Πρώτη εκδήλωση μετά την πανδημία για τον Σύλλογο Κατ΄ Οίκον Νοσηλείας Σύρου

  • Κυριακή, 16 Οκτωβρίου, 2022 - 20:48

Την πρώτη εκδήλωση, μετά τα τρία χρόνια πανδημίας και απουσίας -δυστυχώς- εκ του σύνεγγυς επικοινωνίας με τα μέλη του, πραγματοποίησε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στην Ερμούπολη ο Σύλλογος Παροχής Φροντίδας και Κατ’ Οίκον Νοσηλείας Σύρου.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου καλωσόρισαν τους παρευρισκόμενους και έκαναν μια συνοπτική παρουσίαση του έργου του Συλλόγου και της διαρκούς προσπάθειας να στηριχθούν οι συμπολίτες κάθε ηλικίας που έχουν ανάγκη.

Ο πρόεδρος, Νίκος Αλμπανόπουλος, αναφέρθηκε με δυο λόγια στην κοινωνική δράση του Συλλόγου, ως αντίβαρο σε μια εποχή που κάποιες φορές βρίσκει έδαφος ο ατομισμός και συχνά συνάνθρωποί μας απομονώνονται στο σπίτι, χωρίς στήριξη. Εξήγησε ότι είναι κρίσιμο να στηριχθεί ο Σύλλογος από τα μέλη του με το ελάχιστο ποσό της ετήσιας συνδρομής, καθώς από εκεί καλύπτεται κυρίως το λειτουργικό κόστος. Κάλεσε τέλος όλους τους Συριανούς, ιδιαίτερα τους νεότερους, να πλαισιώσουν το Σύλλογο και σιγά σιγά να αναλάβουν ευθύνες.

Aκολούθως πήραν το λόγο όλα τα μέλη του Συμβουλίου, για να γνωρίσουν στο κοινό και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ πτυχές της δράσης του Συλλόγου.

Για την νοσηλευτική ομάδα, που απαρτίζεται από επαγγελματικά στελέχη – νοσηλεύτριες, η Σπεράντζα Δουράτσου, γραμματέας του Συλλόγου και η υπεύθυνη του τομέα, Μελανί Denoyelle (Aδελφή του Ελέους) υπενθύμισαν τις πιο συνηθισμένες νοσηλευτικές πράξεις (μπάνιο και φροντίδα σώματος σε μοναχικά ή κατάκοιτα άτομα, μέτρηση αρτηριακής πίεσης και σακχάρου αίματος, αιμοληψία, αλλαγή καθετήρα κύστεως σε γυναίκες κ.ά.). Σημαντική επίσης η εκπαίδευση που παρέχεται στην οικογένεια του ασθενή για τη σωστή του φροντίδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε ένα χρόνο σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται εξυπηρετήθηκαν 325 συμπολίτες με σχεδόν 4.000 νοσηλευτικές πράξεις, οι οποίες παρέχονται δωρεάν, καθημερινά, πρωί και απόγευμα, χωρίς διακοπή τις Κυριακές και αργίες.

Ο ταμίας, Νίκος Απέργης, ανέλυσε την οικονομική κατάσταση του Συλλόγου. Εξήγησε ότι μετά από τα διαρκή λοκ-ντάουν, την απουσία εκδηλώσεων και τη μειωμένη εκ των -πραγμάτων- επικοινωνία με τα μέλη, ο Σύλλογος έχει παρουσιάσει απόκλιση ανάμεσα στα έσοδα και έξοδα, η οποία έχει συρρικνώσει τα ταμιακά διαθέσιμα, χωρίς ωστόσο να έχει επιφέρει οποιαδήποτε υποβάθμιση στις υπηρεσίες του. Το ΔΣ καταβάλλει προσπάθειες να ισορροπήσουν τα οικονομικά. Στηρίζεται για αυτό στην ετήσια συνδρομή των μελών (θα γίνει καμπάνια για να καταβληθούν τα μικρά ποσά που δεν εισπράχθηκαν λόγω των λοκ-ντάουν) και στις μικρές ή μεγάλες δωρεές.

Ο Ηλίας Μανιαδάκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου, αναφέρθηκε στην ανάγκη σωστής ενημέρωσης του κόσμου για ιατρικά θέματα και την προσπάθεια ο Σύλλογος να συμβάλει στον τομέα της εκπαίδευσης. Για το σκοπό αυτό προγραμματίζονται εκδηλώσεις – ομιλίες με τη συμμετοχή επιστημόνων που έχουν ήδη προσφερθεί.

Η Αγγελική Παλαιολόγου υπεύθυνη για το τμήμα δανεισμού ιατρονοσηλευτικού εξοπλισμού, εξήγησε ότι η δημοφιλής αυτή παροχή του Συλλόγου καλύπτει οικογένειες που έχουν οικονομική αδυναμία ή δυσκολία να αγοράσουν εξοπλισμό. Τα πιο συνηθισμένα είδη είναι αναπνευστικές συσκευές, πιεσόμετρα, αμαξίδια, κρεβάτια, αεροστρώματα κ.ά. Ο Σύλλογος, υπενθύμισε, δέχεται δωρεές εξοπλισμού, που συντηρεί και δανείζει διαρκώς.

Η Αγνή Ζησίδου, από τα παλαιότερα μέλη του Συλλόγου, αναφέρθηκε με ζεστό τρόπο στη «γέννηση» του Συλλόγου και στην διαδρομή του μέσα στην τοπική μας κοινωνία, Υπενθύμισε επίσης τη συμβολή των εθελοντών οι οποίοι φροντίζουν για την επικοινωνία με το κοινό, κρατώντας ανοιχτό το γραφείο του Συλλόγου (βρίσκεται μέσα στο Εργατικό Κέντρο) τις καθημερινές από 10 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν και οι δύο ιερείς, μη αιρετά μέλη του Συμβουλίου όπως προβλέπεται από το Καταστατικό, πατήρ Κωνσταντίνος Κοντός εκ μέρους της ορθόδοξης Εκκλησίας και πατήρ Νίκος Ρούσσος εκ μέρους της καθολικής, με την έμπρακτη αγάπη σε όσους έχουν ανάγκη, να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η επόμενη εκδήλωση του Συλλόγου θα είναι την Κυριακή 13 Νοεμβρίου το πρωί, στον Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ερμούπολη, όπου φέτος θα εορτασθεί ο «Καλός Σαμαρείτης». Η θρησκευτική αυτή γιορτή του Συλλόγου έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια να τελείται εναλλάξ σε καθολικό και ορθόδοξο ναό.