Ανακοίνωση της ΕΜΔΥΔΑΣ για υποστελέχωση, έλλειψη πόρων και Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος

  • Τρίτη, 29 Ιουνίου, 2021 - 11:19

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Ιουνίου η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Κυκλάδων της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών ( ΕΜΔΥΔΑΣ ) Αττικής, στο προαύλιο της Υπ. Δόμησης του Δ. Σύρου – Ερμούπολης με δικτυακή σύνδεση με τα άλλα νησιά.

Στην συνέλευση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ συν. Δημ. Πετρόπουλος (Η/Μ), η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής συν. Φανή Καβάλλα (Α/Μ) και Πην. Θεοδωροπούλου ( Π/Μ), αντίστοιχα. Χαιρετισμό απεύθυνε διαδικτυακά ο συν. Μελέτης Οικονόμου ( H/M), Ταμίας της της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής.

Στην συνέλευση έγινε ενημέρωση για τις δραστηριότητες της ΕΜΔΥΔΑΣ ενώ αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος και αναδείχθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί του δημοσίου στις Κυκλάδες με κυριότερα :

α. την εντεινόμενη υποστελέχωση των υπηρεσιών με συνταξιοδοτήσεις και συνεχή “αιμορραγία” προς την ηπειρωτική χώρα λόγω κόστους ζωής και εντατικοποίησης της εργασίας,

β. έλλειψη οργάνωσης των υπηρεσιών αναντίστοιχη με τις ανάγκες,

γ. την συνεχιζόμενη υποβάθμιση – ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και του έργου των Μηχανικών του δημοσίου ( συμπράξεις και αναθέσεις έργου σε ιδιώτες , “αναπτυξιακοί” οργανισμοί των ΟΤΑ),

δ. την έλλειψη πόρων και μέσων για την διεκπεραίωση του υπηρεσιακού έργου, ανεπαρκείς εκτός έδρας μετακινήσεις με δυσανάλογο γραφειοκρατικό βάρος κ.λ.π.

 

Κατά την συζήτηση έγινε εκτενής αναφορά από μέλη του Τμήματος, σε ειδικά προβλήματα υπηρεσιών, στην ανησυχία για την φημολογία που αφορά στην μεταφορά της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, στην σοβαρή επιβάρυνση των πολιτών από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, όσο και την σοβαρή καθυστέρηση να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις σχετικά με την ρύπανση στο λιμάνι αλλά και την ατμόσφαιρα της Ερμούπολης

Εγκρίθηκαν ομόφωνα τόσο η σχετική απόφαση , όσο και ψήφισμα συμπαράστασης στον Σύλλογο “Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου”.

 

Β. Το Σάββατο 26 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΕΜΔΥΔΑΣ με τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη.

Η αντιπροσωπεία της ΕΜΔΥΔΑΣ ενημέρωσε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, όπως αυτά καταγράφτηκαν στην Γ.Σ. του Τμ. Κυκλάδων.

Παράλληλα η αντιπροσωπεία της ΕΜΔΥΔΑΣ κατέθεσε προτάσεις για την ανάληψη κοινών συντονισμένων δράσεων με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που να αφορούν στην θεσμική κατοχύρωση της νησιωτικότητας : α. για την θέσπιση κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής στελεχών , β. για το ανεπαρκέστατο καθεστώς που αφορά στις εκτός έδρας μετακινήσεις , γ.για την άμεση ανάγκη προγραμματισμού προσλήψεων στις υπηρεσίες των νησιών και την κατάρτιση σύγχρονων οργανισμών των υπηρεσιών με σαφή περιγράμματα θέσης και καθηκοντολόγιο ανά θέση εργασίας. Κινήσεις απαραίτητες για την ορθή λειτουργία των Υπηρεσιών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών αλλά και του Δημοσίου Συμφέροντος.

Γ. Η αντιπροσωπεία της ΕΜΔΥΔΑΣ έθεσε το ζήτημα της συνεργασίας των τοπικών αρχών με τα σωματεία των εργαζομένων, προκειμένου να αμβλύνονται τυχόν προβλήματα που δημιουργούνται, ενώ ενημέρωσε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για την πρόθεση της ΕΜΔΥΔΑΣ να συμβάλλει, εφόσον ζητηθεί, σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Σχετικά αρχεία: 
Ετικέτες: