Αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού στα ταφικά μνημεία του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ερμούπολης με δεδομένη την ανάγκη συντήρησης και αποκατάστασής τους

Πρώτο βήμα η συνολική αποτύπωση

Στα μαυσωλεία στο Κοιμητήριο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ερμούπολης πραγματοποίησε αυτοψία η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη κατά τη διήμερη παραμονή της στη Σύρο, τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Η Υπουργός διαπίστωσε την κατάσταση στην οποίαν έχουν περιέλθει τα ταφικά μνημεία, τα οποία χρειάζονται εξειδικευμένες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης. Η ίδια παρότρυνε τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή να επεξεργαστούν τον τρόπο συνεργασίας με Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας, το οποίο θα μπορεί σε ερευνητικό πλαίσιο να προχωρήσει σε μία συνολική αποτύπωση των ταφικών μνημείων και να τα κατηγοριοποιήσει, ώστε ακολούθως να επιδιώξει ο Δήμος τον καλύτερο τρόπο για την αποκατάστασή τους, σε συνεργασία σαφώς με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η κα Μενδώνη ανέφερε πως ένα τόσο μεγάλο έργο μπορεί να προχωρήσει μόνον τμηματικά, αφού θα απαιτηθεί να εξασφαλιστούν και υψηλές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα προέρχονται από την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Προς την ίδια περιγράφηκε τέλος, η προσπάθεια υλοποίησης του έργου της αποκατάστασης των τεσσάρων ταφικών μνημείων (Γεωργιάδη, Γιαννίκογλου, Πρώιου και Πρασακάκη) για τα οποία ο Δήμος έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (450 χιλ. ευρώ) αλλά και σχετικές μελέτες.