Πρόταση της Υπουργού Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη και δεσμεύσεις χωρικού Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης

Αυτοψία στα Λαζαρέττα για την αξιοποίηση του Λοιμοκαθαρτηρίου

  • Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021 - 14:38

Σε έναν χώρο Πολιτισμού που θα μπορεί να φιλοξενήσει και να αναδείξει την ιστορία της Σύρου, αλλά και να χαρίσει αναπτυξιακή προοπτική στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και στα νησιά του νομού, δύναται να μετατραπεί το ιστορικό κτίριο του Λοιμοκαθαρτηρίου στα Λαζαρέττα, μετά από πρόταση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Η ίδια πλαισιωμένη από στελέχη του Υπουργείου της και από τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και φορέων πραγματοποίησε σήμερα αυτοψία στον χώρο του Λοιμοκαθαρτηρίου και στα τμήματά του που ανήκουν στο Δημόσιο, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάστασή του και να ζητήσει συνεργασία από Δήμο και Περιφέρεια.

Εμφανώς αισιόδοξη σχετικά με τη δυνατότητα αξιοποίησης του συγκεκριμένου κτιρίου που δεσπόζει στην περιοχή και διακρίνεται από το λιμάνι της Ερμούπολης, πρότεινε στον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα και στον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Λεονταρίτη να συνεργαστούν σε τοπικό επίπεδο ώστε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου (2021), να καταθέσουν στο Υπουργείο Πολιτισμού μία αναλυτική πρόταση σχετικά με τον τρόπο καλύτερης αξιοποίησής του, προς όφελος του τόπου, του πολιτισμού της Σύρου και όχι μόνον.

Η ίδια ανέφερε λακωνικά πως η αποκατάσταση και αξιοποίηση ενός τέτοιου κτιρίου μπορεί να προσφέρει υπερτοπικά οφέλη. Επίσης, δεσμεύθηκε για τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού στη νέα αρχή που μπορεί να γίνει για το Λοιμοκαθαρτήριο ενώ με τη σειρά τους, απάντησαν καταφατικά για την αποστολή πρότασης μέχρι τέλος Οκτώβρη ο κ. Λειβαδάρας και ο κ. Λεονταρίτης.

Σημειώνεται πως για την αποκατάστασή του, μπορούν να αναζητηθούν πόροι από τη νέα προγραμματική περίοδο.