Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση!

  • Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, 2020 - 16:44

Συνάδελφοι , Συναδέλφισσες,

 το νέο αντιασφαλιστικό νόμοσχέδιο  της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά η συνέχιση και συμπλήρωση του νόμου Κατρούγκαλου (Ν4387/16), ο οποίος επέφερε μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, ενοποίησε τα Ταμεία και εξαφάνισε τα αποθεματικά τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απίστευτη ληστεία στα αποθεματικά του (πρώην) ΤΣΜΕΔΕ.

Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται στα ποσοστά αναπλήρωσης και  σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες μειώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με τον Νόμο Κατρούγκαλου και τους προηγούμενους μνημονιακούς, αντιασφαλιστικούς Νόμους. 

Παραμένουν όλα τα δυσμενή όρια ηλικίας (40 έτη και 62 ετών ή 67 ετών με 15 έτη) του Ν.4336/15, εξαφανίζεται η 13η και 14η σύνταξη παρά το γεγονός ότι πληρώναμε αντίστοιχες εισφορές, το κράτος εγγυάται μόνο την ελάχιστη Εθνική Σύνταξη ( 384€).

  Απουσιάζει οποιαδήποτε πρόβλεψη αντιμετώπισης της απαράδεκτης (και παράνομης) καθυστέρησης στην απονομή συντάξεων.

 Το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά, ή την από κοινού ιδιωτικοποίηση τους σε επόμενη φάση. Τα κοινά πλέον κεφάλαια Κύριας και Επικουρικής Σύνταξης ενδεχομένως να αποτελέσουν το «αποθεματικό» για τον διακηρυγμένο στόχο ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης.

Η πολιτική της «δημοσιονομικής σταθερότητας», που εφαρμόζουν οι μνημονιακές  κυβερνήσεις, αντιμετωπίζει την Κοινωνική Ασφάλιση ως «κόστος», συνδέεται με τις δεσμεύσεις για μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης από το 17,3% του ΑΕΠ το 2016 στο 13,4% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, καθώς και για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο 4,8% του ΑΕΠ, που από το 2025 θα καλύπτει μόνο το τμήμα της «εθνικής σύνταξης», δηλ. το πενιχρό επίδομα των 384 ευρώ μικτά!! Ενδεικτικά  για συντάξιμο μισθό 1500 ευρώ και 30 χρόνια εργασίας ( !!)  από 15.300 ευρώ( μικτά)  περίπου σύνταξη ( μαζί με το επικουρικό) τον χρόνο, νόμος Κατρούγκαλου με τις προσθήκες Βρούτση  «εξασφαλίζει» 11.750 (μικτά)…..

Σκόπιμα η κυβέρνηση, τα κυρίαρχα ΜΜΕ επικεντρώνουν τη συζήτηση μόνο στο ύψος των συντάξεων και στα λεγόμενα ποσοστά αναπλήρωσης.

 

Κρύβουν ότι η Κοινωνική Ασφάλιση συνδέεται άρρηκτα με μια σειρά παραμέτρους : τον εργάσιμο χρόνο και τον μισθό, την ανασφάλιστη εργασία, την κατά 5 χρόνια αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την προστασία της μητρότητας, του παιδιού και της οικογένειας, τις κάθε είδους άδειες, την υγεία και την πρόνοια, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την κατάργηση 2.500 ιατρικών εξετάσεων που ήταν δωρεάν, την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς,  την προστασία των Ατόμων με Αναπηρία και πολλά άλλα. Φυσικά, αναπόσπαστο τμήμα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η σύνταξη, η φροντίδα και οι παροχές στους απόμαχους της δουλειάς.

 

Όλα αυτά τσακίζονται, όλα αυτά επιδιώκουν να τα μετατρέψουν σε καθαρά ατομική υπόθεση!

 

     Για εμάς η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι λογιστικό ζήτημα, αφορά συνολικά τις ζωές μας, τον μόχθο  για όλο μας το εργασιακό βίο! Αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση του περασμένου αιώνα

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν να αντικαταστήσουν τα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα με ιδιωτικά και αμιγώς κεφαλαιοποιητικά συστήματα. Να αντικαταστήσουν την κρατική δέσμευση για συγκεκριμένες παροχές στο τέλος του εργάσιμου βίου με το τζογάρισμα των εισφορών των ασφαλισμένων χωρίς καμία εγγύηση. Να συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο την χρηματοδότηση από την εργοδοσία και το κράτος της (η οποία έτσι κι αλλιώς προκύπτει από τον μόχθο των εργαζομένων) και να περιορίσουν ακόμα περισσότερο - σε ένα ελάχιστο επίπεδο προνοιακού επιδόματος πείνας - το ύψος της δημόσιας σύνταξης.

 

Εμείς επιμένουμε σε όσα παλέψαμε τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

 

1.    Αποκλειστικά δημόσια, καθολική κοινωνική ασφάλιση. Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα  στην  κοινωνική  ασφάλιση.

2.    Όχι στην ιδιωτικοποίηση της μέσω επαγγελματικών ταμείων

3.    Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών Νόμων/επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών .

4.    Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους και όλες

 

Για τους λόγους αυτούς συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Απεργία την Τρίτη 18/2 και στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις.

 

Στην Σύρο συγκέντρωση της ΕΜΔΥΔΑΣ Κυκλάδων στις 10:30πμ  μπροστά στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Λιμάνι)