Δελτίο Τύπου του Συλλόγου "Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου"

Παρέμβαση για την υπόθεση "βαρέων μετάλλων" στο λιμάνι της Ερμούπολης

  • Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου, 2020 - 11:14

Δελτίο Τύπου του Συλλόγου "Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου" καθώς και σχετικά έγγραφα που έχουν αποσταλεί στο Δήμο Σύρου Ερμούπολης και την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου σχετικά με την υπόθεση των "βαρέων μετάλλων" στο λιμάνι της πόλης. 

Επισυνάπτεται το δελτίο Τύπου. Ακολουθούν οι επιστολές. 

Θέμα: Βαρέα μέταλλα στο λιμένα της Ερμούπολης – Έρευνα για τον προσδιορισμό του εύρους της ρύπανσης και των ρυπαντών. 

Κύριε Δήμαρχε,

Ο νεοσύστατος σύλλογός μας, αξιολογώντας το θέμα της ύπαρξης βαρέων μετάλλων στο λιμάνι της Ερμούπολης ως ιδιαίτερα σοβαρό, τόσο για τη ποιότητα του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία, όσο και για την εικόνα της Σύρου, προτίθεται να παρακολουθήσει στενά την εξέλιξή του και να επιδιώξει την αποτελεσματική αντιμετώπισή του από τις αρμόδιες αρχές. Υποθέτουμε, ότι και από τη μεριά σας, δεν θα διαφωνήσετε ότι είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη του προσδιορισμού της έκτασης της ρύπανσης και των πηγών της, καθώς και της απορρύπανσης και της απόδοσης των σχετικών ευθυνών, αν υπάρχουν.

Τόσο η άμεση απόφαση του Δήμου, να αναθέσει στο ΕΛΚΕΘΕ την πραγματοποίηση εκτεταμένης έρευνας, με σκοπό την εκτίμηση του ρυπαντικού φορτίου των ιζημάτων του πυθμένα του λιμένα της Ερμούπολης και των πιθανών πηγών ρύπανσής, όσο και η απόφαση σύστασης Διαπαραταξιακής Επιτροπής για την παρακολούθηση του ζητήματος, ήταν απολύτως ενδεδειγμένες και έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από την τοπική κοινωνία.

Η ανταπόκριση δε του ΕΛΚΕΘΕ, με την κατάθεση της πρότασης – προσφοράς του προς το Δήμο, τον περασμένο Μάιο, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενίσχυσε την ελπίδα–απαίτηση όλων μας, για την ταχεία διευθέτηση του ζητήματος. Όμως έκτοτε, έχουν δημοσιοποιηθεί αρκετά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι έως σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη, αλλά αντιθέτως, υπάρχουν καθυστερήσεις και στασιμότητα χωρίς προφανή λόγο.

Τέτοια στοιχεία είναι:  Η ενέργειά σας, σε συνέχεια σχετικής ομόφωνης απόφασης της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, να στείλετε την πρόταση του ΕΛΚΕΘΕ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς όμως να διατυπώνετε συγκεκριμένο αίτημα (π.χ. την χρηματοδότηση ή την ανάθεση της έρευνας στο ΕΛΚΕΘΕ από το Υπουργείο κλπ.), αλλά με το αόριστο ‘‘για τις δικές σας ενέργειες’’, (σχετ. το υπ’ αριθμ. πρωτ. 8834/26-5-2020 έγγραφο σας).  Η απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Κρίτωνα Αρσένη, κατά τη συνεδρίαση της Βουλής της 25-9-2020, όπου ο κ. Υπουργός, μας ενημέρωσε ότι η πρόταση που συντάχθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ, ικανοποιεί τις προθέσεις του Υπουργείου και έχει ήδη κοινοποιηθεί στον Δήμο Σύρου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.  Το γεγονός ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αν και αρμόδια σύμφωνα με το άρθρο 186 του Ν.3852/10, για τον έλεγχο των σημειακών και διάχυτων εκπομπών ρύπων στα παράκτια ύδατα καθώς και για τη συγκέντρωση των γενικών πληροφοριών για την ποιότητα του περιβάλλοντος και τις ρυπογόνες δραστηριότητες στην περιοχή αλλά και για την επιβολή προστίμων για θέματα προστασίας περιβάλλοντος, δεν έχει δημοσιοποιήσει καμία της ενέργεια της (ή ακριβέστερα, δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας καμία της ενέργεια, αν και παρακολουθούμε στενά το ζήτημα).  Και το χειρότερο όλων, ότι παρά τις συνεχείς προσπάθειές σας να επικοινωνήσετε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να λάβετε απαντήσεις επί του θέματος, δεν σας απαντούν στα τηλέφωνα, όπως αναφέρατε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου. (Σχετικό το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Κοινής Γνώμης της 9-10-2020 με τίτλο «Σε γραμμή αναμονής για τη μελέτη του βυθού της Ερμούπολης»).

Δεδομένου λοιπόν ότι έχουν περάσει αρκετοί μήνες από όταν έγινε γνωστό το ζήτημα και ενδεχομένως να συνεχίζεται η ρύπανση, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τα κάτωθι προκειμένου να καθορίσουμε τις ενέργειες του συλλόγου μας:

1. Γιατί δεν προχωρήσατε άμεσα, από τον Μάιο, που έχετε στη διάθεσή σας την προσφορά του ΕΛΚΕΘΕ, στην διαδικασία ανάθεσης, ποιο το κώλυμα σας;

2. Ποιο είναι το συγκεκριμένο αίτημα που έχετε υποβάλλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με την από 26-5-2020 διαβίβαση της πρότασης του ΕΛΚΕΘΕ;

3. Ως Δήμος έχετε συνεργαστεί με την αρμόδια Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για τον συντονισμό των ενεργειών σας και την από κοινού αντιμετώπιση ζητήματος;

4. Ποιος φορέας θα είναι τελικά η Αναθέτουσα Αρχή της σύμβασης στο ΕΛΚΕΘΕ, ο Δήμος, η Περιφέρεια ή το Υπουργείο και ποια είναι τα σχετικά χρονοδιαγράμματα; Αναμένοντας την απάντησή σας και προσβλέποντας στην δυναμική και αποτελεσματική παρέμβασή σας για την διευθέτηση του ζητήματος, σας γνωρίζουμε ότι ο σύλλογός μας θα είναι αρωγός στην προσπάθεια σας. 

Θέμα: Βαρέα μέταλλα στο λιμένα της Ερμούπολης – Έρευνα για τον προσδιορισμό του εύρους της ρύπανσης και των ρυπαντών.

Κύριε Περιφερειάρχη,

Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες,

Κυρία Διευθύντρια,

Ο νεοσύστατος σύλλογός μας, αξιολογώντας το θέμα της ύπαρξης βαρέων μετάλλων στο λιμάνι της Ερμούπολης ως ιδιαίτερα σοβαρό, τόσο για τη ποιότητα του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία, όσο και για την εικόνα της Σύρου ως τουριστικού προορισμού, προτίθεται να παρακολουθήσει στενά την εξέλιξή του και να επιδιώξει την αποτελεσματική αντιμετώπισή του από τις αρμόδιες αρχές. Αξιοσημείωτο και ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι παρά τη σοβαρότητα του προβλήματος, έχει παρέλθει ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα από τη δημοσιοποίηση του, τον Φεβρουάριο του 2020, χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί το εύρος της ρύπανσης και οι ρυπαντές, που είναι αναγκαία στοιχεία για τη λήψη μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, για τη διαδικασία της απορρύπανσης, αλλά και για το καταλογισμό ευθυνών αν υπάρχουν. Επίσης, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υφίσταται ενεργή πηγή ρύπανσης ακόμη και σήμερα.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αν και αρμόδια σύμφωνα με το άρθρο 186 του Ν.3852/10 για τον έλεγχο των σημειακών και διάχυτων εκπομπών ρύπων στα παράκτια ύδατα καθώς και για τη συγκέντρωση των γενικών πληροφοριών για την ποιότητα του περιβάλλοντος και τις ρυπογόνες δραστηριότητες στην περιοχή, αλλά και για την επιβολή προστίμων για θέματα προστασίας περιβάλλοντος, έως σήμερα δεν έχει δημοσιοποιήσει καμία της ενέργεια για την διερεύνηση του τόσο σοβαρού ενδεχομένου εκτεταμένης ρύπανσης με βαρέα μέταλλα στο λιμάνι της Ερμούπολης (ή ακριβέστερα, δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας καμία της ενέργεια αν και παρακολουθούμε στενά το ζήτημα).

Επιπλέον, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή κ. Κρίτωνα Αρσένη, στη συνεδρίαση της 21-2-2020, ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Οικονόμου ότι το Υπουργείο έχει συνεννοηθεί με το ΕΛΚΕΘΕ να προτείνει στην Περιφέρεια την πραγματοποίηση μιας συστηματικής μελέτης με λήψη πολλαπλών δειγμάτων και από τον βυθό και από την επιφάνεια του νερού για τον προσδιορισμό του εύρους της ρύπανσης και ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα αυτή, θα προβεί σε ελέγχους δια των επιθεωρητών περιβάλλοντος. Κατά τη συζήτηση στη Βουλή δεύτερης επίκαιρης ερώτησης του κ. Κρίτωνα Αρσένη, στη συνεδρίαση της 25-9-2020, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι η πρόταση του ΕΛΚΕΘΕ, έχει ήδη κοινοποιηθεί στον Δήμο ΣύρουΕρμούπολης και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και είναι ευθυγραμμισμένη με τη στόχευση του Υπουργείου για την πραγματοποίηση μιας συνολικής μελέτης από όλη την έκταση του λιμένα.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και προκειμένου να καθορίσουμε τις ενέργειες του συλλόγου μας, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τα κάτωθι:

1. Ποιες είναι συγκεκριμένα οι ενέργειές σας από τον Φεβρουάριο έως σήμερα για τον προσδιορισμό του εύρους της ρύπανσης και των ρυπαντών αλλά και για τον αποκλεισμό του ενδεχομένου ύπαρξης διαρκούς ενεργού πηγής ρύπανσης στο λιμάνι;

2. Έχετε συνεργαστεί με τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, που είναι επίσης αποδέκτης της πρότασης του ΕΛΚΕΘΕ, για τον συντονισμό των ενεργειών σας και την από κοινού αντιμετώπιση ζητήματος;

3. Ποιος φορέας θα είναι τελικά η Αναθέτουσα Αρχή της σύμβασης στο ΕΛΚΕΘΕ, ο Δήμος, η Περιφέρεια ή το Υπουργείο και ποια είναι τα σχετικά χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωσή της; Σε αναμονή για την απάντησή σας, ευχαριστούμε προκαταβολικά για το χρόνο σας και σας βεβαιώνουμε ότι ο σύλλογός μας θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια από μέρους σας, επίλυσης αυτού του σοβαρού ζητήματος.

 

Σχετικά αρχεία: