Προσπάθεια χρηματοδότησης για το γήπεδο Άνω Σύρου
- Δευτέρα, 28 Μαρτίου, 2022 - 06:19
- / Eνημέρωση: 28 Μαρ. 2022 - 18:00
Πρώτη μεγάλη κρούση για χρηματοδότηση του έργου με τίτλο “Κατασκευή φράκτη ανάσχεσης και λήψη μέτρων προστασίας έναντι καταπτώσεων ανάντη γηπέδου Άνω Σύρου” πραγματοποιεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προς το Υπ. Εσωτερικών, ώστε να διεκδικήσει ποσό ύψους 750 χιλ. ευρώ για να καταφέρει να θέσει ξανά σε λειτουργία τον πολυσυζητημένο χώρο.
Η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης έρχεται προς έγκριση στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να προχωρήσει η διεκδίκηση του μεγάλου ποσού, με το οποίο ο Δήμος θα μπορέσει να εκτελέσει την απαιτούμενη παρέμβαση στο τμήμα που είχαν καταγραφεί οι αποκολλήσεις βράχων και η πτώση τους εντός γηπέδου.
Ο Δήμος θα αιτηθεί το ποσό από το Πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ζημιών και Καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α΄ και β΄ Βαθμού, με σκοπό να μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση του ανωτέρω έργου, το ταχύτερο δυνατό.
Υπενθυμίζεται πως η μελέτη του έργου υποδεικνύει δύο βασικές λύσεις, αλλά και κύριες παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν. Αυτές αναφέρονται παρακάτω.
“Ποσό που δεν μπορεί να βγει από το δημοτικό ταμείο”
Ερωτηθείς σχετικά με την κίνηση για την υποβολή της πρότασης για χρηματοδότηση, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής μίλησε ενόψει της σημερινής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζοντας πως, “Θα εγκρίνουμε την πρόταση για ένταξη του έργου στο πρόγραμμα φυσικών καταστροφών του Υπουργείου Εσωτερικών, μήπως έχουμε θετικό αποτέλεσμα από εκεί”.
Σχετικά με την αρχική προσπάθεια για αναζήτηση χορηγιών και μέσω της ΕΠΣ Κυκλάδων, ο ίδιος διευκρίνισε τα ακόλουθα: “Τη σκέψη για χορηγίες την είχε η πλευρά αθλητικών παραγόντων και ο πρόεδρος της Κοινότητας Άνω Σύρου. Αν υπάρξει αποτέλεσμα από κάποιες ενέργειες τέτοιες, δεν είναι αρνητικό. Απλά εμείς από τον Δήμο θα κυνηγήσουμε τη χρηματοδότηση και από αυτό το πρόγραμμα. Παρομοίως είχε υπάρξει η χρηματοδότηση για τη Β΄ Κλειστή Αίθουσα και για το έργο του Βούρλη. Μπορεί να έχουμε αποτέλεσμα και γι αυτό κάνουμε την προσπάθεια”.
Ο ίδιος διευκρίνισε ακόμη πως το αιτηθέν ποσό θα είναι αρκετά υψηλό, προκειμένου να μπορεί ο Δήμος να καλύψει συνολικά τη δαπάνη για την “επούλωση” του έργου.
“Άλλωστε μιλάμε για ένα ποσό ύψους 750 χιλ. ευρώ. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το ποσό ο Δήμος δεν μπορεί να το βγάλει από το ταμείο του. Κι αυτό επειδή έχουμε θέσει σε προτεραιότητα την αγορά οικοπέδων και άλλα θέματα. Επίσης, γίνονται στη Σύρο και άλλα δύο γήπεδα” σχολίασε ο κ. Αληφραγκής, εξηγώντας πως η πρόταση θα υποβληθεί άμεσα.
Και εναλλακτικό σενάριο
Επιπλέον, ρωτήθηκε για την αξιοποίησή του ως γηπέδου – αποκλειστικά -, αλλά και για το ενδεχόμενο μετατροπής του και σε πολιτιστικό χώρο.
“Η προσωπική άποψή μου είναι πως το γήπεδο αυτό είναι ο καταλληλότερος χώρος για να γίνει πολιτιστικός χώρος. Να φύγουμε από τον χώρο Μάνος Ελευθερίου που μόνον ντροπή είναι δυστυχώς. Στην Άνω Σύρο, το γήπεδο είναι σε μία πλεονεκτική θέση. Είναι κοντά τον οικισμό, έχει εύκολη πρόσβαση και χώρο στάθμευσης, διαθέτει έτοιμες κερκίδες, αποδυτήρια. Είναι ένας χώρος για υπαίθριο χώρο πολιτισμού. Αυτή η σκέψη βέβαια, δεν αποκλείει κι ένα γήπεδο μικρότερων διαστάσεων” υποστήριξε ο Αντιδήμαρχος, διευκρινίζοντας όμως πως, “Αυτό βέβαια δεν θα το αποφασίσω μόνος μου. Θα πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο. Από εκεί και πέρα όμως, εμείς θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια – εφόσον είναι αίτημα της Απανωσυριανής κοινωνίας – να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να παραμείνει γήπεδο. Άλλωστε, αν παραμείνει γήπεδο, μπορεί να λειτουργήσει και σαν πολιτιστικός χώρος”.
Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια γι αυτό το θέμα”, λέγοντας τέλος πως, επίσης, “πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσει η υπόθεση με όλα τα γήπεδα που θα περιέλθουν στον Δήμο όπως της Βάρης και του Πάγου. Πρέπει να τα δούμε όλα αυτά σε επίπεδο διαχείρισης, προσωπικού και συντηρήσεων”.
Δύο λύσεις και συνοδές εργασίες
Ακολουθούν οι βασικές υποδείξεις της μελέτης. Λύση 1: Eφαρμογή σε όλους τους αναβαθμούς του πρανούς αγκυροβολημένου πλέγματος. Η συγκεκριμένη λύση θεωρείται ότι παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στο σύνολο του πρανούς και δεν απαιτεί συχνή και κοστοβόρα συντήρηση του έργου.
Λύση 2: Τοποθέτηση φράκτη ανάσχεσης στην βάση της πρώτης μπαγκίνας, ύψους της τάξης των 4.0m με ονομαστική αντοχή συγκράτησης έναντι κινητικής ενέργειας 3000KJ και με τοποθέτηση γαλβανισμένου μεταλλικού πλέγματος υψηλής αντοχής, σε συνολικό μήκος 120m.
Συνοδές εργασίες: Ανεξάρτητα από την λύση που θα επιλεγεί, θεωρούνται απαραίτητες οι ακόλουθες συνοδές εργασίες, οι οποίες θα πρέπει να προηγηθούν από την εφαρμογή των κυρίως λύσεων. 1. Αναδιαμόρφωση του πρανούς στο νοτιοδυτικό τμήμα του ανώτερου αναβαθμού, από την θέση της πρόσφατης ολίσθησης μέχρι το τέλος του πρανούς, σε μήκος της τάξης των 80m. H αναδιαμόρφωση περιλαμβάνει την αφαίρεση επισφαλών – επικρεμάμενων βραχοτεμαχίων, που κυρίως συναντώνται σ’ αυτή την περιοχή καθώς επίσης και απάλυνση των γωνιακών προεξοχών, που έχουν δημιουργηθεί στα όρια της πρόσφατης κατολίσθησης. 2. Έλεγχος και αφαίρεση των επισφαλών – επικρεμάμενων βραχοτεμαχίων και σε άλλες ενδεχομένως θέσεις. 3. Προσεκτικός καθαρισμός από τα υλικά κατολισθήσεων και καταπτώσεων, τα οποία καλύπτουν τις μπαγκίνες και την βάση των αναβαθμών. 4. Συνίσταται η κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου οφρύος πάνω από την στέψη του πρανούς, ώστε να παρεμποδίζεται, κατά το δυνατό, η διήθηση των ομβρίων υδάτων στο πρανές και να γίνεται τη ευχερής απαγωγή τους προς φυσικό αποδέκτη.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ασφάλεια για τα παιδιά και μέτρα για απαγόρευση εισόδου
20 Ιουλ. 2022 - 6:14 - Τέλος στα “κίνητρα” εισόδου στο επικίνδυνο γήπεδο
4 Ιαν. 2021 - 6:14 - Στάζει το αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου
30 Δεκ. 2024 - 6:14 - Η ΝΕ Μεγαρίδας κατέκτησε το Unicef Trophy
30 Δεκ. 2024 - 6:10 - Voucher για laptop και tablet: Ποιοι το δικαιούνται - Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις
29 Δεκ. 2024 - 19:44