48η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

  • Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου, 2021 - 06:18

Σαν σήμερα πριν από 48 χρόνια, τον Νοέμβριο του 1973 έλαβε χώρα η εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε την ουσιαστική και μαζική έκφραση της αντίθεσης των πολιτών ενάντια στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Τα γεγονότα ιδιαιτέρως σημαντικά καθώς φοιτητές και σπουδαστές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου ξεκίνησαν τον αγώνα τους με κατάληψη στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα λίγες ημέρες νωρίτερα, ο οποίος και κλιμακώθηκε με την αντίστασή τους στην είσοδο του στρατιωτικού άρματος στο χώρο του Πολυτεχνείου, το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, όπου και ακολούθησε αιματοχυσία.

Τα μηνύματα της επετείου του Πολυτεχνείου, τα μηνύματα του αντιδικτατορικού αγώνα ήταν και παραμένουν σπουδαία, με το σύνθημα “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” να ακούγεται σε κάθε επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιείται στη χώρα για την ιστορική μνήμη και τα τότε αιματηρά γεγονότα, που αποτέλεσαν την ουσία της αποκατάστασης της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Πανελλαδικά σήμερα πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις, όπως παρομοίως σε αρκετά νησιά του νομού των Κυκλάδων.

Μηνύματα για την επέτειο του Πολυτεχνείου έχουν εκφράσει μέλη της πολιτικής ηγεσίας του τόπου καθώς επίσης, αρχηγοί παρατάξεων, φοιτητικοί Σύλλογοι, Σωματεία και συλλογικότητες.