Συγκέντρωση στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και πορεία στο κέντρο της Ερμούπολης από συμμετέχοντες στην απεργιακή κινητοποίηση της Κυριακής

“Τιμάμε αγωνιστικά την εργατική πρωτομαγιά”

Το νόημα της Εργατικής Πρωτομαγιάς υπερασπίστηκαν και τίμησαν ουσιαστικά οι συμμετέχοντες στα καλέσματα Σωματείων και Συλλόγων για απεργιακή κινητοποίηση την Κυριακή 1η Μάη, στη Σύρο, έχοντα σε πρώτο πλάνο τους αγώνες στο Σικάγο το 1886, που αποτέλεσαν σύμβολο διεκδίκησης για 8ωρο, εργασιακά και εργατικά δικαιώματα.

Εκπρόσωποι από τις τάξεις των εκπαιδευτικών, των υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, καθώς επίσης μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κυκλάδων, αλλά και εργαζόμενοι από το νησί συγκεντρώθηκαν στο κτίριο της Αποκεντρωμένης στην Ερμούπολη Σύρου, ενώ ακολούθως πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Ερμούπολης, τιμώντας “αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά” όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν εκπρόσωποί τους, στους σχετικούς χαιρετισμούς.

Παράλληλα σχεδόν, εργαζόμενοι και μέλη Σωματείων του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων έδωσαν το “παρών” στα γραφεία στην Ερμούπολης, πραγματοποιώντας συγκέντρωση στο πλαίσιο του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με αρκετούς από τους συμμετέχοντες να ήταν εκπρόσωποι και μέλη του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου.

Δύναμή μας η οργάνωση στο Σωματείο”

Ειδικότερα, στον χαιρετισμό της, εκπρόσωπος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων κατήγγειλε αρχικά “το όργιο καταστολής ενάντια στους απεργούς λιμενεργάτες της COSCO”, διαβάζοντας το σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης που εξέδωσε το Σωματείο.

“Οι εργαζόμενοι στη COSCO διεκδικούν με πολύμηνες κινητοποιήσεις: Υπογραφή ΣΣΕ που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, εφαρμογή του νόμου για τα ΒΑΕ, επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων που δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, προληπτικούς ελέγχους για τα μέτρα ασφαλείας στα πλοία, πριν ανέβουν οι λιμενεργάτες για δουλειά σε αυτά. Κόντρα στον εκφοβισμό και την καταστολή της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στη COSCO συνεχίζουν την απεργιακή τους κινητοποίηση, όπως αποφασίσανε στις μαζικές γενικές συνελεύσεις τους” ανέφερε η εκπρόσωπος του Σωματείου, τονίζοντας σε απόλυτο ύφος πως, “Ο αγώνας των λιμενεργατών πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε εργάτη, κάθε εργαζόμενου, για να διεκδικήσουμε δουλειά, ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα και ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας”.

Παράλληλα, στο γενικότερο μήνυμά της για την 1η Μάη, η ίδια ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: “Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, τον δημιουργό του κοινωνικού πλούτου και πρωταγωνιστή της ιστορίας και της κοινωνικής εξέλιξης. (...) Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, στο ρεύμα, την ενέργεια συνολικά, τα τρόφιμα. Αγωνιζόμαστε κόντρα στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που μέχρι σήμερα νομοθετούν για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Νόμοι που έχουν οδηγήσει μισθούς και συντάξεις σε συνολική κατάρρευση, με την εντατικοποίηση της εργασίας να χτυπά κόκκινο και τις ελαστικές συμβάσεις εργασίας να είναι πλέον ο κανόνας. Τα ψίχουλα αύξηση που ανακοίνωσε η ΝΔ στο κατώτερο μισθό δε μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις μεγάλες αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, το ρεύμα, το νερό”. Κλείνοντας τον χαιρετισμό της προς τους συμμετέχοντες στην απεργιακή κινητοποίηση, σχολίασε τα εξής: “Δύναμη μας, η οργάνωση μας στο σωματείο μας, η συμμετοχή μας στους αγώνες για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν σωτήρες για τον εργαζόμενο λαό.”.

Εμείς θα σταματήσουμε την επίθεση στα δικαιώματά μας”

Επιπλέον, χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα αιτήματα των εκπαιδευτικών για το σύνολο της εργατικής τάξης. “α. Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για ζωή με αξιοπρέπεια. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού. Κανένας μισθός κάτω από 1.200 ευρώ, επιστροφή 13ου και 14ου στο δημόσιο και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ. β. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους. Το ρεύμα, η θέρμανση, το φυσικό αέριο είναι κοινωνικά αγαθά. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας και οι ρήτρες αναπροσαρμογής. Να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου. γ. Αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία, κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη και κάθε άλλη κοινωνική ανάγκη με ακύρωση του τεράστιου προγράμματος εξοπλισμών. δ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί/ Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν έστω και μια σύμβαση εργασίας με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία – κατάργηση του προσοντολόγιου. ε. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Να επιστρέψουν οι εταιρείες στο δημόσιο για ρεύμα, ενέργεια, υπηρεσίες φτηνές για όλο το λαό. στ. Τέρμα στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Κατάργηση του ν. Χατζηδάκη και απειθαρχία στην εφαρμογή του. Κανένα σωματείο να μην εγγραφεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ – Δεν ενσωματώνουμε/εφαρμόζουμε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες (...)”.

“Τιμάμε τους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης Πρωτομαγιάς το 1924, τον Μάη του 36, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής. Δυναμώνουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεών μας για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, για το σχολείο των όλων, των ίσων των διαφορετικών που θα μορφώνει ολόπλευρα και δεν θα εξοντώνει, χωρίς ταξικούς φραγμούς κι αξιολογήσεις” ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ, με τη σκυτάλη να “περνά” στον εκπρόσωπο του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΔΑ. “Σήμερα που οι δυνάμεις της μεγάλης εργοδοσίας, κυβερνήσεις και εργοδοτικός «συνδικαλισμός», επιχειρούν να γυρίσουν το ρολόι της ιστορίας προς τα πίσω, σήμερα που κατακτήσεις δεκαετιών καταστρατηγούνται, σήμερα που το δικαίωμα στην εργασία βαφτίζεται «ευκαιρία απασχόλησης», τα δικαιώματά μας «αναχρονισμοί» και «αγκυλώσεις», σήμερα εμπνεόμαστε από τους αγώνες κάθε πρωτομαγιάς από το Σικάγο του 1886 μέχρι τις ημέρες μας” δήλωσε σχετικά με την Εργατική Πρωτομαγιά, αναφέροντας πως, “Ακρίβεια, ανεργία, μισθοί πείνας, συντάξεις που δεν επαρκούν ούτε για επιβίωση, εργασιακές σχέσεις και ωράρια λάστιχο, εργασία τις Κυριακές, ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων, υπονόμευση του δικαιώματος στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση, δεν μπορούν να αποτελέσουν το αύριο που χρειαζόμαστε και μας αξίζει”.

Παραθέτοντας εν συνεχεία τα αιτήματα του Σωματείου, έκλεισε τον χαιρετισμό του, λέγοντας τα εξής: “Η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη επίθεση στα δικαιώματά μας δεν θα σταματήσει αν δεν την σταματήσουμε εμείς”.