“Πράσινο φως” για προσλήψεις δημοτικών αστυνόμων μέσω ΑΣΕΠ, αλλά η τοποθέτησή τους θα γίνει μετά από πολλούς μήνες

“Γυμνή” από αστυνόμευση και φέτος η Ερμούπολη

Ο αντιδήμαρχος, Ν. Φωτεινιάς απαντά για τις κινήσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Χωρίς Δημοτική Αστυνομία θα παραμείνει η Σύρος και συγκεκριμένα η Ερμούπολη και φέτος το καλοκαίρι, αφού αν και δόθηκε χθες το “πράσινο φως” για σχετικές προσλήψεις από τα συναρμόδια Υπουργεία, ωστόσο οι διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ, “παγώνουν” τις ελπίδες για άμεση κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων.

Ειδικότερα, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ανταποκρινόμενος στη σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Δεκέμβριο του 2022 είχε αποστείλει τα αιτήματά του σχετικά με τη δυνατότητα απόκτησης 5 δημοτικών αστυνόμων, προκειμένου να μπορέσει να δρομολογήσει έστω και μερικώς, τη διαχείριση της παράνομης στάθμευσης στο πολύπαθο κέντρο της Ερμούπολης.

Η Δημοτική Αρχή μετά από τη χθεσινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μόνιμα πέντε άτομα για τις θέσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά όχι άμεσα, λόγω των διαδικασιών που συνοδεύουν τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

Για τα παραπάνω μίλησε στην εφημερίδα ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκος Φωτεινιάς, ο οποίος ξεκάθαρα δήλωσε πως η Σύρος θα μείνει για ένα ακόμη καλοκαίρι χωρίς Δημοτική Αστυνομία. Ο ίδιος, γνωστοποίησε παράλληλα, πως μέσω της κινητικότητας ο Δήμος επιδιώκει τη μετακίνηση ενός ατόμου που θα μπορούσε να εργασθεί ως δημοτικός αστυνόμος, με μοναδική εκκρεμότητα βέβαια, την οικονομική κάλυψη της μισθοδοσίας του.

Αναφορικά με το θέμα δίνει τη δική του τοποθέτηση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, ενώ όπως όλα δείχνουν, οι όποιες ελπίδες για τάξη στην άναρχη στάθμευση αφήνονται στην Ελληνική Αστυνομία.

Εναλλακτικό σενάριο για την ενημέρωση των οδηγών σχετικά με τα σημεία που επιτρέπεται η στάθμευση και η στάση, επιλέγει ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, καθώς όπως και πέρυσι, δεν αποκλείεται η απασχόληση ενός ατόμου στο κέντρο της Ερμούπολης, ώστε τις ώρες αιχμής να ενημερώνει τους οδηγούς.

Στο έλεος της άναρχης στάθμευσης

“Θύμα” της άναρχης κυκλοφοριακής συμπεριφοράς θα είναι για μία ακόμη καλοκαιρινή περίοδο η Ερμούπολη, αφού η μη ύπαρξη Δημοτικής Αστυνομίας, διογκώνει το σοβαρό πρόβλημα.

Με αφορμή τις εγκρίσεις των αρμόδιων Υπουργών για προσλήψεις ατόμων μέσω ΑΣΕΠ, ο Νίκος Φωτεινιάς μίλησε για την περίπτωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

“Επίσημα εμείς μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάτι. Γνωρίζουμε την ενημέρωση από την ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ, ότι εγκρίθηκαν και περιμένουν οι Δήμοι όπως εμείς να πάρουμε θέσεις από 1 έως 9. Εμείς είχαμε ζητήσει και μας είχαν εγκρίνει 1 ΠΕ, 1 ΤΕ και 3 ΔΕ”, σχολίασε αρχικά, τονίζοντας όμως, πως, “αυτές οι προσλήψεις είναι μέσω ΑΣΕΠ”. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “λέω ξεκάθαρα ότι δεν θα υπάρχει δημοτική αστυνομία φέτος το καλοκαίρι”.

Επεσήμανε μάλιστα πως, “καταφέραμε να πάρουμε προσωπικό το οποίο είναι με διαδικασία ΑΣΕΠ και μιλάμε για μόνιμες θέσεις”, ωστόσο, όπως εξήγησε, το νωρίτερο που μπορεί να αποκτήσει αυτό το προσωπικό ο Δήμος είναι μετά από ένα έτος.

“Θεωρώ από ένα έτος μέχρι ενάμισι χρόνο. Αυτή είναι η διαδικασία γιατί γίνεται η πρόσκληση, βγαίνουν οι θέσεις, γίνονται οι αιτήσεις με μοριοδότηση, ακολουθούν οι οριστικοί πίνακες, οι ενστάσεις. Πρέπει να ξέρουν όλοι πως όλες αυτές οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο”, υπογράμμισε ο κ. Φωτεινιάς.

Ένα άτομο μέσω κινητικότητας

Σαφής υπήρξε και όσον αφορά το εναλλακτικό σενάριο που εξέτασε η Δημοτική Αρχή, δηλαδή τη μετακίνηση υπαλλήλου στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης στο πλαίσιο της κινητικότητας.

“Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα καρποφορήσει πολύ πιο γρήγορα. Περιμένουμε να μας δώσει τα χρήματα ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Πιταούλης”, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως, “μέσω της κινητικότητας είχαν βγει κάποιες προσκλήσεις ώστε άτομα που εργάσθηκαν παλαιότερα στη Δημοτική Αστυνομία, αν ήθελαν, έκαναν αίτηση ώστε να επιστρέψουν. Αρκεί να είχαν την έγκριση από τις Υπηρεσίες που βρίσκονταν”.

Για την περίπτωση της Σύρου, διευκρίνισε μάλιστα πως, “προσωπικά ως αντιδήμαρχος είχα μιλήσει με δύο, τρία άτομα για να δούμε αν ενδιαφέρονται. Το ένα άτομο δεν έκανε αίτηση, το άλλο έκανε. Πήρε και βεβαίωση από την Υπηρεσία του ότι δεν είναι ο μοναδικός στις Κυκλάδες που μπορεί να επιστρέψει, οπότε περιμένουμε τα χρήματα να μπουν σε αναμόρφωση για να προχωρήσουμε. Είναι θέμα της Οικονομικής Υπηρεσίας”.

Στην ερώτηση αν ευελπιστεί πως αυτή η μετακίνηση θα γίνει πριν το καλοκαίρι, απάντησε τα εξής: “Πιστεύω ότι μπορούμε να το έχουμε μέσα στο έτος. Το πότε δεν μπορώ να το γνωρίζω. Είναι θέμα χρημάτων και της Οικονομικής Υπηρεσίας. Έχουμε ζητήσει και ο δήμαρχος και εγώ από τον κ. Πιταούλη να μπουν τα χρήματα. Πάντως, επαναλαμβάνω πως προφανώς αυτό το καλοκαίρι δεν θα έχουμε Δημοτική Αστυνομία”.

Θέμα προτεραιοτήτων

Σχετικά με το αν θα βάλει τα χρήματα στον προϋπολογισμό ο Γιάννης Πιταούλης, ρωτήθηκε από την εφημερίδα ο ίδιος. “Αυτό αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου και τις επιλογές του. Δηλαδή θα μπορούσε κάποιος να πει, ο Δήμος πού θα διαθέσει τα χρήματά του; Για να πάρει ένα ακίνητο ή για να φέρει με κινητικότητα επιπλέον άτομα σε σχέση με αυτά που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών;”, σχολίασε, εξηγώντας εμμέσως πως αυτό το αίτημα θα τεθεί επί τάπητος για συζήτηση. “Οι δυνατότητες ενός δημοτικού προϋπολογισμού – ασχέτως με το τι θέλουν οι αιρετοί – δεν είναι απεριόριστες. Θα πρέπει να επιτυγχάνεται το κατάλληλο μίγμα και οι κατάλληλες επιλογές”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

Συνεργασία με Εμπορικό Σύλλογο Σύρου

Αναφορικά με το αν θα υπάρξει συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου για απασχόληση ενός ατόμου που θα ενημερώνει μόνο τους οδηγούς για το κέντρο, ο κ. Φωτεινιάς ανέφερε: “Πιθανολογώ πως θα εξυπηρετηθούμε πάλι όπως πέρυσι σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο”.

Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, τόνισε, πως, “η πρόθεσή μας είναι πάντα να βοηθήσουμε το κέντρο και όχι μόνον. Έχω κάνει επαφές με το άτομο που είχαμε πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά θα πρέπει να κινηθούμε με διαφορετικές προϋποθέσεις.

Όχι αυτές που δουλέψαμε πέρυσι. Θα πρέπει να συζητήσουμε με την Αστυνομία για το ότι εμείς σε μία έκτακτη περίπτωση μόνο θα πάρουμε τηλέφωνο και θα ζητήσουμε τη βοήθειά τους, αλλά θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους”.

Επεσήμανε δε, σχετικά με την περυσινή εμπειρία στην πόλη, πως, “το άτομο που είχαμε εμείς, κινήθηκε σε ενημερωτικό επίπεδο. Για τον πεζόδρομο είχαμε αποτέλεσμα σε ένα ποσοστό περίπου 95%. Προστατεύθηκε ο πεζόδρομος. Όμως, στο κομμάτι των δρόμων και πλησίον της πλατείας, είχαμε θέματα. Δηλαδή στο κομμάτι της ενημέρωσης που δέχονται μέσω ανακοινώσεων οι οδηγοί, βλέπουμε ότι δεν συμμορφώνονται. Δυστυχώς, δεν λύνεται το πρόβλημα εύκολα”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, σημείωσε πάντως πως ο Εμπορικός έχει την πρόθεση να απασχολήσει ένα άτομο. “Θα το δουλέψουμε ξανά αυτό το σενάριο και πιστεύω φέτος να το δουλέψουμε καλύτερα. Ελπίζω να “συνδράμει” η Αστυνομία. Η πρόθεσή μας είναι να τηρείται η σήμανση”.

Συμπλήρωσε τέλος πως, “γενικά εκτιμώ πως το κυκλοφοριακό αυτό το καλοκαίρι θα είναι ένα θέμα σοβαρό. Εμείς στηρίζουμε την ελεγχόμενη στάθμευση στο Νησάκι διότι φρονούμε πως θα βοηθήσει την κατάσταση. Αν χωρά 140 οχήματα και εναλλάσσονται 3 φορές την ημέρα, κατεβάσαμε 450 άτομα στην πόλη. Το κέντρο υποφέρει”.