Ανησυχητική αύξηση του αριθμού των πολιτών που έχουν νοσήσει με Covid-19 το διάστημα της εορταστικής περιόδου

“Πυρετός” κρουσμάτων στις Κυκλάδες

Έκκληση από Δημάρχους για τήρηση των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και εμβολιασμό
  • Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου, 2022 - 06:17

“Φωτιά” έχουν πάρει τις τελευταίες ημέρες οι Κυκλάδες αναφορικά με τα κρούσματα κορωνοϊού, καθώς τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ανησυχητική αύξηση του αριθμού τους σε αρκετά νησιά.

Ειδικότερα, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων προχθές μέτρησε 51 νέα κρούσματα, ενώ τις προηγούμενες δύο ημέρες είχε 80 κρούσματα και 68 αντίστοιχα, παρουσιάζοντας μία κατακόρυφη αύξηση το διάστημα των εορτών.

Παρομοίως “κόκκινη” εικόνα παρουσίασε και η Νάξος με 31 κρούσματα στις 30 Δεκεμβρίου, 39 την 1η Ιανουαρίου και 34 κρούσματα παραμονή της πρωτοχρονιάς. Ιδιαίτερη ανησυχία ξέσπασε και στην Πάρο, καθώς την 1η Ιανουαρίου είχε 24 κρούσματα, ενώ την παραμονή 45 και στις 30 Δεκεμβρίου 19.

Επιπλέον, τα άλλα νησιά κινήθηκαν σε χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων, όπως ενδεικτικά η Θήρα, η οποία την 1η Ιανουαρίου είχε 19 νέα κρούσματα κορωνοϊού, την παραμονή 27 και στις 30 Δεκεμβρίου 13.

Αναλυτικά τα στοιχεία για το σύνολο των νησιών περιλαμβάνονται στις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ που αναρτώνται καθημερινά στην ιστοσελίδα του eody.gov.gr.

Έκκληση για εμβολιασμό

Με φόντο την παραπάνω εικόνα, Δήμαρχοι των Κυκλάδων κάνουν εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων και εμβολιασμό. Χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, σε ανάρτησή του, ανέφερε τα εξής: “Αγαπητές συνδημότισσες, Αγαπητοί συνδημότες, οι αριθμοί ρεκόρ στα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τον ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνουν αυτά για τα οποία μας έχει ήδη ενημερώσει η ιατρική κοινότητα, ότι δηλαδή οι μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή δίδυμες απειλές για την ανθρωπότητα, που οδηγούν τα κρούσματα σε πρωτοφανή μεγέθη, πλήττοντας ιδιαίτερα το ανεμβολίαστο κομμάτι των συμπολιτών μας.

Είναι ανάγκη να σκεφτούμε ώριμα και να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας έναντι των δικών μας και της κοινωνίας. Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, θα σημάνει αφόρητη πίεση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας από τις καθημερινές εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό. Η εμπειρία των δύο χρόνων πανδημίας μας ωστόσο έχει δείξει ότι πλέον δεν είμαστε απροστάτευτοι, υπάρχει ο τρόπος και τα μέσα, αλλά και η υπεύθυνη συμπεριφορά που οφείλουμε να ακολουθούμε, για να είμαστε ασφαλείς.

Στο πλαίσιο αυτό, κάνω έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα, να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα και να κάνουν το εμβόλιο, καθώς και σε εκείνους που έχουν ολοκληρώσει τις δύο πρώτες δόσεις να προχωρήσουν στην επαναληπτική δόση, έτσι ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς. Παράλληλα, συνιστώ σε όλους να εφαρμόζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν και να τηρούν τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στους ταξιδιώτες που πρόκειται να επισκεφθούν το νησί μας, καθώς και όσους πρόκειται να φύγουν και να επιστρέψουν στη συνέχεια στην Πάρο, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουν περιορισμένες επαφές, να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας (χρήση μάσκας, υγιεινή των χεριών, τήρηση αποστάσεων) και να αποφεύγουν οποιαδήποτε σωματική επαφή με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα τις άγιες τούτες μέρες, έτσι ώστε να μας βρει όλους μαζί, η νέα χρονιά.

Οι συστάσεις προς τους συμπολίτες μας για άλλη μια φορά είναι σαφείς: Εμβολιαζόμαστε άμεσα, και τηρούμε απαρέγκλιτα τους υγειονομικούς κανόνες και τα πρωτόκολλα που θεσπίζει η Πολιτεία για να κερδίσουμε τη μάχη το συντομότερο δυνατό.”.

Με κορωνοϊό ο Δήμαρχος Μυκόνου

Παρομοίως λειτούργησε και ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς, ο οποίος νόσησε και με κορωνοϊό. Δεδομένου του εμβολιασμού του δε, ενημέρωσε μέσω ανακοίνωσης – ανάρτησής του, πως έχει ήπια συμπτώματα ενώ αυτονόητα τηρεί τη δική του καραντίνα.

“Λίγο η πρόληψη ενόψει των εορτών και των οικογενειακών συναθροίσεων, λίγο μια ελαφρά αδιαθεσία, ένα πρώτο αρνητικό rapid test, ένα δεύτερο θετικό self test και τελικά ένα θετικό μοριακό… Δεν θα έλεγα ότι είναι και το καλύτερο δώρο Χριστουγέννων αλλά λόγω του ότι είμαι πλήρως εμβολιασμένος, και με την ενισχυτική δόση, το αντιμετωπίζω με ψυχραιμία και αισιοδοξία. Εμπιστεύομαι πλήρως την επιστήμη. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου τα καλύτερα σε όλους και μια παράκληση: Εμβολιαστείτε και προστατέψτε τον εαυτό σας και αυτούς που αγαπάτε.”.

Στήριξη μικρών δομών υγείας

Σε συνέχεια ανακοίνωσής του, γνωστοποίησε μάλιστα τις κινήσεις του Δήμου Μυκόνου για τη στήριξη της υγειονομικής δομής του νησιού, όπως έχουν πραγματοποιήσει κατά καιρούς και άλλοι Δήμαρχοι.

“Ο Δήμος Μυκόνου για έβδομη συνεχή χρονιά και με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής κατέβαλλε το ποσό των 80.000 ευρώ για τους ιατρούς του Κέντρου Υγείας.
Η καταβολή του ανωτέρου ποσού αποτελεί επίδομα για την κάλυψη των δαπανών διαμονής και σίτισης των υπηρετούντων υγειονομικών στο Κ.Υ, Μυκόνου. Την οικονομική ενίσχυση έλαβαν συνολικά 16 ιατροί επικουρικοί και ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου, για όλη τη διάρκεια της συμβάσης ή της θητείας τους. Ενδεικτικά, το ετήσιο βοήθημα που χορηγήθηκε στους επικουρικούς γιατρούς είναι 11.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό διανεμήθηκε στους αγροτικούς γιατρούς, ανάλογα με τον πραγματικό χρόνο υπηρεσίας τους.”.

Σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, τόνισε:”Η ουσιαστική και διαχρονική στήριξη του Κέντρου Υγείας, αλλά και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αποτελεί διαχρονική επιλογή της Δημοτικής μας Αρχής. Στο πλαίσιο αυτό, για άλλη μια χρονιά και με αποκλειστικά δημοτικούς πόρους στηρίζουμε έμπρακτα το ιατρικό και νοσηλευτικό μας προσωπικό, που ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια δίνει στην κυριολεξία και την ψυχή του για να αντιμετωπίσει - πέραν των καθιερωμένων καθηκόντων του - τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση, αλλά και κοινωνική ανάγκη η συνεχής στήριξη του Κέντρου Υγείας με κάθε δυνατό μέσο και τρόπο.”.

 

Ετικέτες: