Κατηγορηματική η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη για την κατάσταση που διαπιστώνεται σε κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης με ογκώδη αντικείμενα και μεγάλο όγκο χαρτοκιβωτίων στον δημόσιο δρόμο

“Προχωρούμε άμεσα στην επιβολή προστίμων”

Τέλος στην ανοχή απέναντι σε συμπεριφορές πολιτών στη Σύρο που επιβαρύνουν με τη στάση τους την εικόνα του νησιού και εναποθέτουν ανεξέλεγκτα την ανακύκλωση και τα ογκώδη αντικείμενα πλησίον κάδων, θέτει η Υπηρεσία Καθαριότητας.

Τα παραπάνω ξεκαθάρισε η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Αγγελική Πρίντεζη στο πλαίσιο των απαντήσεών της στην “Κοινή Γνώμη” με φόντο τις εικόνες που διαπιστώνονται σε όλη την έκταση του νησιού και αφορούν σε ασυνείδητη συμπεριφορά πολιτών, που παραβλέπουν συστηματικά και προκλητικά τον κανονισμό Καθαριότητας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η ίδια, η επιβολή προστίμων είναι το μέτρο που θα πάρει η Υπηρεσία Καθαριότητας προκειμένου να βάλει τελεία στην άκρως προβληματική κατάσταση.

Τέλος στην ανοχή

Στην ερώτηση αν η Υπηρεσία Καθαριότητας θα προβεί σε πρόστιμα, η Αγγελική Πρίντεζη απάντησε καταφατικά αφού προηγουμένως ανέπτυξε το σκεπτικό της στάσης της μέχρι σήμερα, που κινήθηκε στην ενημέρωση πολιτών κι επιχειρηματιών.

“Η πρόθεσή μας ήταν στην αρχή να ενημερώσουμε όλους τους δημότες ότι πρέπει να ακολουθούν και να εφαρμόζουν τον κανονισμό. Θέλαμε να μπούμε σε μία διαδικασία να υπενθυμίσουμε πράγματα που ενδεχομένως είχαν ξεχαστεί λόγω πανδημίας και να ενημερώσουμε τους επιχειρηματίες που για δύο χρόνια και σε καθεστώς lockdown είχαν αφήσει πίσω κάποια πράγματα και είχαν υποστεί και οικονομική ζημιά.

Δεν θέλαμε εξ αρχής να προχωρήσουμε σε πρόστιμα γι αυτούς τους λόγους και γι αυτό συνεχώς ενημερώναμε τηλεφωνικώς και δια ζώσης” ανέφερε η Αντιδήμαρχος, σημειώνοντας πως, “Όμως πλέον, μετά το Πάσχα αυξήθηκε κατακόρυφα η δουλειά στις επιχειρήσεις. Δυστυχώς κάποιες επιχειρήσεις με τους ιδιοκτήτες των οποίων είχαμε μιλήσει για τον κανονισμό καθαριότητας, δεν ανταποκρίνονται και γι αυτό θα προχωρήσουμε σε πρόστιμα”.

Η αντιδήμαρχος γνωστοποίησε μάλιστα πως, “Ήδη ενεργοποιήθηκε η Επιτροπή Προστίμων και έχουμε και φωτογραφικό υλικό και στοιχεία”, επαναλαμβάνοντας πως, ως εκ τούτου, “Θα προχωρήσουμε σε πρόστιμα”.

Η κα Πρίντεζη τόνισε ακόμη πως η Υπηρεσία Καθαριότητας πραγματοποιεί μεγάλες προσπάθειες για το νησί, τονίζοντας πως απαιτείται και η συμμετοχή του κόσμου.

“Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι με μειωμένα δημοτικά τέλη, με μικρό σε αριθμό προσωπικό και με σαφή τον κανονισμό καθαριότητας, πρέπει οι δημότες να ακολουθούν τα προβλεπόμενα. Είμαστε σε θερινή περίοδο και το νησί θα σηκώσει επισκεψιμότητα. Πρώτα όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι το νησί μας, πρέπει να το διατηρούμε καθαρό για εμάς σε καθημερινή βάση.

Δυστυχώς θα προχωρήσουμε σε πρόστιμα” επανέλαβε, λέγοντας τέλος τα εξής. “Μέχρι σήμερα είχαμε δώσει ένα διάστημα ενημέρωσης και προσαρμογής, αλλά πλέον αυτό τελειώνει. Και θα προχωρήσουμε σε πρόστιμα και με παρότρυνση και του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου και της Τερψιχόρης. Το νησί μας πρέπει να βελτιώσει την εικόνα του”.

Ο κανονισμός για ογκώδη εξοπλισμό και αντικείμενα

Υπενθυμίζονται βασικά σημεία του κανονισμού: “Περισυλλογή, αποκομιδή, μεταφορά και διάθεση των μη επικινδύνων οικιακών – αστικών ογκωδών, απορριμμάτων όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 3 παρ. 1. Γ & Δ. Οι κάτοικοι που θέλουν να απορρίψουν ογκώδη αντικείμενα καθώς και προϊόντα κλαδονομής υποχρεούνται να ενημερώσουν τηλεφωνικά το Τμήμα Αποκομιδής Απορριμμάτων και Καθαριότητας Κοινόχρηστων Χώρων, το οποίο εφόσον συναινέσει και θεωρήσει ότι η αποκομιδή τους είναι δυνατή εκ μέρους της Υπηρεσίας (δηλαδή ο όγκος των απορριμμάτων είναι μικρός, τα αντικείμενα είναι ολιγάριθμα, έχει υπάρξει προηγούμενη ελαχιστοποίηση του όγκου, κλπ) αναλαμβάνει τη μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ ν. Σύρου.

Σε περίπτωση που η αποκομιδή και μεταφορά των αντικειμένων αυτών δεν είναι δυνατή με τα μέσα του Δήμου, ο κάτοικος οφείλει να μισθώσει φορτηγό Δημοσίας Χρήσεως το οποίο θα αναλάβει τη μεταφορά των αντικειμένων στο ΧΥΤΑ ν. Σύρου.

Οι υπεύθυνοι υποχρεούνται, για τα πάσης φύσεως απορρίμματα συσκευασίας και τα προϊόντα κηπευτικών εργασιών, πριν την έκθεση τους στον κοινόχρηστο χώρο να ελαχιστοποιήσουν τον όγκο τους δια πιέσεως ή περιδέσεως. Ανεξέλεγκτη εναπόθεση σε κοινόχρηστους χώρους επισύρει πρόστιμο”.

Πρόστιμα για ανακύκλωση

“Ειδικότερα για τα καταστήματα, γραφεία κ.λ.π., οι υπεύθυνοι υποχρεούνται για τα πάσης φύσεως απορρίμματα συσκευασίας και ανακυκλώσιμα απορρίμματα, που τοποθετούνται προς αποκομιδή (χαρτοκιβώτια, ξυλοκιβώτια, κ.λ.π.), να έχουν προηγουμένως ελαχιστοποιήσει τον όγκο τους δια πιέσεως ή περιδέσεως. Όλα τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα θα πρέπει να τοποθετούνται μόνον εντός των κάδων ανακύκλωσης ή στα σημεία που θα υποδείξει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ν. Σύρου. Απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη απόθεσή τους καθώς και η απόθεσή τους εντός των πράσινων κάδων σύμμεικτων οικιακών απορριμμάτων. Στην περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω: Πρόστιμο για τους παραβάτες: ογδόντα (80,00) Ευρώ”.

Διαδικασία επιβολής προστίμων

“Άρθρο 19: Εφαρμογή του Κανονισμού – Διαδικασία επιβολής προστίμων. Το Δημοτικό Συμβούλιο συστήνει Επιτροπή Παρακολούθησης και Εφαρμογής του παρόντος Κανονισμού. Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 81 του Ν. 4172/2013 και της με αρ. 355/2017 Γνωμοδοτική Εισήγηση του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το Δημοτικό Συμβούλιο ορίζει, επιπλέον, υπαλλήλους του Δήμου οι οποίοι θα ασκούν την αρμοδιότητα ελέγχου τήρησης του Κανονισμού. Οι εν λόγω υπάλληλοι θα διαπιστώνουν τυχόν παραβάσεις εκ μέρους δημοτών – πολιτών μέσω τακτικών ή έκτακτων ελέγχων. Μετά τη διαπίστωση της παράβασης οι υπάλληλοι θα συντάσσουν έκθεση βεβαίωσης της, την οποία θα αποστέλλουν στην ανωτέρω Επιτροπή Παρακολούθησης και Εφαρμογής του Κανονισμού η οποία, με τη σειρά της, θα καλεί τον παραβάτη σε παροχή εξηγήσεων, τάσσοντας εύλογη προθεσμία. Εάν η Επιτροπή δεχθεί τις εξηγήσεις του φερόμενου παραβάτη, τότε ακυρώνει την έκθεση βεβαίωσης της παράβασης. Άλλως διαβιβάζει αυτή στον Δήμαρχο ή τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου. Η Απόφαση θα κοινοποιείται στον παραβάτη κατά το άρθρο 48 επ/ Κ. Διοικ. Δικ. και στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου προκειμένου αυτή να προβαίνει στη βεβαίωση του προστίμου.

Κατά των Αποφάσεων Επιβολής Προστίμων οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα προσφυγής εντός της νόμιμης προθεσμίας στα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια.

Ο Κανονισμός αυτός εφαρμόζεται σε πλατείες, δρόμους, άλση, πεζοδρόμια, δημοτικά και ιδιωτικά οικόπεδα, παραλίες καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο χώρο, στον οποίο παράγονται κάθε μορφής, ποιότητας και ποσότητας απορρίμματα και βρίσκεται μέσα στα όρια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Οι φορείς και οι κάτοικοι της πόλης, καθώς και οι πεζοί και οι οδηγοί αυτοκινήτων, κρατικά υγειονομικά, αστυνομικά και οποιοδήποτε άλλα κατά νόμο αρμόδια και εντεταλμένα όργανα οφείλουν να συνδράμουν τις πιο πάνω υπηρεσίες, ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη πραγματοποίηση της αποστολής τους”.

 

Ετικέτες: