Εορταστικό κλίμα όλες τις τελευταίες ημέρες στο νησί της Σύρου

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων στο “ρυθμό” των Χριστουγέννων

  • Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 27 Δεκ. 2022 - 14:00

“Ζωή” πήρε το νησί τις ημέρες των Χριστουγέννων στη Σύρο καθώς μικροί και μεγάλοι συμμετέχοντας σε διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες “σκόρπισαν” το χριστουγεννιάτικο πνεύμα παντού, χαρίζοντας αισιοδοξία σε μία περίοδο που όλοι το έχουν ανάγκη.

Οι γειτονιές απήλαυσαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα από μικρά παιδιά, ενώ το κέντρο της Ερμούπολης και οι εμπορικές οδοί “πλημμύρισαν” με νέους που τραγούδησαν και χόρεψαν ανταποκρινόμενοι στο εορταστικό κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Παράλληλα, ευχές και τραγούδια είχαν την ευκαιρία να γευτούν οι κάτοικοι και του μεσαιωνικού οικισμού.

Πολιτιστικοί Σύλλογοι, νέοι, η Φιλαρμονική και αρκετές ομάδες “ταξίδεψαν” τον κόσμο στον όμορφο κόσμο των Χριστουγέννων, προετοιμάζοντάς τον παράλληλα για την υποδοχή του νέου έτους.

Μάγεψε” η Φιλαρμονική

Ειδικότερα, για μια ακόμη χρονιά, τα μέλη της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης “τραγούδησαν” τα κάλαντα των Χριστουγέννων, μαγεύοντας με την ποιότητά τους όλον τον κόσμο που το πρωί του Σαββάτου βρέθηκε στην Ερμούπολη. Με αφετηρία τους την πλατεία Μιαούλη επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα, όπου στο γραφείο του τους υποδέχθηκαν αρκετοί αιρετοί, χειροκροτώντας και ευχαριστώντας τους για την πολύτιμη δουλειά που κάνουν. Η Φιλαρμονική της Σύρου διατηρεί τη θέση της στην πρώτη γραμμή σε κάθε εορταστική περίοδο, χαρίζοντας νότες αισιοδοξίας και χαράς σε μία συγκυρία που έχει δυσκολέψει αρκετούς συμπολίτες μας. Αμέσως μετά, η Φιλαρμονική κατευθύνθηκε στο Επισκοπικό Μέγαρο πλησίον του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως, όπου τους υπέροχους μουσικούς υποδέχθηκε και χαιρέτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄. Τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα έφεραν συγκίνηση σε όλους, ενώ στον Μητροπολίτη ευχές απηύθυναν και εκπρόσωποι τοπικών Αρχών, Συλλόγων, Φορέων, καθώς επίσης αντιπροσωπείες μαθητών από τη Β΄ τάξη του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου και από τον Παιδικό Σταθμό της Μητρόπολης “Στην Παλάμη του Θεού”.

Εκπλήξεις και ανεμελιά στον πεζόδρομο

Στη μαγεία των Χριστουγέννων είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν μικροί και μεγάλοι που βρέθηκαν στον πεζόδρομο την παραμονή της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής, καθώς ο εμπορικός κόσμος είχε επιφυλάξει όμορφες εκπλήξεις για όλους. Εκτός από τη χριστουγεννιάτικη μουσική, ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου είχε φροντίσει να υπάρχουν διασκεδαστές για μικρά παιδιά, αλλά και ξυλοπόδαρος. Με αυτή την πρωτοβουλία και έχοντας εν μέρει πεζοδρομήσει την οδό Σταματίου Πρωίου στο αρχικό τμήμα της, οι πολίτες μπορούσαν να προχωρήσουν ευχάριστα σε αγορές και να απολαύσουν λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς.

Παρόμοια γιορτή έχει προγραμματιστεί και για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στον πεζόδρομο της Θυμάτων Σπερχειού και της Πρωτοπαπαδάκη, αλλά και στο ίδιο τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου. Σε μία κίνηση ενίσχυσης της καταναλωτικής κίνησης, ο Εμπορικός Σύλλογος παραμένει στις επάλξεις.

Την ίδια ημέρα, την παραμονή των Χριστουγέννων, αξίζει να σημειωθεί πως αιρετά πρόσωπα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μετέβησαν στην αγορά και ευχήθηκαν στους πολίτες και τους καταστηματάρχες.

Παραδοσιακά κάλαντα στην Άνω Σύρο

Επιπρόσθετα, με χριστουγεννιάτικη “μαγεία”, “ντύθηκε” και ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου, καθώς μέλη και φίλοι του Συλλόγου Πελοποννησίων Σύρου “Ο Γέρος του Μοριά” επισκέφθηκαν τα σοκάκια τραγουδώντας τα κάλαντα στους κατοίκους.

Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και ευχές “σκορπίστηκαν” σε όλον τον οικισμό, κρατώντας ζεστή συντροφιά σε νέους και ηλικιωμένους. Τους ίδιους συνόδευσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Άνω Σύρου, Πέτρος Ραουζαίος, ο οποίος και τους συνεχάρη για την όμορφη έκπληξη. Παρόμοιες μελωδίες χάρισε και ο Σύλλογος Μικρασιατών Σύρου στη γειτονιά του Ξηροκάμπου.