Αξιοποίηση της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για την “επούλωση” κτιριακών θεμάτων

Συντηρήσεις ύψους 300 χιλ. ευρώ σε σχολεία της Σύρου

Στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Περιφέρειας για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο σχολικό περιβάλλον

Μέριμνα για την ασφάλεια των μαθητών σε σχολικά κτίρια της Σύρου δείχνει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, καθώς στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης των δύο πλευρών, αναμένεται άμεσα να αξιοποιηθεί το ποσό των 300 χιλ. ευρώ για επισκευές και συντηρήσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σχολείων.

Ειδικότερα, η Δημοτική Αρχή προχωρά στην υλοποίηση της β΄ φάσης του έργου “Επισκευές και συντηρήσεις σε σχολικά κτίρια της Σύρου”, προκειμένου να απαντήσει σε μία σειρά θεμάτων που σχετίζονται με όλους τους χώρους των Λυκείων, του 1ου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου.

Πρόκειται για ανάγκες που έχουν ιεραρχηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια, προκειμένου τα χρήματα να αξιοποιηθούν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο.

Σημειώνεται πως, από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης και σε διάστημα δώδεκα μηνών το συνολικό έργο της β΄ φάσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τον ανάδοχο, ο οποίος θα προκύψει άμεσα, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας που ήδη “τρέχει” ο Δήμος, με δεδομένο το “πράσινο φως” που έδωσε προ τριών ημερών σε συνεδρίασή της, η Οικονομική Επιτροπή.

Δεύτερη προγραμματική σύμβαση με Περιφέρεια

Σχετικά με την απόφαση της Περιφερειακής Αρχής για τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, είχε γνωστοποιηθεί από τον περασμένο Νοέμβρη πως θα υπάρξει προγραμματική σύμβαση διάρκειας 25 μηνών ανάμεσα στις δύο πλευρές, ώστε η Δημοτική Αρχή να μπορέσει να προωθήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Σήμερα, ο Δήμος έχει προχωρήσει στη σύνταξη της σχετικής διακήρυξης και αναμένεται πλέον η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη μειοδότη.

Σε διευκρινιστική ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου είχε αναφέρει πως, “Πρόκειται για την δεύτερη προγραμματική σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Σύρου για την βελτίωση των σχολικών υποδομών του νησιού, καθώς ο Δήμος Σύρου έχει ήδη εκτελέσει έργα επισκευής και συντήρησης στις σχολικές μονάδες, προϋπολογισμού 278.000,00 ευρώ, βάσει της πρώτης προγραμματικής σύμβασης που είχε συναφθεί, αξιοποιώντας τις χρηματοδοτήσεις που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει εξασφαλίσει, ειδικά για τον σκοπό αυτό”.

Επιλογή σχολικών κτιρίων για αποκατάσταση φθορών

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της διακήρυξης, το έργο περιλαμβάνει κυρίως οικοδομικές εργασίες σε σχολικά κτίρια στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και συγκεκριμένα, στο κτίριο που στεγάζεται το 1ο Δημοτικό Σχολείο, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης καθώς και στο σχολικό συγκρότημα Λυκείων.

“Οι εργασίες αφορούν επισκευές και συντηρήσεις, προϋπολογισμού δαπάνης 300.000 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ (24%) και αποτελεί τη Β΄ φάση του έργου “Συντηρήσεις – Επισκευές Σχολικών κτιρίων Σύρου – Ερμούπολης”, προϋπολογισμού δαπάνης 278.000,00€ μαζί με το ΦΠΑ (24%), στο οποίο εκτελέσθηκαν ομοίως οικοδομικές εργασίες σε σχολικά κτίρια”.

Σχετικά με την επιλογή των σχολικών εγκαταστάσεων, διευκρινίζεται πως αυτή έγινε στο πλαίσιο μελέτης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου “μετά από συνεννόηση με τον φορέα χρηματοδότησης του έργου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνέχεια της Α΄ φάσης του έργου, προκειμένου να ολοκληρώνονται οι οικοδομικές εργασίες σε κάθε ένα σχολικό συγκρότημα και επομένως να καθίσταται ασφαλές και λειτουργικό”.

Επιπλέον, στη διακήρυξη καθίσταται σαφές πως, “δίνεται προτεραιότητα στην αποκατάσταση φθορών που προκύπτουν είτε με το πέρασμα του χρόνου, είτε λόγω καιρικών φαινομένων και σχετίζεται με την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών, όπως επιχρίσματα, διάβρωση οπλισμού κ.α.”.

Άλλωστε, σκοπός του έργου είναι: “μετά την ολοκλήρωση των εργασιών Α΄ και Β΄ φάσης επισκευής και συντήρησης στα σχολικά κτίρια, τόσο η ασφαλής και λειτουργική χρήση των σχολικών χώρων, όσο και η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων”.

Ως εκ τούτου, “το μεγαλύτερο ποσοστό των εργασιών “είναι οικοδομικές, ενώ υπάρχουν και κάποιες υδραυλικές εργασίες, προκειμένου είναι δυνατή η χρήση του χώρου επέμβασης”.

Ακτινογραφία” στα σχολεία

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναλυτική καταγραφή των ανοικτών θεμάτων των σχολείων στα οποία θα αξιοποιηθεί η σημαντική χρηματοδότηση. Ειδικότερα, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο θα προωθηθούν τα παρακάτω: α. Αποκατάσταση τοπικών βλαβών στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα οφειλομένων στη διάβρωση του οπλισμού, κατασκευή – επισκευή επιχρισμάτων, οροφοκονιαμάτων και χρωματισμοί, εσωτερικά στις αίθουσες ισογείου κάτω από την μαρμάρινη εξωτερική σκάλα, στις οποίες παρουσιάζονται συχνά φαινόμενα υγρασίας και εξωτερικά τοπικά στον αύλειο χωρο του σχολείου. β. Επισκευή κτίσματος WC αγοριών και κοριτσιών προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ολισθηρότητα των πλακιδίων και τροποποίηση χώρου για την κατασκευή WC για άτομα με ειδικές ανάγκες. γ. Αποξήλωση του υφιστάμενου συστήματος διάθεσης πόσιμου νερού και εγκατάσταση του σε νέο σημείο, σε νέο κουτί εγκατάστασης του μηχανισμού. δ. Προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικής κατασκευής σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μελέτης, για την υποστήριξη δομικού στοιχείου εξωτερικού χώρου. δ. Κατασκευή και τοποθέτηση μεταλλικής θύρας και σκάλας σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μελέτης, για την μόνιμη και ασφαλή πρόσβαση στο δώμα του κτιρίου και την δυνατότητα διενέργειας τακτικών αυτοψιών. ε. Επισκευή - συντήρηση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. στ. Επισκευή - συντήρηση της εισόδου στο χώρο του σχολείου επί της οδού Καραολή & Δημητρίου. ζ. Επισκευή δαπέδου μπάσκετ, προμήθεια μπασκετών και κατασκευή σημείων ανάπαυσης.

Επιπλέον, για το 3ο Δημοτικό Σχολείο προγραμματίστηκαν τα εξής: α. Αποκατάσταση τοπικών βλαβών στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα οφειλομένων στη διάβρωση του οπλισμού, κατασκευή – επισκευή επιχρισμάτων, οροφοκονιαμάτων και χρωματισμοί, εσωτερικά σε αιθουσες που παρουσιάζουν υγρασία και σαθρά επιχρίσματα και εξωτερικά τοπικά στον αύλειο χωρο του σχολείου. β. Αντικατάσταση ξύλινων κουφωμάτων και επισκευή μεταλλικού πλαισίου ασφαλείας. γ. Επίστρωση δαπέδου εξωτερικά με ελαστικά πλακίδια ασφαλείας. δ. Επισκευή δαπέδου μπάσκετ.

Τέλος, σημαντικές παρεμβάσεις θα ακολουθήσουν και για το σχολικό συγκρότημα των Λυκείων στην περιοχή του Μάννα. Αναλυτικά προβλέπονται τα ακόλουθα: α. Αποκατάσταση τοπικών βλαβών στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα οφειλομένων στη διάβρωση του οπλισμού, κατασκευή – επισκευή επιχρισμάτων και χρωματισμοί εξωτερικά των κτιρίων, περιμετρικά στο ύψος του στηθαίου σε όλα τα κτίρια του συγκροτήματος. β. Αποξήλωση παλαιάς προστατευτικής στεγανωτικής μεμβράνης και λοιπών λεπτών επιστρώσεων. γ. Νέες επιστρώσεις με ελαστομερείς μεμβράνες στο δώμα των κτιρίων που δεν διαθέτουν.