Συγκινητική η ανταπόκριση κόσμου, παιδιών κι ενηλίκων, αναφορικά με τη συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων στο περιφερειακό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού στο νησί

Ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία από τη Σύρο

1.000 μεγάλες κούτες... αλληλεγγύης από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων στον σκληρά δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό

Μία “αγκαλιά” αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον Ουκρανικό λαό “άνοιξε” η συριανή κοινωνία τις τελευταίες ημέρες, ανταποκρινόμενη με συγκινητικό τρόπο στο κάλεσμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς πολίτες, σχολεία, φορείς και επιχειρήσεις συγκέντρωσαν τρόφιμα και φάρμακα στο περιφερειακό παράρτημα της Σύρου προκειμένου να αποσταλούν στον σκληρά δοκιμαζόμενο κόσμο εξαιτίας του πολέμου.

Η προσέλευση της συριανής κοινωνίας υπήρξε ιδιαιτέρως σημαντική μέχρι και τώρα, ενώ η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, ώστε το σύνολο των δεμάτων που θα συγκεντρώσει το περιφερειακό παράρτημα της Σύρου, να αποσταλεί στις κεντρικές αποθήκες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προκειμένου να “ταξιδέψει” στα σύνορα της Ουκρανίας και να διανεμηθεί.

Η στήριξη εκ μέρους των Συριανών είναι συγκινητική και στο μέτρο του εφικτού, την ίδια στιγμή που ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία από τη Ρωσία, για 23η ημέρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον απλό κόσμο που μετρά απώλειες κοντινών προσώπων και περιουσίας, ενώ παιδιά απομακρύνονται από τα σπίτια τους, χωρίς να διαφαίνεται άμεσα ελπίδα για ένα ασφαλές μέρος γι αυτά.

Σχετικά με την προσπάθεια της Σύρου για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, μίλησε στην εφημερίδα η υπεύθυνη υπάλληλος του τοπικού παραρτήματος της Σύρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Μιλένα Μαυρογεώργου.

Σημειώνεται πως το παράρτημα της Σύρου επαναλειτούργησε τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια και πρόεδρος του Δ.Σ. του είναι η Λουίζα Κληρονόμου.

Συνεχίζεται η συγκέντρωση φαρμάκων και τροφίμων

“Η προσπάθειά μας έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις ημέρες με εντολή από τα κεντρικά γραφεία, από την κεντρική διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα, από τον πρόεδρό μας τον κ. Αντώνη Αυγερινό. Όλα τα περιφερειακά τμήματα όλης της Ελλάδος συνδράμουν στη βοήθεια για την Ουκρανία. Μαζεύουμε τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι, όσπρια κ.α.) και ό,τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας, όπως και φαρμακευτικό υλικό. Αυτά τα συγκεντρώνει το κάθε περιφερειακό τμήμα και με τη σειρά μας κι εμείς εδώ στη Σύρο” ανέφερε αρχικά η ίδια, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα, 4η ημέρα που συγκεντρώνεται η ανθρωπιστική βοήθεια, “έχουν καταγραφεί πάνω από 1.000 κούτες με πράγματα που έχουν φύγει και που ετοιμάζονται για να φύγουν, οι οποίες περιέχουν τρόφιμα, ρουχισμό και φάρμακα. Είναι πολύ σημαντική η ανταπόκριση του κόσμου”.

Η κα Μαυρογεώργου τόνισε μάλιστα πως η συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων συνεχίζεται καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας και των επόμενων ημερών. “Οι πολίτες που επιθυμούν να αφήσουν τρόφιμα και φάρμακα μπορούν να το κάνουν στα γραφεία μας στη Σύρο, στην Ερμούπολη, στην οδό Λεωτσάκου (στενό Κορρέ). Βρίσκομαι προσωπικά εκεί ως υπάλληλος του περιφερειακού παραρτήματος το πρωί από τις 8 μέχρι και το απόγευμα 7-8 μ.μ. Όποιος επιθυμεί μπορεί να πάρει και τηλέφωνο (6977918592)” ανέφερε παρακάτω, διευκρινίζοντας πως η καταληκτική ημερομηνία για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, θα προσδιοριστεί από τα κεντρικά γραφεία. “Θα μπορούσε η προσπάθεια να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, εκτός αν μου πουν από τα κεντρικά γραφεία να σταματήσουμε. Θα υπάρξει ενημέρωση στον κόσμο” πρόσθεσε, μιλώντας παρακάτω για τη διαδικασία της αποστολής.

Αποστολή στα σύνορα Ουκρανίας από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Όπως είναι γνωστό, η ανθρωπιστική βοήθεια – προερχόμενη από τη Σύρο – θα αποσταλεί στον Ουκρανικό λαό, μέσω των κεντρικών γραφείων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα, καθώς οι συνθήκες στην εμπόλεμη ζώνη είναι ιδιαίτερες αναφορικά με την προσέγγιση.

“Είχαμε μέχρι τώρα συγκινητική προσέλευση ανθρώπων. Είναι καταπληκτικό αυτό που έχει συμβεί. Συγκεντρώνεται το ανθρωπιστικό υλικό εδώ, συσκευάζεται και ελέγχουμε τα τρόφιμα και τα φάρμακα ώστε να μην είναι τίποτα ληγμένο και κατεστραμμένο. Αυτά μεταφέρονται στις κεντρικές αποθήκες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στον Κολωνό όπου και εκεί γίνεται διαχωρισμός, συσκευάζονται σε ειδικές κούτες και φεύγουν με τα δικά μας μεγάλα κοντέινερ και μεταφέρονται στα σύνορα της Ουκρανίας” γνωστοποίησε σχετικά, τονίζοντας πως σε αυτήν την προσπάθεια συνδράμουν και μεταφορικές εταιρείες από τη Σύρο.

“Προσφέρθηκαν δύο μεταφορικές στο νησί και τα μεταφέρουμε με αυτές στην Αθήνα, στα κεντρικά γραφεία μας” ανέφερε σχετικά η υπεύθυνη.

Προσφορά από κάθε μικρό και μεγάλο

Σχετικά με την ανταπόκριση του κόσμου, η ίδια θέλησε να ευχαριστήσει κάθε πολίτη και κάθε πλευρά που συγκεντρώνει τρόφιμα και φάρμακα, ώστε να αποσταλούν στους Ουκρανούς, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως, ιδιαιτέρως ζεστή και άκρως ανθρώπινη είναι η “αγκαλιά” των μαθητών, όλων των βαθμίδων.

“Είχαμε προσφορές από φαρμακεία της Σύρου, από όλα τα Νηπιαγωγεία του νησιού της Σύρου, από όλα τα Δημοτικά Σχολεία, από τα Πειραματικά Σχολεία και από ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές, από τα Λύκεια, τόσο από το ΓΕΛ, όσο και από το ΕΠΑΛ. Σκεφθείτε ότι στο Γενικό Λύκειο τα έφτιαξαν σε κιβώτια οι ίδιοι για να μας βοηθήσουν και θα μας τα φέρουν το Σάββατο” σχολίασε, εξηγώντας πως, επίσης, “συγκινητική ήταν η προσφορά που έκαναν από δύο μεταφορικές της Σύρου ενώ περιμένουμε να έρθουν πράγματα όπως μας ενημέρωσαν, από τους δικαστικούς υπαλλήλους, από την Εισαγγελία και από ιδιώτες”.

Η ίδια σχολίασε ότι γονείς με μικρά παιδιά προσφέρουν και παιχνίδια, τονίζοντας ακόμη πως άνθρωποι με καταγωγή από την Ουκρανία που βρίσκονται στη Σύρο, έχουν ανταποκριθεί παρομοίως από την πρώτη στιγμή.

“Βεβαίως κι έχουν επικοινωνήσει οικογένειες με καταγωγή από την Ουκρανία και αφήνουν τρόφιμα για να σταλούν στους συμπατριώτες τους. Ευχή όλων είναι να σταματήσει ο πόλεμος” πρόσθεσε η κα Μαυρογεώργου.

Έκκληση για φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων

Η ίδια θέλησε να υπενθυμίσει ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κάνει έκκληση σε όλη την Ελλάδα ώστε αν υπάρχουν οικογένειες, να φιλοξενήσουν κάποιον άνθρωπο από την Ουκρανία για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Παραπέμποντας και στη σχετική ενημέρωση του ΕΕΣ, γίνονται γνωστά τα εξής: “Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απευθύνει έκκληση για φιλοξενία Ουκρανών εκτοπισμένων. Συγκεκριμένα, ο Ε.Ε.Σ, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου, Dr. Αντώνιου Αυγερινού, αναλαμβάνει την καταγραφή των στοιχείων των ενδιαφερόμενων πολιτών που θέλουν να προσφέρουν κατάλυμα για προσωρινή φιλοξενία στους Ουκρανούς πρόσφυγες, οι οποίοι καταφθάνουν στην Ελλάδα. Δηλώσεις ενδιαφέροντος στο pr@redcross.gr (ονοματεπώνυμο, περιοχή, άτομα που μπορεί να φιλοξενήσει) και στα 210 36 46 005 και 210 36 09 825”.

Φάρμακα και υγειονομικό υλικό

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε επίσημη ανακοίνωσή του για τη συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού διευρύνει το κάλεσμά του διευκρινίζοντας πως συγκεντρώνονται τα ακόλουθα: Αντιπυρετικά, φυσιολογικοί οροί, κολλύρια, γάζες αποστειρωμένες, σπρέυ επούλωσης τραυμάτων, αλοιφές για εγκαύματα, συσκευές ορών για ενδοφλέβια έγχυση φαρμάκων, σύριγγες όλων των μεγεθών, αιμοστατικά, στολές προστασίας ολόσωμες για τον Covid-19, ιατρικές μάσκες, απολυμαντικά χεριών και επιφανειών, θερμόμετρα και κουτιά Πρώτων Βοηθειών.

Δράση και ανάπτυξη του τοπικού παραρτήματος

Με αφορμή τα ανωτέρω, η κα Μαυρογεώργου θέλησε να πληροφορήσει για την ανάπτυξη της δράσης του περιφερειακού τοπικού παραρτήματος, σημειώνοντας τα εξής με φόντο την επαναλειτουργία του. “Έχουμε κάνει Τμήμα Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας τον Μάρτιο του 2020 και είχαμε αθρόα προσέλευση ατόμων που παρακολούθησαν τα μαθήματα εν μέσω Covid αλλά με όλα τα μέτρα προφύλαξης. Ήρθαν συνάδελφοι από τα κεντρικά γραφεία, κοινωνικοί λειτουργοί και έχουμε 27 εθελοντές κοινωνικής πρόνοιας που όπου υπάρχει ανάγκη, είμαστε δίπλα στους ανθρώπους. Όποιος και να μας καλέσει. Δεν χτυπάμε την πόρτα και βοηθάμε με το έτσι θέλω. Ακολουθούμε ένα πρωτόκολλο που πρέπει. Τέλος, προσεχώς θα γίνει σώμα εθελοντών νοσηλευτών, το οποίο θα δημουργηθεί άμεσα και θα ακολουθήσει σώμα σαμαρειτών και διασωστών”.

Ανταπόκριση από το Λιμενικό Σώμα Κυκλάδων

Άξια αναφοράς είναι η πρωτοβουλία της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων, που με ανακοίνωσή της, τόνισε ότι συγκεντρώνει φάρμακα και τρόφιμα μέχρι και τις 21 Μαρτίου ώστε να τα παραδώσει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

“Να συγκεντρωθεί απαραίτητο ανθρωπιστικό υλικό για κατάλληλη χρήση από τους πληγέντες της Ουκρανίας αναλαμβάνει με πρωτοβουλία της, η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων, το Λιμεναρχείο Σύρου, οι λοιπές λιμενικές αρχές των Κυκλάδων και το Αυτοτελές Γραφείου Θρησκευτικού του Αρχηγείου Λιμενικού σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής προκειμένου να συμβάλλει στην ενίσχυση των θυμάτων του πολέμου” ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της, τονίζοντας πως το ανθρωπιστικό υλικό αφού θα συγκεντρωθεί στο Λιμεναρχείο Σύρου, θα αποδοθεί στο περιφερειακό παράρτημα Σύρου ΕΕΣ.