγιής ώστε να συμβάλω με μεγαλύτερη συμμετοχή στην ανέγερση του Λυκείου και το υπόσχομαι. Θα είμαι ευγνώμων προς το Τάγμα σας μέχρι να κλείσω τα μάτια μου”.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Βασίλης Βαμβακάρης αναφέρθηκε στον πατέρα του, τον Πατριάρχη του Ρεμπέτικου, εκφράζοντας το παράπονό του για τη μη αναγνώριση από τον τόπο του, όσο εκείνος ήταν εν ζωή. Όπως ανέφερε ο Μάρκος Βαμβακάρης ήταν ένας προικισμένος μουσικός τον οποίο αναγνώρισαν σε εθνικό επίπεδο μεγάλοι δημιουργοί και προσωπικότητες της μουσικής, καθώς και πρόσωπα από τον ευρύτερο επιχειρηματικό κλάδο, όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Άκης Πάνου, ο Γιώργος Ζαμπέτας, αλλά και ο Μίνωας Μάτσας και ο Παναγιώτης Κουνάδης, με σημαντικότερη εξέλιξη δε, την αναγνώριση της μουσικής του από την Unesco και την ένταξή της στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Θεωρώντας πως με το όνομα του Γυμνασίου, ο πατέρας του συνδέεται και πάλι με τον τόπο του, ο Βασίλης Βαμβακάρης, έκλεισε τον χαιρετισμό του, επαναλαμβάνοντας τα ακόλουθα: “Πλέον, θα υπάρχει το Βαμβακάρειο Γυμνάσιο στη γενέτειρά του, θα υπάρχει το Λύκειο και αυτά τα δύο τα έχω χρεωθεί εφ΄ όρου ζωής”.

Η Σύρος ίσως γίνει ένα Βαμβακάρειο κέντρο παιδείας και πολιτισμού”

Ουσιαστικός στον χαιρετισμό του και ο υπεύθυνος σύμβουλος για το επιστημονικό έργο του Γυμνασίου, Διονύσης Μεσσάρης, ο οποίος δούλεψε συστηματικά και με υπευθυνότητα επί ένα έτος, ώστε να υπάρξει άριστη προετοιμασία στο εκπαιδευτικό προσωπικό του νέου σχολείου.

“Σήμερα είναι μία μεγάλη γιορτή. Τί πιο μεγάλη γιορτή μπορεί να υπάρχει από την ίδρυση ενός σχολείου; Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι μεγαλύτερο” ανέφερε προλογικά, μιλώντας για τη δική του αποστολή όταν κλήθηκε να βοηθήσει για την οργάνωση και τη λειτουργία του Γυμνασίου.

“Ένιωσα ακριβώς όπως ένας Φρερ κι ας μην είμαι” πρόσθεσε, εξηγώντας πως, “το σχολείο αυτό αποτελεί μία σημαντική επένδυση για μία καλύτερη Σύρο, όταν μάλιστα λειτουργεί κάτω από το αξιακό πλαίσιο των σχολείων “Δελασάλ””.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, “αξίζει μεγάλη τιμή σε όλους εκείνους κι εκείνες που το ονειρεύτηκαν και το υλοποίησαν”, ευχαριστώντας με τη σειρά του το σύνολο των προσώπων που εργάστηκαν αποτελεσματικά ως και τη σημερινή λειτουργία του Βαμβακάρειου Γυμνασίου.

Ο κ. Μεσσάρης αφού μίλησε για την προετοιμασία όλων των εκπαιδευτικών, αφιέρωσε στους ίδιους την τιμητική πλακέτα που έλαβε, λέγοντας πως και ο ίδιος υπερασπίζεται και θα υπερασπίζεται το πολύτιμο εκπαιδευτικό έργο που παρέχει το σχολείου στα νέα παιδιά.

“Δίνω και θα δίνω την ψυχή μου γι αυτό το σχολείο και μαζί παρέσυρα και τους εκπαιδευτικούς μας, για να είναι ένα σχολείο που θα σηματοδοτήσει μία μεγάλη αλλαγή για τη Σύρο”.

Ευχήθηκε μάλιστα πως, “Ίσως κάποια στιγμή η Σύρος γίνει ένα Βαμβακάρειο κέντρο παιδείας και πολιτισμού”.

Κατόπιν αυτών, ευχαρίστησε τη Λασαλιανή “οικογένεια” για το έργο της, ενώ θέλησε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους Γιώργο Βακόνδιο και Λεονάρδο Ρούσσο για την αφοσίωσή τους στην ίδρυση του νέου αυτού σχολείου.

Επικροτούμε πρωτοβουλίες για παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης”

Εκπροσωπώντας το Υπουργείου Παιδείας στην εκδήλωση, μίλησε η Γενική Γραμματέας Α΄ Βάθμιας – Β΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Αναστασία (Σίσσυ) Γκίκα.

Η ίδια εκφράζοντας τη χαρά της για την ευτυχή συγκυρία να συμπέσουν τα εγκαίνια με το προγραμματισμένο για υπηρεσιακούς λόγους ταξίδι της στη Σύρο, που περιελάμβανε επισκέψεις σε σχολεία και συναντήσεις με φορείς, επικρότησε την πρωτοβουλία και το αποτέλεσμα της ίδρυσης του Βαμβακάρειου Γυμνασίου Σύρου.

“Η εκπαίδευση αποτελεί ένα από τα βασικότερα δικαιώματα του παιδιού. Στόχος του Υπουργείου είναι αυτός” σημείωσε αρχικά η κα Γκίκα, η οποία εξήγησε στη συνέχεια πως, “Στο Υπ. Παιδείας, ρόλος μας είναι η διαρκής στήριξη και αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου πρωτίστως, το οποίο είναι και ο βασικός πυλώνας της εκπαίδευσης” ωστόσο, όπως πρόσθεσε, “Ταυτόχρονα όμως, επικροτούμε ιδιωτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες στοχεύουν στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε δημιουργικά περιβάλλοντα μάθησης”.

Κατά συνέπεια, υπογράμμισε πως, “Λαμβάνοντας υπόψιν την πορεία των σχολείων “Άγιος Γεώργιος” στη Σύρο, σήμερα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που εγκαινιάζεται και η σχολική μονάδα του Γυμνασίου”. Η ίδια συνεχάρη όλα τα πρόσωπα που συνέβαλλαν σε αυτήν τη διαδρομή, δίνοντας έμφαση στο γεγονός δε, πως, το Βαμβακάρειο Γυμνάσιο “είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που στηρίζεται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που διέπεται από ένα ισχυρό φιλανθρωπικό έργο”.

Το πνεύμα του Μάρκου δίνει το όνομά του σε μία νέα κυψέλη γνώσης”

Την εκδήλωση κόσμησε με ρεμπέτικα τραγούδια και η Σχολή “Εν χορδαίς και οργάνοις” με τον Στέλιο Νιώτη να μεταφέρει τον χαιρετισμό του Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος αναγνώρισε το σπουδαίο έργο του Μάρκου Βαμβακάρη. Ακολουθεί αυτούσιος: “Η δημιουργία ενός σχολείου σημαίνει ελπίδα. 
Η γνώση ανοίγει ορίζοντες, ανοίγει τα φτερά. Όμως μία γνώση που δεν οφείλει να είναι στείρα, αλλά να διαμορφώνει ελεύθερα πνεύματα. Σαν το πνεύμα το Μάρκου, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένο το νέο Λασαλιανό Γυμνάσιο. Τον Μάρκο της Σύρας, τον Μάρκο που χάραξε δρόμους στη λαϊκή μουσική.
Αυτό το ανυπότακτο και ελεύθερο πνεύμα, έδωσε το όνομα του σε μία νέα κυψέλη γνώσης.
Καλλιέργεια νου και ψυχής, για τα ελεύθερα πνεύματα του αύριο".

Επιπλέον, πρέπει να αναφερθεί πως στη σχεδόν τρίωρη γιορτή των εγκαινίων, αναγνωρίζοντας το πολύτιμο έργο της Λασαλιανής κοινότητας, χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι της Καθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και σημαντικά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας και επίσημοι προσκεκλημένοι. Πρώτος, ο Καθολικός Επίσκοπος, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, ενώ ακολούθησαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β΄, π. Φλαβιανός, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, καθώς επίσης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Συρμαλένιος, ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνογαλλικής Σχολής “Άγιος Παύλος” στην Αθήνα και ο Γραμματέας της Γραμματείας Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Ελλάδος, Νίκος Πρίντεζης.

Σε λιτό χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της παραλαβής του δώρου του, προχώρησε και ο εκπρόσωπος του Οργανισμού ΟEuvre d'Orient, Jean – Yves Tolot ενώ για την προσφορά του, τιμήθηκε ο εφοπλιστής Αντώνης Κομνηνός για τη δωρεά που έκανε σχετικά με τη διαμόρφωση της σχολικής αυλής, στον οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από τον Γιώργο Βακόνδιο, όπως ακόμη τιμήθηκε και ο Διονύσης Μεσσάρης από την Σταυρούλα Κανελλοπούλου για την πολύτιμη καθοδήγησή του στα εκπαιδευτικά ζητήματα.