Ευχαριστήριο

Το έργο της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Σύρου

  • Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021 - 10:35

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το έτος 2020 ήταν μία δυσχερής χρονιά, με εκ μέρους μας αδυναμία πραγματοποίησης εκδηλώσεων για το κοινό, είτε στο επίπεδο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας για ζητήματα ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών, είτε στο επίπεδο διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την δημιουργική έκφραση και την ψυχαγωγία εκείνων που συμμετέχουν και τις παρακολουθούν.

Εν τούτοις, οι στοχευμένες δράσεις της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Σύρου δεν ατόνησαν. Μέλη και εθελοντές της Εταιρείας εργάστηκαν με ζήλο και επιστημονική αρτιότητα για να αφουγκραστούν τα αιτήματα των οικογενειών που υποστηρίζονται και να συνεισφέρουν με ποικίλους τρόπους στην κάλυψη των ψυχοκοινωνικών και οικονομικών τους αναγκών, έχοντας την αρωγή πολλών προς τούτο φορέων. Ευχαριστούμε λοιπόν θερμά την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, τον Δικηγορικό Σύλλογο Σύρου και τους ιδιώτες (Δικαστικούς Λειτουργούς, Δικηγόρους και άλλους), οι οποίοι με τις δωρεές τους επέτρεψαν στην Εταιρεία να ανταποκριθεί στις ποικίλες ανάγκες των εποπτευομένων οικογενειών.

Ευχαριστούμε επίσης ιδιαιτέρως τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την σταθερή συνεργασία και προθυμία του να συνδράμει με κάθε πρόσφορο μέσο το έργο της Εταιρείας, καθώς και την Ιερά Μητρόπολη Σύρου για την εναργή από την πλευρά της στήριξη των σκοπών της Εταιρείας.

Με τη συνδρομή των ανωτέρω, η δράση της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Σύρου συνοψίζεται στα εξής:

 Παροχή συστηματικής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής στις οικογένειες που εποπτεύονται.

 Πραγματοποίηση το σχολικό έτος 2019 - 2020 βιωματικού σεμινάριου με θέμα: «Θυματοποίηση και Παραβατικότητα ανηλίκων- Μελέτες Περίπτωσης», για την προσέγγιση και αντιμετώπιση προβλημάτων, που ανακύπτουν στα σχολεία, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης. Λόγω των μέτρων κατά του κορωνοιού, το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

 Διάθεση δωροεπιταγών για αγορά τροφίμων σε 40 οικογένειες, ενόψει των Χριστουγέννων, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σύρου και την Κάριτας Σύρου.

 Παροχή ηλεκτρονικού υπολογιστή και τάμπλετ σε οικογένεια, προκειμένου να είναι εφικτή η συμμετοχή των παιδιών στην τηλεκπαίδευση.

 Κάλυψη μέρους του κόστους εξειδικευμένων ψυχοθεραπειών για δύο παιδιά.  Οικονομική συνδρομή για πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και ενοικίων σε οικογένειες.

 Διάθεση ειδών γραφικής ύλης, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε παιδιά οικογενειών που υποστηρίζονται.  Αγορά δώρων – παιχνιδιών σε παιδιά, που τελούν υπό την εποπτεία της, για τις εορτές των Χριστουγέννων.  Παροχή ειδών καθαριότητας και ευπρεπισμού σε οικογένειες που υποστηρίζονται.  Διάθεση ειδών διατροφής, ρουχισμού και υπόδησης μέσω εθελοντικών προσφορών  Παροχή πακέτων τροφίμων και δωροεπιταγών για αγορά σχολικών ειδών, σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

 Συμμετοχή σε τριετές πρόγραμμα ERASMUS+ με τίτλο REFLECT, με φορείς από πέντε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Σουηδία) με αντικείμενο την προαγωγή της ψυχοσυναισθηματικής υγείας στα δημοτικά σχολεία.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν δημοτικά σχολεία από όλη την Ευρώπη, που μετά από εκπαίδευση δασκάλων τους, θα εφαρμόσουν κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές και γονείς, που έχει παραχθεί από τους συμμετέχοντες φορείς. Ευελπιστούμε το νέο έτος 2021, παρά την δύσκολη υγειονομική και κοινωνικο-οικονομική συγκυρία, να αποτελέσει μια χρονιά δημιουργίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς.