Απαντήσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου, Π. Κουταβά σχετικά με την απουσία συνεδριάσεων, τη μη προβολή έργου από την Επιτροπή, την καθυστέρηση στη συνεδρίαση για την προώθηση του νησιού την προσεχή σεζόν και το πολυσυζητημένο portal

Στο μικροσκόπιο η “απραξία” της Τουριστικής Επιτροπής

  • Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:20

Από... σιωπή και απουσία συνεδριάσεων συνοδεύεται τους τελευταίους μήνες η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με ευθύνη του αρμόδιου Αντιδημάρχου, Παναγιώτη Κουταβά, ο οποίος μάλιστα έχει εισπράξει έντονη κριτική για τη μη προβολή έργου σε επίπεδο προσπαθειών οργάνωσης της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου.

Συμπληρώνοντας τον πρώτο χρόνο της θητείας του ως Αντιδήμαρχος Τουρισμού, ο ίδιος κλήθηκε να δώσει απαντήσεις για μία σειρά σοβαρών θεμάτων, τα οποία απασχολούν την τοπική κοινωνία, η οποία δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν ο ίδιος και η Τουριστική Επιτροπή, προωθούν τουριστικά τη Σύρο.

Πέραν του διαγωνισμού για την απόκτηση στρατηγικού συνεργάτη για τη Σύρο, ο οποίος βγήκε στον αέρα με καθυστέρηση, παραμένει σε εκκρεμότητα η ανάπτυξη προωθητικών δράσεων για το νησί ενόψει της προσεχούς σεζόν, ενώ αναπάντητη είναι μέχρι σήμερα και η ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου της Τουριστικής Επιτροπής, κάτι που έχουν απαιτήσει κατά καιρούς και συμμετέχοντες σε αυτήν. Επιπλέον, πολύτιμα “εργαλεία” του Δήμου, όπως το τουριστικό portal έχουν αφεθεί και παραμένουν στη “μοίρα” τους.

Αν και η συγκεκριμένη Αντιδημαρχία, στον δρόμο της, δεν συναντά “ροδοπέταλα”, ωστόσο, το ενδιαφέρον του κάθε αιρετού που αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση, μπορεί να... προδώσει και τις προσπάθειες που έχουν υπάρξει για οργανωμένη προώθηση και καθοδήγηση της Σύρου.

Για όλα τα παραπάνω κλήθηκε να δώσει σαφείς απαντήσεις ο κ. Κουταβάς.

  • Καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών διαπιστώνεται η μη λειτουργία της Τουριστικής Επιτροπής. Μάλιστα γίνεται αρκετός λόγος σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα καθώς ανέκαθεν ήταν μία Επιτροπή στην οποίαν συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις επαγγελματικές τάξεις και τους φορείς του νησιού, με σκοπό να καταθέτουν τις θέσεις τους σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη της Σύρου ώστε να υπάρχει συζήτηση και εξαγωγή μίας κοινής γραμμής. Γιατί υπάρχει αυτό το κενό και κατ΄ επέκταση η... απαξίωση των συμμετεχόντων;

“Θεωρώ ότι με τη δημιουργία της Αντιδημαρχίας Τουρισμού, πλέον, υπάρχει ένας άνθρωπος που έχει αναλάβει το φορτίο “να τραβήξει το κάρο”. Η Δημοτική Αρχή δεν απαξιώνει την Τουριστική Επιτροπή, ή τους φορείς τους επαγγελματικούς που συμμετέχουν. Κάθε άλλο. Εμείς χρησιμοποιούμε την Τουριστική Επιτροπή με τον τρόπο με τον οποίον είναι θεσπισμένη η λειτουργία της. Είναι μία γνωμοδοτική Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου που κατά κύριο λόγο γνωμοδοτεί επί δαπανών. Επίσης, έχει πολύ σημαντικό ρόλο και στον σχεδιασμό των ενεργειών που κάνει ο Δήμος. Γι αυτόν τον λόγο και από την Τουριστική Επιτροπή ετησίως, πριν να το στείλουμε στον ΕΟΤ, περνά το τουριστικό πλάνο. Αυτό έγινε και για τη φετινή χρονιά και μάλιστα φέτος, έγινε και σχετικά νωρίς, ούτως ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε το δυνατόν γρηγορότερα και την έγκριση από τον ΕΟΤ. Μάλιστα έχω την αίσθηση ότι είμαστε από τους λίγους Δήμους στις Κυκλάδες, που έχουμε εγκεκριμένο τουριστικό πλάνο από τον ΕΟΤ, από αρχές Ιανουαρίου. Ο λόγος που καταφέραμε και εγκρίθηκε τόσο γρήγορα ήταν ότι συνεδριάσαμε αρχές Νοέμβρη στην Τουριστική Επιτροπή για το τουριστικό πλάνο και πολύ σύντομα πέρασε και από Δημοτικό Συμβούλιο και το προωθήσαμε στον ΕΟΤ.

Επίσης, πριν το τέλος της χρονιάς από την Τουριστική Επιτροπή και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση, πέρασε και ο διαγωνισμός του Τουρισμού.

Άρα, δεν τίθεται θέμα μη λειτουργίας της Επιτροπής. Η Επιτροπή λειτουργεί σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο με το οποίο έχει συσταθεί”.

  • Ωστόσο, στην αρχή των συνεδριάσεων της σημερινής Τουριστικής Επιτροπής – στην τρέχουσα θητεία -, είχε ζητηθεί από πλευράς προέδρων και εκπροσώπων φορέων (ενδεικτικά από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων), να μπορέσει να αποκτήσει έναν ουσιαστικότερο ρόλο αυτή η Επιτροπή. Δηλαδή στις συνεδριάσεις της να αναπτύσσεται διάλογος και για σημαντικά θέματα, πέραν του διεκπεραιωτικού ρόλου της, να γνωμοδοτεί για τουριστικέ δαπάνες. Αυτό είναι κάτι εφικτό;

“Φυσικά και θα ήταν κάτι εφικτό κι έχουμε σκοπό να το πράξουμε στη λογική των συναντήσεων με φορείς. Είναι κάτι που το αμέσως επόμενο διάστημα όταν θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και θα έχουμε ανάδοχο, θα είναι κατά κάποιο τρόπο απαιτητό να συναντιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι φορείς του τουρισμού, υπό την εταιρεία που θα αναλάβει τη χάραξη της στρατηγικής μας, ούτως ώστε να μπορούμε όλοι να βαδίζουμε στον ίδιο “δρόμο”. Εννοείται πως σε αυτές τις συναντήσεις δεν περισσεύουν μέλη, είτε αυτοί είναι αιρετοί, είτε είναι εκπρόσωποι κάποιων μη θεσμοθετημένων επαγγελματικών ομάδων. Προφανώς θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που υπάρχουν στον τουρισμό για να τον αναπτύξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και περισσότερο. Άλλωστε αυτός είναι ο στόχος μας”.

  • Στην κριτική που ασκείται προς τη Δημοτική Αρχή και προς εσάς από την αντιπολίτευση σχετικά με ένα κενό στη λειτουργία της Τουριστικής Επιτροπής, δηλαδή μία απραξία, τί απαντάτε; Θεωρείτε πως αυτή η κριτική προκύπτει μόνον και αποκλειστικά για επικοινωνιακούς λόγους;

“Ναι. Δεν γνωρίζω στην προηγούμενη δημοτική θητεία πόσο συχνά συνεδρίαζε η Τουριστική Επιτροπή και τί είδους ζητήματα συζητούνταν. Πάντως στη δική μου θητεία στο συγκεκριμένο πόστο, δεν έχει γίνει καμία δαπάνη, η οποία να μην έχει περάσει πρώτα από την Τουριστική Επιτροπή. Οπότε, αξιοποιώ την Τουριστική Επιτροπή σύμφωνα με τον ρόλο που έχει προς το παρόν”.

  • Το γεγονός ότι έχετε να συνεδριάσετε μεγάλο διάστημα, οφείλεται και στη συγκυρία της πανδημίας; Ή αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν σας επηρεάζει; Δεν ακούγεται τουλάχιστον επικοινωνιακά να “τρέχει” έργο από την πλευρά της Τουριστικής Επιτροπής, πέραν των θεμάτων που προαναφέρατε.

“Προφανώς και “τρέχει” έργο. Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα ανακοινώσω δημοσίως όλες τις δράσεις που έχουν γίνει από τον Οκτώβριο μέχρι τώρα. Είναι κάτι που έχω επιλέξει να κάνω, ούτως ώστε να φαίνονται όλες οι ενέργειες και οι δράσεις που κάνουμε. Έπραξα το ίδιο αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή μόλις ολοκληρώθηκε η προηγούμενη τουριστική σεζόν και τώρα θα γίνει το ίδιο, προκειμένου να δει ο κάθε πολίτης με τί ασχολούμαστε όλο το προηγούμενο διάστημα, ποιες δράσεις προβολής έχουμε κάνει και να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των πολιτών, αλλά και των επιχειρηματιών του Τουρισμού πάνω σε αυτό το κομμάτι.

Το ότι δεν έχει συνεδριάσει η Επιτροπή Τουρισμού – κι επανέρχομαι στο ερώτημά σας – δεν συνδέεται με την πανδημία. Το μοναδικό που μπορώ να αναφέρω κι έχει μία μικρή σχέση με την πανδημία είναι ότι επιλέξαμε η καμπάνια προβολής του νησιού μας, να “τρέξει” αρχές Μαρτίου. Κι αυτό για συγκεκριμένο λόγο. Επειδή λόγω της πανδημίας, οι κρατήσεις και της φετινής σεζόν θα είναι last minute. Όλοι οι φορείς και οι επαγγελματίες του Τουρισμού, αυτό λένε και σε συναντήσεις και συζητήσεις που έχω μαζί τους και ρωτώντας για τις κρατήσεις, μου αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή, κινούνται σε πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο. Και όχι μόνον στη Σύρο. Συνομιλώ με επιχειρηματίες και στη Μύκονο και στη Σαντορίνη επειδή είναι οι ναυαρχίδες του Τουρισμού στην περιοχή μας, στις Κυκλάδες. Οπότε, με αυτή τη λογική, ναι. Καθυστερήσαμε λίγο την Τουριστική Επιτροπή και τη συνεδρίαση σχετικά με τη γνωμοδότηση επί της πρότασης για την προβολή για τη φετινή σεζόν. Αυτή θα ξεκινήσει αρχές Μαρτίου και περίμενα να έχουμε εγκεκριμένο και τον προϋπολογισμό του Δήμου, ούτως ώστε, μετά τη συνεδρίαση, να “τρέξει” πολύ γρήγορα η διαδικασία. Δηλαδή Δημοτικό Συμβούλιο, Οικονομική Επιτροπή και συμβασιοποίηση”.

  • Αναφέρατε ότι “έτρεξε” ο διαγωνισμός για την τουριστική καθοδήγηση και αναμένουμε το αποτέλεσμα. Ωστόσο κάνατε μνεία για το θέμα της προβολής της Σύρου γι αυτή τη σεζόν. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων “εργαλείων” που έχει ο Δήμος. Σχετικά με το portal, δεν υπάρχει καμία απολύτως κίνηση από μέρους σας ως τώρα σε πρακτικό επίπεδο, που να επιβεβαιώνει ότι η εικόνα του θα αναβαθμιστεί και το περιεχόμενό του θα επικαιροποιηθεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της προβολής. Θα δούμε κάτι απτό στη θητεία σας; Δυστυχώς το portal από την αρχή της δημιουργίας του συνοδεύτηκε από πολλά προβλήματα.

“Ήδη αυτή τη στιγμή “τρέχει” μία σύμβαση, μέσω του Δήμου μας σε συνεργασία με μία εταιρεία, η οποία ήδη αναβαθμίζει κι έχει αναβαθμίσει το site του Δήμου. Σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της, αυτή η εταιρεία έχει αναλάβει και το τουριστικό portal. Οπότε εμείς, σαν Τμήμα Τουρισμού και σε συνεργασία με το Τμήμα Προγραμματισμού, αλλά και με την εταιρεία αυτή που έχει αναλάβει την αναβάθμιση, είμαστε σε επαφή και προχωράμε, δίνοντάς τους υλικό και πληροφορίες. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το τουριστικό portal θα αναβαθμιστεί. Είναι γεγονός ότι το τουριστικό portal είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό “εργαλείο”. Πρέπει να είναι ενημερωμένο, πρέπει να είναι ζωντανό και φιλικό στον χρήστη. Οπότε, όλες αυτές τις στρεβλώσεις που έχει, θα προσπαθήσουμε να τις διορθώσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

  • Υπάρχει ένας χρονικός ορίζοντας κατά τον οποίον θα έχει ολοκληρωθεί η βελτίωση της εικόνας του portal;

“Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι την περίοδο του Πάσχα, θα είμαστε έτοιμοι. Απλά δόθηκε έμφαση πρώτα στην αναβάθμιση του site του Δήμου, ώστε να μπορεί να παρέχει στους πολίτες, υπηρεσίες, καθώς αυτό είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ, λόγω της πανδημίας. Οπότε, το Τμήμα Προγραμματισμού έδωσε προτεραιότητα στην αναβάθμιση του site του Δήμου για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών της καθημερινότητας και πλέον θα περάσουμε στο δικό μας κομμάτι. Δηλαδή στην αναβάθμιση του τουριστικού portal”.

  • Διανύουμε μία δύσκολη περίοδο και είναι γεγονός ότι πορεύεται η οικονομία και κατ΄ επέκταση και ο κλάδος του Τουρισμού, με αβεβαιότητα. Όλα εξαρτώνται από την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και ίσως είναι πρώιμο να τοποθετηθεί κάποιος για το άνοιγμα του Τουρισμού, αφού και σε κυβερνητικό επίπεδο, δεν υπάρχει τίποτα σαφές να ειπωθεί μέχρι σήμερα. Από την πλευρά σας και με δεδομένο το περυσινό άνοιγμα, εκτιμάτε ότι θα μπορέσει να υπάρξει κάτι θετικό τουριστικά για τη Σύρο την προσεχή σεζόν;

“Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος γενικότερα. Οπότε, βλέποντας και τη δουλειά που έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα και τη δουλειά που θα γίνει τώρα και με την προβολή, αλλά και με την εταιρεία που θα υπάρξει για την στρατηγική προώθηση, θέλω να είμαι και να παραμείνω αισιόδοξος. Βέβαια, δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε στα νούμερα του 2019, που ήταν τα καλύτερα των τελευταίων ετών. Ο λόγος είναι ότι ούτως ή άλλως, τουριστικά, η χώρα μας θα έχει μία δεύτερη χρονιά σε πτώση. Αλλά νομίζω ότι θα είμαστε πολύ καλύτερα από το καλοκαίρι του 2020, στο οποίο όλος ο πλανήτης ήταν σε μία κατάσταση σοκ, παρόλο που εμείς καταφέραμε και σταθήκαμε ικανοποιητικά. Νομίζω ότι θα είμαστε στο 80% του 2019. Αυτή είναι η επιθυμία μου”.