Στην Αθήνα η αποστολή της ΕΜΑΚ: Συγκίνηση για τη συμμετοχή στη διάσωση σεισμόπληκτων

  • Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου, 2023 - 09:33
φωτο: athensvoice.gr

Στο «Ελ. Βενιζέλος» έφτασαν χθες οι άνδρες της ΕΜΑΚ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συμμετείχαν σε διασώσεις σεισμόπληκτων στην τουρκική πόλη Χατάι, σε αρκετή απόσταση από το επίκεντρο του, η οποία έχει όμως υποστεί μεγάλη καταστροφή.

Η ελληνική ομάδα είχε ανασύρει ζωντανούς πέντε ανθρώπους και νεκρούς άλλους πέντε από την Τρίτη μέχρι χθες, οπότε της δόθηκε πράσινο φως για αποχώρηση από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας πέρασαν στο πέμπτο και τελευταίο στάδιο, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα. 

Η συγκίνηση κατά την άφιξη των δεκαπέντε μελών της ΕΜΑΚ ήταν διάχυτη με συναδέλφους τους να τους υποδέχονται με αγκαλιές και λουλούδια. «Όλα τα μέλη της ομάδας δούλεψαν με αυταπάρνηση και απέδειξαν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης τους» δήλωσε ο αξιωματικός επιχειρήσεων της 2ης ΕΜΑΚ, αντιπυραρχος, Μιλτιάδης Καραγεωργιάδης, και σημείωσε τα εξής:

«Ήταν μια δύσκολη κατάσταση, μια τεράστια καταστροφή, ισοπεδώθηκαν ολόκληρες περιοχές… Από την πρώτη ώρα που ακούσαμε για το σεισμό όλοι θέλαμε να βρεθούμε εκεί, τελικά βρεθήκαμε, προσπαθήσαμε από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Φανταστείτε, ότι ως το πρωί επτά μέλη της ομάδας προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν την 24χρονη αθλήτρια που ήταν θαμμένη κάτω από τα ερείπια, δυστυχώς δεν είχε αποτέλεσμα.

»Ξεκινήσαμε την επιχείρηση χωρίς να έχουμε κάποιο οπτικό, ή ακουστικό σήμα παρόλα αυτά προσπαθήσαμε ως τις επτά το πρωί, αλλά χωρίς αποτελέσματα. Είμαστε χαρούμενοι που είχαμε κάποιους απεγκλωβισμός ζωντανών, μακάρι να βρεθούν κι άλλοι, αν και το χρονικό περιθώριο στενεύει, όσο οι ώρες περνούν και μιλούμε πλέον για θαύματα».

Ο Καραγεωργιάδης σημείωσε τη θέρμη υποδοχή που δέχτηκαν από τους Τούρκους πολίτες. «Μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Πολύ συγκινητικό ήταν τώρα που επιστρέφαμε και είχαμε στο διασωστικό όχημα την ελληνική σημαία, μας χαιρετούσαν, μας έλεγαν: "είστε αδέλφια". Πολύ συγκινητικό».

Ο επιπυραγός, Δημήτρης Ρούπας, δήλωσε ότι «το σημαντικότερο είναι ότι είμαστε όλοι υγιείς. Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω ή τίποτα λιγότερο από αυτό που θα κάναμε στην πατρίδα μας. Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη καταστροφή, όλοι θέλαμε να βοηθήσουμε. Το διαχειριστήκαμε, δεν σταματήσαμε, 24 ώρες το 24 ήμασταν στο πεδίο».

Πηγή: efsyn.gr

Ετικέτες: