Εβδομάδα σημαντικών δράσεων της ΑΡΩΓΗΣ από τις 25- 31 Οκτωβρίου 2022 στη Σύρο

Η ΑΡΩΓΗ φωτίζει τον κόσμο μας

  • Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, 2022 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 10 Νοε. 2022 - 18:00

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες Δράσεις της “ΑΡΩΓΗΣ” του Σωματείου Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Νομού Κυκλάδων που πραγματοποιήθηκαν έχοντας ως επίκεντρο τη Β’ Φάση της Εβδομάδας Εκπαίδευσης στην Κινητικότητα, στον Προσανατολισμό και στις Δεξιότητες καθημερινής Διαβίωσης με το Λευκό Μπαστούνι, σε συνέχεια της εκπαίδευσης που είχε προηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο.

Οι δράσεις

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τα μέλη της “Αρωγής”, εκπαιδεύτηκαν και βελτίωσαν περαιτέρω τις δεξιότητες τους στη χρήση του Λευκού Μπαστουνιού, υπό την καθοδήγηση των δυο Εκπαιδευτριών κας. Λείας Αβραάμ και κας. Φωτεινής Μπαξεβάνου, οι οποίες ήρθαν στη Σύρο από τη Θεσσαλονίκη με την ευγενική συνεργασία του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) και της ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ.

Συγκινητική η παρουσία και με μεγάλο συμβολισμό η συμμετοχή του μαθητή με χαμηλή όραση της Β’ Τάξης Γυμνασίου, Κυριάκου Πιτροπάκη από τη Ρόδο, ο οποίος συνοδευόμενος από τη μητέρα του ήρθε στη Σύρο ύστερα από πρόσκληση της ΑΡΩΓΗΣ, προκειμένου να λάβει μέρος στην εκπαίδευση, όπως επίσης και στις ενημερωτικού χαρακτήρα επισκέψεις της ομάδας της “Αρωγής” και των δυο Εκπαιδευτριών σε σχολεία του νησιού.

Εξαιρετικά σημαντική επίσης, η Διαδικτυακή Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου μεταξύ των μελών του Προγράμματος Υποβοήθησης της Χαμηλής Όρασης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μέλη της “ΑΡΩΓΗΣ”. Παρουσιάστηκαν διάφορες εφαρμογές υποβοήθησης της χαμηλής όρασης, έγινε αναφορά στα προβλήματα και τις μελλοντικές προοπτικές που αναπτύσσει η σύγχρονη έρευνα και παρουσιάστηκε η πρώτη ελληνική πλατφόρμα τηλεϊατρικής  και επικοινωνίας των ατόμων με χαμηλή όραση με τον ιατρό τους, που δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με τον Καθηγητή Οφθαλμολογίας κ. Βασίλειο Καραμπατάκη.

Διερευνήθηκαν οι δυνατότητες και άνοιξε η επικοινωνία με το Σωματείο “Αρωγή” για τη δημιουργία διαύλων υποστήριξης, με σκοπό να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες υποβοήθησης και βελτίωσης των δυνατοτήτων και της ποιότητας ζωής των ατόμων με προβλήματα όρασης.

 

Η συγκεκριμένη συνάντηση αποτελεί σημείο αναφοράς για την “Αρωγή” και τις προθέσεις της για περαιτέρω στήριξη των μελών της όπως επίσης και κάθε ενδιαφερόμενου με χαμηλή όραση που θα επιθυμούσε να επικοινωνήσει με το Σωματείο.

 

Μια ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση, πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εθελοντών και εθελοντριών του σωματείου, το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, στο ΚΑΠΗ Ερμούπολης, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν ιδέες και προτάσεις των εθελοντών, ενώ ανανεώθηκε η πρόθεση και η δέσμευση τους για προσφορά προς τα μέλη του σωματείου αλλά και ενεργό συμμετοχή και στήριξη των δράσεων του.

Επίσης, μεταξύ άλλων επισημάνθηκε η δυνατότητα συμμετοχής των Εθελοντών Συνοδών σε ειδικώς οργανωμένα ταξίδια και εξορμήσεις της “Αρωγής” για άτομα με προβλήματα όρασης, στο “ΑΡΩΓΗ- Discover By Cane”, ένα Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντών Συνοδών για άτομα με οπτική αναπηρία, το οποίο υφίσταται και ενδυναμώνεται σταθερά.

Συνεργασίες

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Μέλη της “Αρωγής” ευχαριστούν εγκάρδια: Τις Εκπαιδεύτριες κα. Λεία Αβραάμ και κα. Φωτεινή Μπαξεβάνου, για την εξαιρετική συνεργασία, τη σπουδαία προσφορά τους αλλά και τη σχέση αμοιβαίας εκτίμησης που έχουν αναπτύξει με όλα τα μέλη της Αρωγής, όπως επίσης και με τον νεαρό μαθητή Κυριάκο. Τον Καθηγητή Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ κ. Βασίλειο Καραμπατάκη. Τα Μέλη του Σωματείου για τη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση. Τους εθελοντές και τις εθελόντριες για την πολύτιμη υποστήριξή τους. Τους μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολείων, τους Δασκάλους και τις Δασκάλες, τους Καθηγητές και τις Καθηγήτριες τους για την ενεργό συμμετοχή και την ευγενική υποδοχή της ομάδας της “Αρωγής” στα Σχολεία τους. Tην ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ Πολιτιστικού & Κοινωφελούς Έργου, για την ανανέωση της πολύτιμης υποστήριξης της, σε συνέχεια της Α’ Φάσης Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2022. Το ΚΕΑΤ και την ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ για την αγαστή συνεργασία. Την Καθολική Επισκοπή Σύρου και το ΚΑΠΗ Ερμούπολης για την ευγενική παραχώρηση αιθουσών συνεδριάσεων και εκδηλώσεων.

Οι Δράσεις της ΑΡΩΓΗΣ, πραγματοποιήθηκαν σε Συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης.

Επιμέλεια Δελτίου Τύπου - Δήμητρα Δονδώρου, Αρωγό Μέλος & Υπεύθυνη Επικοινωνίας “Αρωγής”.

 

Ετικέτες: