Πυκνός καπνός σε οικοπεδικούς χώρους εντός οικισμών του νησιού

Φουντώνουν... οι καύσεις σε περιοχές της Σύρου

Δίχως τέλος πραγματοποιούνται καύσεις σε οικοπεδικούς χώρους στο νησί της Σύρου - και δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις εντός οικισμών -, μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου (31/10), με αρκετούς πολίτες να προκαλούν εικόνες... που επιβαρύνουν το περιβάλλον και προκαλούν όχληση σε κατοίκους.

Η χρονική λήξη των σχετικών απαγορεύσεων από τον νόμο, δεδομένης της ολοκλήρωσης της αντιπυρικής περιόδου, έχει “πυροδοτήσει” έναν νέο κύκλο καύσεων στο νησί, με ορισμένους πολίτες που προβαίνουν σε αυτές, να μην ακολουθούν ρητά τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας, όπως αποδεικνύει και το φωτογραφικό υλικό.

Προς υπενθύμιση στους δημότες, σύμφωνα με το περιεχόμενό της, επιτρέπεται “το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο χωρίς την έκδοση άδειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την εκτέλεση γεωργικών ή άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης”, ωστόσο είναι σαφές πως απαγορεύεται “η καύση σε ανοικτούς υπαίθριους χώρους πλαστικών ή ελαστικών υλικών και οποιωνδήποτε άλλων στερεών υλικών που είναι σε θέση να προκαλέσουν αξιοσημείωτη ρύπανση του περιβάλλοντος”.

Επιπλέον, στην ίδια νομοθεσία υπογραμμίζεται ρητά ότι εκτός της αντιπυρικής περιόδου η καύση επιτρέπεται αφού προηγουμένως τηρούνται τα ακόλουθα: “1. Ενημέρωση της αρμόδιας κατά τόπους Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αποφυγή άσκοπης κινητοποίησης. 2. Επιλογή κατάλληλου αποψιλωμένου σημείου για την καύση. 3. Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της πυρκαγιάς (πτυοσκάπανα, επαρκής παροχή νερού κτλ). 4. Διενέργεια καύσης μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χαμηλή ένταση ανέμου, υψηλή υγρασία κτλ). 5. Εξασφάλιση αδιάλειπτης επιτήρησης της πυρκαγιάς. 6. Να μην προκαλείται όχληση περιοίκων ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος”.

 

Ετικέτες: