Σημαντική διοργάνωση από την Επιστημονική Επιτροπή προώθησης της Κρητικής διατροφής στις 5 Ιουνίου με τη συμμετοχή Ολυμπιονικών και ακαδημαϊκών

Αθλητισμός, διατροφή και ζωή... στη Σύρο

Τα οφέλη του αθλητισμού και της ισορροπημένης διατροφής στη ζωή των ανθρώπων πρόκειται να αναδειχθούν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης “Αθλητισμός, Διατροφή, Ζωή” που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, το Σάββατο, 5 Ιουνίου από την Επιστημονική Επιτροπή προώθησης της Κρητικής διατροφής.

Με τη συμμετοχή Ολυμπιονικών και ακαδημαϊκών, η διοργάνωση έχει στόχο να μεταφέρει πολλά μηνύματα σχετικά με την πνευματική και σωματική θωράκιση των ανθρώπων και των αθλητών, σε μία εποχή που συνοδεύεται από συνεχείς μεταβολές και αλλαγές. Έμφαση θα δοθεί στα οφέλη που προέρχονται από την Κρητική διατροφή.

Αναλυτικότερα, η συγκεκριμένη διοργάνωση θα έχει δύο μέρη και συγκεκριμένα το ένα θα αφορά σε επιστημονικές ομιλίες για τη διατροφή και την ψυχική υγεία γενικότερα, ενώ το δεύτερο, θα είναι ένα δρομικό δρώμενο με τη συμμετοχή σπουδαίων αθλητών που διακρίθηκαν σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι δράσεις τελούν υπό την αιγίδα της Ένωσης Διαιτολόγων Ελλάδος, του Εμπορικού - Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς αγώνες, του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας και του Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής θαλάσσης και υποστηρίζονται από το Θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ, την Blue Star Ferries, τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου, τη DASKALAKIS CONGRESS & TRV, αλλά και το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Προώθηση ενός ισορροπημένου μοντέλου ζωής

Για την πολύ σημαντική διοργάνωση μίλησε στην εφημερίδα η πρόεδρος της Επιτροπής, Υρώ Δασκαλάκη. “Προσωπικά επισκέπτομαι τη Σύρο κάθε χρόνο. Είναι ένα υπέροχο νησί και αποφασίσαμε ότι αξίζει να γίνει μία διοργάνωση εδώ” ανέφερε προλογικά, μιλώντας παρακάτω για το περιεχόμενο και τις δράσεις της αυριανής διοργάνωσης.

“Είναι μία διοργάνωση με δύο μέρη. Το πρωί της 5ης Ιουνίου θα έχουμε το επιστημονικό κομμάτι με τις εισηγήσεις ακαδημαϊκών, οι οποίες θα είναι σύντομες, εκλαϊκευμένες και πολύ καλές. Άρα, το πρωί θα έχουμε τη θεωρία και το απόγευμα θα περάσουμε στην πράξη. Θα γίνει ένα δυναμικό βάδισμα στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης, που θα συνδυαστεί με τη δράση του Ναυτικού Ομίλου από θαλάσσης. Στον σχεδιασμό μας είναι όταν θα φτάσουμε στο άγαλμα της Νίκης θα ανοίξει η ελληνική σημαία, την οποία θα κρατούν οι Ολυμπιονίκες και θα φτάσουμε στα σκαλοπάτια του Δημαρχείου, στην είσοδο”.

Με φόντο τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων στη διοργάνωση του Σαββάτου, αλλά και της σημασίας της για τους πολίτες και τους αθλητές, η ίδια σχετικά με τον ρόλο και το έργο της Επιτροπής, ανέφερε τα ακόλουθα: “Η Επιτροπή μας είναι Επιτροπή προώθησης κρητικού διατροφικού μοντέλου. Εμείς με τον όρο κρητικό διατροφικό μοντέλο δεν εννοούμε ένα πιάτο ή συγκεκριμένα προϊόντα. Εννοούμε τον εν γένει τρόπο ζωής των Κρητών, των Ελλήνων. Μιλάμε για το φιλότιμο και την εξωστρέφεια, για τη μεταδοτικότητα και τη ζωντάνια. Αυτό ορίζουμε με το Κρητικό διατροφικό μοντέλο και αυτό προωθούμε”.

Η κα Δασκαλάκη γνωστοποίησε πως η Επιστημονική Επιτροπή Κρητικής Διατροφής ιδρύθηκε το 2009 με τη συμμετοχή και αξιόλογων ακαδημαϊκών. Σύμφωνα με την ίδια, “Σε αυτήν την Επιτροπή παντρέψαμε πολλές δυνάμεις, εδώ και πολλά χρόνια και κρατούμε μία ισορροπία. Έχουμε μεγάλη δράση στο εξωτερικό και φθάσαμε στα 120 συνέδρια – διεθνή και εγχώρια. Πηγαίνουμε από το Harvard μέχρι και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και έχουμε κάνει μία σημαντική δουλειά”.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των πλούσιων δράσεων της Επιτροπής, έχουν πραγματοποιηθεί και δράσεις για τη στήριξη των οικογενειών εξαρτημένων ατόμων, ενώ αμέσως μετά την έναρξη της πανδημίας, η Επιτροπή θέλησε να βοηθήσει δωρεάν πολίτες που ζητούσαν στήριξη στο θέμα της διατροφής με φόντο τον εγκλεισμό.

Οι δράσεις

Η Υρώ Δασκαλάκη αναφέρθηκε αναλυτικά και στο πρόγραμμα της διοργάνωσης, το οποίο έχει ως εξής: Σάββατο 5 Ιουνίου στο πρώην Δημαρχείο Ποσειδωνίας: 09.30 – 10.00: Καλωσόρισμα από την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Υρώ Δασκαλάκη. 10.00 – 10.10: Γρηγοράκης Δημήτριος – Διδάκτωρ Χαροκόπειου Πανεπιστημίου – Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας “Διατροφή και Ψυχική Υγεία”. 10.10 – 10.20: Χανιώτης Δημήτριος – Καθηγητής Ιατρικής – Πρόεδρος Σχολής Υγείας και Πρόνοιας Πανεπιστημίου Δ. Αττικής “Κίνδυνοι για την υγεία των αθλουμένων”. 10.20 – 10.30: Αρναούτης Ιωάννης – Διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διατροφής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου “Αρχές Αθλητικής Διατροφής”. 10.30 – 10.40: Αλφιεράκης Εμμανουήλ – Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Μπολώνια – Ειδικός Καρδιολόγος – Ερευνητής “Απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για την άθληση”. 10.40 – 11.00: Ερωτήσεις – Συμπεράσματα.

Επιπλέον θα ακολουθήσει ένα απογευματινό δρομικό δρώμενο σε συνδυασμό με δράση του Ναυτικού Ομίλου Σύρου.

Σε αυτό θα ηγούνται οι Ολυμπιονίκες: Νίκη Μπακογιάννη, Νέρυ Μπακογιάννη, Μαρία Καραγιαννοπούλου, Εύη Μωραϊτίδου και οι παγκοσμιονίκες: Μαρία Καρπαθάκη και Αντώνης Μπουγιούρης. Το δυναμικό δρώμενο θα καλύψει 3.200 χλμ κατά μήκος της παραλίας της Ερμούπολης με τερματισμό και τελετή στο Δημαρχείο. Ενδιάμεσα θα πραγματοποιηθεί επίδειξη των σκαφών του Ναυτικού Ομίλου στο λιμάνι αλλά και μεταφορά ελληνικής σημαίας στην είσοδο του Δημαρχείου.

Δράσεις με μέτρα λόγω πανδημίας

Από την πλευρά του Δήμου, ο εντεταλμένος Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ικανοποιημένος για το “ραντεβού” με τη συγκεκριμένη διοργάνωση, η οποία επί της ουσίας “ανοίγει” την αυλαία του προγραμματισμού του Δήμου για το καλοκαίρι.

“Εμείς σαν Δήμος θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε δράσεις πολυπληθείς, όμως, λόγω της πανδημίας και των μέτρων, αναζητούμε δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και στα όρια που επιτρέπει η σημερινή πραγματικότητα” ανέφερε αρχικά, εξηγώντας παρακάτω πως, “Κάνουμε τη συνεργασία με την κα Δασκαλάκη και στηρίζουμε τη διοργάνωση η οποία αφορά σε αθλητισμό και διατροφολογία. Θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους Ολυμπιονίκες και σημαντικοί επιστήμονες για να έχουμε μία ποιοτική εκδήλωση στο νησί μας”.

Σύμφωνα με τον ίδιο “είναι μία δράση και με κοινωνικό πρόσημο καθώς θα δείξουν οι Ολυμπιονίκες τί σημαίνει αθλητισμός και πρωταθλητισμός σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή. Θα έχουμε ομιλίες στην έπαυλη Τσιροπινά και θα γίνει μετά ένα δρώμενο από τα Λαζαρέττα μέχρι την πλατεία Μιαούλη”.

Ο κ. Βρούτσης κλείνοντας τις δηλώσεις του στην εφημερίδα, θέλησε να διευκρινίσει πως, “Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα μέτρα λόγω πανδημίας. Θέλουμε να το γνωρίζει ο κόσμος, αλλά θέλουμε και να τηρούμε τα μέτρα απαραιτήτως. Γι αυτό λόγω πανδημίας στην έπαυλη Τσιροπινά και σε ανοικτό χώρο δεν θα μπορούν να συγκεντρωθούν περισσότερα από 50 άτομα”.

 

 

Ετικέτες: