Ενημερωτική και εκπαιδευτική δράση στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου από το Σωματείο Ατόμων με Προβλήματα Όρασης ν. Κυκλάδων, ΑΡΩΓΗ

Μειώνοντας τα εμπόδια στην προσβασιμότητα για άτομα με οπτική αναπηρία

Έναν πολύτιμο δεσμό αναπτύσσουν το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και το Σωματείο Ατόμων με Προβλήματα Όρασης ν. Κυκλάδων, ΑΡΩΓΗ, προκειμένου να μειώσουν τις δυσκολίες και τα εμπόδια για τα άτομα με οπτική αναπηρία όταν αυτά προσέρχονται στις εγκαταστάσεις τις Νοσηλευτικής δομής.

Την πρόεδρο του Σωματείου, Άννα Μαρία Φωσκόλου καθώς και άλλα μέλη του Σωματείου υποδέχθηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός χθες το πρωί, στο πλαίσιο των δράσεων της ΑΡΩΓΗΣ την τρέχουσα εβδομάδα για την οπτική αναπηρία.

Στο πρόγραμμα δράσεων του Σωματείου η χθεσινή ημέρα αφιερώθηκε στην εκπαίδευση εργαζομένων της Νοσηλευτικής δομής σχετικά με τις τεχνικές συνοδείας των ατόμων με προβλήματα όρασης. Με αυτόν τον τρόπο συμπολίτες μας και επισκέπτες του νησιού θα διευκολύνονται κατά την παρουσία του στο Νοσοκομείο, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως σημαντική είναι η συνεργασία των δύο πλευρών για την ανάπτυξη και ειδικών οδηγών όδευσης στο κτίριο.

Ενημέρωση και εκπαίδευση στο προσωπικό

Ειδικότερα, η ΑΡΩΓΗ και το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου έχουν το αμοιβαίο ενδιαφέρον να προωθήσουν μία συνεργασία στο πλαίσιο του να υιοθετηθούν καλές πρακτικές και να εκπαιδευτεί μέρος του προσωπικού στις τεχνικές συνοδείας για άτομα με οπτική αναπηρία.

Χθες το πρωί η ΑΡΩΓΗ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Νοσοκομείο Σύρου. Τα μέλη του Σωματείου ξεναγήθηκαν στους χώρους του Νοσοκομείου από τον Διοικητή προκειμένου - αφού έγινε η καταγραφή των χώρων -, να επανέλθει η ΑΡΩΓΗ και οι εκπαιδεύτριες με προτάσεις ώστε πιλοτικά να τοποθετηθούν αυτοκόλλητοι οδηγοί όδευσης ειδικής ποιότητας με σκοπό τα άτομα που μεταβαίνουν στο Νοσοκομείο Σύρου και έχουν οπτική αναπηρία να μπορούν να εξυπηρετούνται και να απολαμβάνουν μία φιλική πρόσβαση.

Ακολούθως, στο ΚΕΦΙΑΠ Σύρου έγινε η εκπαίδευση εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου από όλα τα Τμήματά του, στις τεχνικές συνοδείας ατόμων με προβλήματα όρασης. Όσοι συμμετείχαν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκειμένου να λάβουν ακόμη μεγαλύτερη και πληρέστερη πληροφόρηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η βιωματική δράση αφορούσε σε χρήση λευκού μπαστουνιού ενώ οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου πληροφορήθηκαν για την ορθή αντιμετώπιση ατόμων με οπτική αναπηρία.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως στον Διοικητή του Νοσοκομείου προσφέρθηκε ένα αναμνηστικό δώρο για την ανάπτυξη της εν λόγω συνεργασίας.

Μ. Ζουλουφός: Ίσες ευκαιρίες για άτομα με αναπηρία

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο» κ. Μιχάλης Ζουλουφός σε δήλωσή του προς την εφημερίδα, χαιρετά την πρωτοβουλία του Σωματείου ατόμων με προβλήματα όρασης του Νομού Κυκλάδων «ΑΡΩΓΗ». Δηλώνει την στήριξή του στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου, ώστε όλοι να συμβάλουν τα μέγιστα στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία οποιασδήποτε μορφής.

“Η ευχέρεια μετακίνησης είναι βασικό στοιχείο της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας όλων. Συμβάλλει καταλυτικά στην αυτονόμηση και στην ένταξη των ανθρώπων στο κοινωνικό σύνολο, στη δημιουργία ίσων ευκαιριών για άτομα με αναπηρία που επιθυμούν να είναι ενεργά και να προσφέρουν. Προς τούτο, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου συμμετέχει ενεργά στην εβδομάδα δράσεων του Σωματείου «ΑΡΩΓΗ» με την εκπαίδευση μελών του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού και με μια δημόσια διαβούλευση προτάσεων σχετικά με τις παρεμβάσεις πρόσβασης των ατόμων με προβλήματα όρασης στο Νοσοκομείο, τόσο στους εξωτερικούς χώρους όσο και στο εσωτερικό του. Επιθυμούμε οι συμπολίτες μας να κινηθούν με σχετική άνεση και να γνωρίζουν που βρίσκεται αυτό που αναζητούν. Είμαστε όλοι παρόντες για να δώσουμε τον καλύτερό εαυτό μας σεβόμενοι την αναπηρία των συνανθρώπων μας. Είμαστε όλοι, εν δυνάμει, άτομα με αναπηρία, και οφείλουμε να ενεργούμε προληπτικά”.

Ο κ. Ζουλουφός ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, πρόσθεσε τα εξής: “Συγχαίρουμε το Σωματείο για την εν γένει δράση του και την πρωτοβουλία που έχουν αναπτύξει και θεωρούμε σημαντική την εβδομάδα δράσεων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου στο νησί μας ούτως ώστε σαν κοινωνικό σύνολο να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις δυσκολίες στην προσβασιμότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία”.

Σημειώνεται πως σε όλες τις δράσεις του Σωματείου ενεργό ρόλο έχει το αρωγό μέλος και υπεύθυνη επικοινωνίας της ΑΡΩΓΗΣ, Δήμητρα Δονδώρου.

 

Ετικέτες: