Δηλώσεις του συμπολίτη μας, Ν. Ρούσσου για την απόκτηση αναβατορίου από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τη μετακίνηση των ΑΜΕΑ στην Άνω Σύρο

“Όταν υπάρχει προσβασιμότητα μηδενίζεται η αναπηρία”

Άκρως σημαντική δωρεά της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου

Προσβάσιμος σε άτομα με κινητικά προβλήματα είναι πλέον, ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου, καθώς η απόκτηση ενός ηλεκτροκίνητου φορητού αναβατορίου από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, μηδενίζει τα εμπόδια και τις απαγορεύσεις που συναντούσαν ως χθες, αρκετοί συμπολίτες μας.

Η δυνατότητα μετακίνησης στην “καρδιά” του λόφου της Άνω Σύρου για ΑΜΕΑ είναι ένα εξαιρετικά ευχάριστο γεγονός, το οποίο καθιστά τη Σύρο έναν τόπο ιδιαίτερα προσβάσιμο που επιχειρεί και καταφέρνει να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες.

Το κόστος της αγοράς του αναβατορίου, το οποίο πλησιάζει το ποσό των 5.000 ευρώ καλύφθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, η οποία μέσω δωρεάς ενίσχυσε τον Δήμο με έναν εξοπλισμό, κατάλληλο και σύγχρονο για την εξυπηρέτηση των ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, ο οποίος στήριξε τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης στη συγκεκριμένη προσπάθεια να καταστήσει προσβάσιμο για ΑΜΕΑ τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, η οποία είχε γίνει γνωστή κατά την έναρξη της θητείας από τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα, κατά την εκδήλωση ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής.

Το αποτέλεσμα της εν λόγω πρωτοβουλίας έχει διαπιστωθεί πρωτίστως από τον συμπολίτη μας, Νίκο Ρούσσο, ο οποίος πρόθυμος να βοηθήσει σε κάθε επίπεδο τον Δήμο στην υπόθεση της προσβασιμότητας, χρησιμοποίησε πρώτος το ηλεκτροκίνητο αναβατόριο, παρουσία στελεχών της νέας Δημοτικής Αρχής.

Ο ίδιος δέχτηκε να μιλήσει στην “Κοινή Γνώμη”, μεταφέροντας προς τους συμπολίτες του, τη δική του εμπειρία από την ασφαλή(!) μετακίνησή του στον μεσαιωνικό οικισμό.

Σημειώνεται πως ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής ανέφερε προς την εφημερίδα πως ο Δήμος μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος θα προμηθευτεί δύο ακόμη ηλεκτροκίνητα αναβατόρια (για Άνω Σύρο και Ερμούπολη), καθώς και ηλεκτροκίνητα σκούτερ, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στους πολίτες με κινητικά προβλήματα που μένουν ή επισκέπτονται τον τόπο μας. Ο ίδιος δε, διευκρίνισε πως για τη χρήση του αναβατορίου θα ρυθμιστούν άμεσα λεπτομέρειες όπως η φύλαξή τους και η διάθεσή τους, όπως αυτή απαιτείται.

Ν. Ρούσσος: Μετακίνηση με ασφάλεια στα σκαλοπάτια

Από την πλευρά του, μιλώντας αναλυτικά για τη δυνατότητα μετακίνησης στον μεσαιωνικό οικισμό, ο Νίκος Ρούσσος έκανε λόγο για έναν εξοπλισμό κατάλληλο, που βοηθά τους χρήστες του να φθάσουν στον προορισμό τους, με ιδιαίτερη ασφάλεια.

“Το μηχάνημα είναι εκπληκτικό και δεν το περίμενα. Ανεβαίνει τα σκαλοπάτια με μεγάλη ευκολία και χωρίς να χρειάζεται να βάλει δύναμη αυτός που το χειρίζεται. Όποιος το χρησιμοποιεί μπορεί να πατήσει ένα κουμπί και να επιλέξει την κατεύθυνση, ευθεία ή όπισθεν ώστε να το οδηγήσει. Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσα και μετακινήθηκα πολύ εύκολα από την Καμάρα προς την “Φραγκοσυριανή” (πλατεία με προτομή Μ. Βαμβακάρη), νιώθοντας μάλιστα ασφάλεια” σχολίασε ο ίδιος, περιγράφοντας τη δική του εμπειρία, ενώ για τη λειτουργία και τα χαρακτηριστικά του εξοπλισμού, πρόσθεσε τα ακόλουθα: “Το συγκεκριμένο μηχάνημα “πιάνει” το αμαξίδιο και το “κλειδώνει” επάνω του – οποιοδήποτε αμαξίδιο – και βοηθά το άτομο με αναπηρία να μεταβεί ακόμη και στα πιο απίθανα – μη προσβάσιμα - σημεία. Είναι ένα ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο και φέρει ερπύστριες στη βάση του. Απλά πατάς ένα κουμπί και το οδηγείς. Ανεβαίνει τα σκαλοπάτια με την όπισθεν και κατεβαίνει τα σκαλοπάτια κανονικά”.

Ο κ. Ρούσσος μάλιστα σημείωσε στα θετικά της Δημοτικής Αρχής πως θα προχωρήσει στην προμήθεια επιπλέον μηχανημάτων για την μετακίνηση των ΑΜΕΑ.

“Σύμφωνα με όσα ανέφεραν από την πλευρά του Δήμου, θα υπάρξουν ακόμη δύο αντίστοιχα μηχανήματα, το ένα εκ των οποίων θα χρησιμοποιείται για ανάγκες μετακίνησης ατόμων με κινητικά προβλήματα στο Πάνω Τέρμα και το άλλο θα χρησιμοποιείται στην Ερμούπολη. Οπότε, θα μπορούν να πάνε και στον Σαν Τζώρτζη όσοι επιθυμούν ή και σε άλλες Εκκλησίες. Αυτό μέχρι και χθες, δεν μπορούσε να γίνει στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου” δηλώνει ο ίδιος.

Η Σύρος είναι προσβάσιμος προορισμός. Ελλείψεις μόνο σε καταλύματα και ξενοδοχεία

Στη συζήτηση που είχε ο ίδιος με τη νέα Δημοτική Αρχή σχολίασε πως η Σύρος αποτελεί έναν προσβάσιμο προορισμό, δεδομένων συγκεκριμένων παρεμβάσεων και κινήσεων που έγιναν, αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει τις ελλείψεις σε επίπεδο προσβασιμότητας όσον αφορά σε καταλύματα και ξενοδοχεία. Πριν από αυτή την αναφορά του μάλιστα, προέτρεψε τον Δήμο να προμηθευτεί κι ένα αναπηρικό αμαξίδιο που θα μπορεί να το διαθέτει, αναλόγως των αναγκών. “Αυτό που μετέφερα προς τον κ. Αληφραγκή, τον κ. Γιαλόγλου αλλά και τον Δήμαρχο ο οποίος ήταν εκεί στη δοκιμή που κάναμε είναι πως ο Δήμος πρέπει να προμηθευτεί κι ένα αμαξίδιο, ούτως ώστε κάποιος που δεν έχει το δικό του αμαξίδιο, ή είναι ηλικιωμένος με μπαστούνι ή κάποιος πολίτης με προβλήματα κινητικά που δεν μπορεί να ανέβει και να κατέβει σκαλοπάτια, να κάθεται σε αυτό και με το αναβατόριο να φθάνει όπου επιθυμεί στην Άνω Σύρο”.

Σχολίασε ακόμη πως, “Είναι σημαντικό μάλιστα ότι ο Δήμος θα προμηθευτεί και ηλεκτρικό σκούτερ για άτομα με αναπηρία” εξηγώντας πως με αυτόν τον τρόπο “Θα μπορεί ένας άνθρωπος να το προμηθευτεί και να μετακινηθεί στην πόλη ώστε να κάνει βόλτα και να φθάσει μέχρι τα σημεία ενδιαφέροντος και τους επισκέψιμους χώρους όπως για παράδειγμα στο θέατρο “Απόλλων”, στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, αλλά και στο Δημαρχείο από την πίσω πλευρά του κτιρίου, καθώς με το αμαξίδιο λόγω του συγκεκριμένου δρόμου, φθάνει κανείς με δυσκολία”.

Εστιάζοντας στο κομμάτι των υποδομών από συνολική σκοπιά, ο κ. Ρούσσος συμπλήρωσε πως, “Η Σύρος είναι ένας προσβάσιμος προορισμός για άτομα με αναπηρία. Τα έχουμε όλα, εκτός από καταλύματα και ξενοδοχεία για ΑΜΕΑ, γιατί και οι παραλίες μας αλλά και η Ερμούπολη είναι προσβάσιμες σε μεγάλο βαθμό”. Βάσει των συγκεκριμένων δεδομένων, σημείωσε πως, “Αν ευαισθητοποιηθούν και οι διάφοροι καταστηματάρχες, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων και διαμορφώσουν προσβάσεις, αλλά και δωμάτια για τις ανάγκες των ΑΜΕΑ, πιστεύω θα είναι προς όφελός τους”. Όπως άλλωστε υποστήριξε ο κ. Ρούσσος γνωρίζοντας καλά τις ανάγκες των ΑΜΕΑ, “αυτό θα βοηθήσει και την αύξηση του τουρισμού των ΑΜΕΑ. Και πρέπει να πούμε πως αυτός που έρχεται στη Σύρο, σίγουρα θα έχει και συνοδό. Άρα, υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών και σαφώς ποτέ δεν έρχονται να κάτσουν για δύο μέρες, αλλά για αρκετές περισσότερες”. Συμπλήρωσε δε, πως, “αν μάλιστα ικανοποιηθούν από τις παροχές, τότε έρχονται ξανά και ξανά”.

Όσο μεγαλύτερη η προσβασιμότητα, τόσο μικρότερη η αναπηρία”

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο Νίκος Ρούσσος και εκφράζοντας τη χαρά και την ικανοποίησή του για την απόκτηση κατάλληλου εξοπλισμού εξυπηρέτησης των ατόμων με κινητικά προβλήματα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, απηύθυνε ένα σημαντικό μήνυμα προς τους συμπολίτες μας. “Είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια που έκαναν στον Δήμο και βοηθά τα άτομα με αναπηρία. Όπως έχω αναφέρει και σε Σχολεία της Σύρου, η αναπηρία και η προσβασιμότητα είναι ποσά αντιστρόφως ανάλογα. Όσο μεγαλύτερη είναι η προσβασιμότητα, τόσο μικρότερη είναι η αναπηρία. Επομένως, αν μπορούμε και πηγαίνουμε παντού, πραγματικά μηδενίζεται η αναπηρία. Δεν υπάρχει αναπηρία. Μπορούμε να πάμε όπου θέλουμε και να κάνουμε όσα θέλουμε με έναν διαφορετικό τρόπο που μας εξυπηρετεί”.