Έρευνα: 2 στα 3 παιδιά στην Ευρώπη έχουν υποστεί σεξουαλική "βλάβη"
- Παρασκευή, 16 Ιουνίου, 2023 - 11:30
Έρευνα της WeProtect Global Alliance αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για στήριξη της νέας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον
Τουλάχιστον δύο στα τρία παιδιά στην Ευρώπη έχουν βιώσει σεξουαλική «βλάβη» σερφάροντας στο διαδίκτυο. Κύρια μέσα για την σεξουαλική κακοποίηση είναι οι εικόνες και τα βίντεο που ανταλλάσσουν τα παιδιά.
Τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, υφίστανται τα κορίτσια σε ποσοστό 79% έναντι του 57% των αγοριών, ενώ τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τα άτομα από εθνικές μειονότητες πλήττονται δυσανάλογα.
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από έρευνα της Economist Impact που δόθηκε στη δημοσιότητα από την WeProtect Global Alliance to end child sexual exploitation online. Μέλος της WeProtect Global Alliance αποτελεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και πάνω από 250 κυβερνήσεις, εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Οι φορείς αυτοί υποστηρίζουν την προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών από ενήλικες, και επισημαίνουν την ανάγκη εθνικά μέτρα και διάθεση πόρων για την προστασία και τη στήριξη των παιδιών.
Στο πλαίσιο της μελέτης διεξήχθη έρευνα σε 2.000 18χρονους από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Πολωνία, αποκαλύπτοντας ανησυχητικά ευρήματα. Η κλειστή αυτή διαδικτυακή έρευνα αποκάλυψε:
- Γαλλία: Το 85% των 18χρονων στη Γαλλία είχαν την εμπειρία όπου κάποιος προσπάθησε να τους μιλήσει για σεξουαλικά άσεμνα θέματα ή να τους στείλει σεξουαλικά άσεμνο υλικό, γεγονός που συνέβη σε υπηρεσίες ιδιωτικής ανταλλαγής εικόνων ή βίντεο.
- Γερμανία: Το 73% των 18χρονων στη Γερμανία είχαν βιώσει τουλάχιστον ένα είδος σεξουαλικής «βλάβης» στο διαδίκτυο κατά την παιδική τους ηλικία, και είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των τεσσάρων χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα.
- Ολλανδία: Το 43% των ερωτηθέντων στην Ολλανδία είχαν βιώσει περιστατικό όπου κάποιος είχε μοιραστεί σεξουαλικά άσεμνες εικόνες ή/και βίντεο τους χωρίς την άδειά τους, συγκριτικά με τον μέσο όρο του 30% στις άλλες τρεις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.
- Πολωνία: Από το 57% των ερωτηθέντων στην Πολωνία που ανέφεραν ότι συνάντησαν έναν άγνωστο ή έναν γνωστό ενήλικα να τους εμπλέκει σε σεξουαλικά σαφείς συζητήσεις ή να τους στέλνει σαφές υλικό, το 27% είχαν βιώσει κάτι τέτοιο σε ηλικία 12 ετών ή μικρότερη.
Το είδος της κακοποίησης
Η έρευνα, σχετικά με τις παιδικές εμπειρίες των 18χρονων, αποκάλυψε τις βαθιές επιπτώσεις μιας σειράς διαδικτυακών σεξουαλικών «βλαβών» που υπέστησαν. Οι εμπειρίες αυτές αφορούσαν τη λήψη σεξουαλικά άσεμνου περιεχομένου από ενήλικες κατά την ενηλικίωσή τους, την κοινοποίηση άσεμνων εικόνων τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, το να τους ζητείται να κρατήσουν μυστικές τις σεξουαλικά απρεπείς διαδικτυακές σχέσεις με ενήλικες και το να τους ζητείται να κάνουν κάτι σεξουαλικά άσεμνο στο διαδίκτυο για το οποίο δεν αισθάνονταν άνετα.
Δείτε εδώ αναλυτικά
Πηγή in.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Προς βελτίωση η πλατφόρμα στο “Αχλάδι”
24 Ιαν. 2025 - 6:14 - Απαιτούνται επαναδιαγραμμίσεις στο parking της Δόξας
23 Ιαν. 2025 - 6:14 - Νίκησε τον Πρωτέα Βούλας η Μύκονος
22 Ιαν. 2025 - 6:21 - Συνεχίζονται οι “επιθέσεις” στο ιστορικό Δημαρχείο
22 Ιαν. 2025 - 6:14 - Ράμπες που δεν διακρίνονται τη νύχτα
21 Ιαν. 2025 - 6:14