Μιλάει στην “Κοινή Γνώμη” ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ξενοφών Βαμβακερός

Η επιτυχία των Κυκλαδιτών στις πανελλαδικές

Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για 613 νέους από το νησιωτικό νομό

Το “διαβατήριο” για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πήραν 613 μαθητές των Κυκλάδων, οι οποίοι πέτυχαν θετικό αποτέλεσμα στις πανελλαδικές εξετάσεις και οδεύουν πλέον σταδιακά για την τακτοποίησή τους κοντά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που θα φοιτήσουν.

Την ικανοποίησή του για τις φετινές επιδόσεις των νέων εξέφρασε ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ξενοφών Βαμβακερός, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, αναφορικά με τα ποσοστά των επιτυχόντων τόσο από τα ΓΕΛ του νομού, όσο και από τα ΕΠΑΛ.

Χωρίς να δίνει προσωπικά δεδομένα παιδιών, ο κ. Βαμβακερός αναφέρθηκε στη γενική εικόνα, τονίζοντας πως ήταν αναμενόμενο τις υψηλότερες επιτυχίες να τις έχουν τα μεγαλύτερα νησιά, αφού τον αγώνα των εξετάσεων σε αυτά, τον έδωσαν περισσότερα παιδιά.

Παράλληλα, σχολίασε την επικρατούσα νοοτροπία σε ορισμένα νησιά αναφορικά με το μειωμένο ενδιαφέρον για την είσοδο των νέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού αρκετά εξ αυτών έχουν την “ασφάλεια” μίας τουριστικής επιχείρησης από την οικογένειά τους.

Τέλος, τόνισε πως αυτή την περίοδο γίνεται η προετοιμασία και ο αγώνας για τη νέα σχολική χρονιά και την ύπαρξη εκπαιδευτικών στο νησιωτικό νομό.

Τα ποσοστά επιτυχίας στις Κυκλάδες

“Έχουμε επιτυχόντες και στα ΓΕΛ και στα ΕΠΑΛ. Σε σύνολο για τις Κυκλάδες στο ΓΕΛ έχουμε 65,35% ποσοστό επιτυχίας, κάτι που μεταφράζεται σε 447 επιτυχόντες και σε 237 μη επιτυχόντες. Επίσης, στο ΕΠΑΛ το ποσοστό επιτυχίας ήταν 34,87%, δηλαδή 166 παιδιά εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και 310 δεν το κατάφεραν”, ανέφερε ο κ. Βαμβακερός αρχικά, παρουσιάζοντας ανά νησί τα ποσοστά επιτυχίας. Αυτά έχουν ως ακολούθως: Αμοργός 63,16%, Ανάφη 5,88% Άνδρος 38,46%, Θήρα 48,26%, Ίος 50,00%, Κέα 56,00%, Κουφονήσι 50,00%, Κύθνος 30,77%, Μήλος 49,09%, Μύκονος 31,73%, Νάξος 75,74%, Πάρος 59,33%, Σέριφος 50,0%, Σίκινος 100,00%, Σίφνος 37,84%, Σύρος 63,93%, Τήνος 53,01% και Φολέγανδρος 50,00%.

Καλά αποτελέσματα στα μεγάλα νησιά

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις των Κυκλαδιτών, υπήρξε σαφής.

“Είναι η ίδια εικόνα με πέρυσι. Είμαι αρκετά ικανοποιημένος, με μία μικρή στεναχώρια για Άνδρο και Μύκονο που θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα. Και οι Κυκλάδες ακολουθούν την πανελλαδική κατάσταση”, σημείωσε, επισημαίνοντας πως, “αυτό που είχα πει στην εφημερίδα σας προ καιρού, με βάση την εμπειρία αλλά και τις βαθμολογίες είναι ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας θα τα έχουμε στα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων. Για παράδειγμα, Νάξος, Σύρος, Πάρος και Τήνος”.

Πρόσθεσε δε, πως, δυστυχώς, “βλέπουμε ότι η Άνδρος δεν ακολουθεί και δεν έχει το αντίστοιχο ποσοστό”. Επίσης, έκανε αναφορά στην Αμοργό, όπου όπως σχολίασε, “τα παιδιά είναι λίγα σε αριθμό, ενώ στη Σίκινο είχαμε ένα παιδί, στην Κέα πέντε και στο Κουφονήσι δύο”.

Συμπερασματικά, επανέλαβε πως, “τα μεγάλα νησιά πήγαν καλά. Έχουμε βέβαια και κάποιες επιτυχίες στα μικρότερα νησιά, αλλά εκ των πραγμάτων λίγες γιατί είναι λίγοι οι υποψήφιοι. Δεν τα υποτιμούμε”.

Στην ερώτηση αν υπάρχουν μεγάλες επιτυχίες σε Σχολές που παραδοσιακά θεωρούνται καλές, περιέγραψε τα εξής. “Στη Νάξο έχουμε ναυπηγό, που το επέλεξε ως πρώτη επιλογή, έχουμε Νομική, έχουμε Ιατρική και Πολυτεχνείο. Επίσης, στη Σύρο έχουμε πολύ υψηλές Σχολές. Όχι Ιατρική αλλά άλλες πολύ καλές Σχολές και στο Οικονομικό – Πληροφορικής. Εκεί που το ποσοστό της επιτυχίας είναι πάνω από το 50%, έχουμε καλές Σχολές”, ανέφερε.

Πρόσθεσε δε, πως, “από τα ίδια τα σχολεία, μας υποστήριξαν ότι οι επιτυχίες ήταν σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό και γενικότερα αυτό συνέβη. Τα παιδιά γνωρίζουν τις βαθμολογίες τους εκ των προτέρων και πάνε αντίστοιχα με το τι θέλουν και το τι συμβαίνει”.

Βέβαια, εξήγησε πως, “είχαμε και… εκπλήξεις”. Συγκεκριμένα, εξήγησε πως, “όπως στην Ιατρική μας έλεγαν για πτώση 200 μονάδων και τελικά είχαν άνοδο. Αποτέλεσμα αυτού; Πολύ καλή μαθήτρια που ήταν πάνω από τη βάση της Ιατρικής για 50 μονάδες, τελικά να μην έχει εισαχθεί”.

Περί νοοτροπίας…

Παρακάτω ο κ. Βαμβακερός μίλησε αναλυτικότερα για δύο νησιά, στα οποία τα αποτελέσματα δεν ήταν θετικά, θίγοντας και την επικρατούσα νοοτροπίας, στις τοπικές κοινωνίες. “Εμένα με στεναχώρησαν κάπως τα ποσοστά της Άνδρου και της Μυκόνου. Μπορούσαν να πάνε καλύτερα. Ρωτώντας εκεί στις τοπικές κοινωνίες για τις προσδοκίες των παιδιών και των οικογενειών τους αναφορικά με τις σπουδές, για το κλίμα που υπάρχει, ανεξάρτητα αν έχουν επιχειρήσεις ή καταλύματα, φαίνεται πως δεν είναι τόσο θερμά τα πράγματα. Υπάρχει ένα ποσοστό επιτυχίας στη Μύκονο για παράδειγμα, υπάρχει ΓΕΛ καλό, αλλά η πλειοψηφία των παιδιών δεν περιμένει κάτι από αυτό”, παρατήρησε, εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτό.

“Προσωπικά δίνω αγώνα γι αυτό. Και το έκανα πάντα, όπου κι αν ήμουν. Λέω συνέχεια, ότι τα νέα παιδιά πρέπει να σπουδάζουν κάτι και μετά ας ασχοληθούν και με τα ξενοδοχεία τους. Σίγουρα μετά από την επαφή τους με το ακαδημαϊκό περιβάλλον, θα είναι καλύτεροι. Όλη αυτή η εικόνα δεν μοιάζει με την εικόνα που γνωρίζουν σε Μύκονο και Πάρο. Με τις σπουδές ανοίγει το μυαλό των νέων”, υποστήριξε σε απόλυτο τόνο ο διευθυντής.

Το βλέμμα στη νέα σχολική χρονιά

Τέλος, ο κ. Βαμβακερός σχολίασε και το στάδιο της προετοιμασίας για τη νέα σχολική χρονιά. “Είμαστε στον αγώνα για τα σχολεία μας αναφορικά με το νέο σχολικό έτος. Τα σχολεία είναι πάλι άδεια από εκπαιδευτικούς και είμαστε στον αγώνα να τα στελεχώσουμε ξανά. Μετά τα μέσα Αυγούστου, η πολιτεία μας δίνει πάνω από 230 νεοδιόριστους και μετά θα θέλουμε άλλους 150 αναπληρωτές”, γνωστοποίησε, λέγοντας τέλος πως, “δυστυχώς δεν έρχονται πάντα όλοι οι άνθρωποι στις Κυκλάδες. Αλλά εμείς κάνουμε προσπάθεια για να στελεχώσουμε τα σχολεία μας. Είναι δύσκολη η κατάσταση και δεδομένου του προβλήματος με τη στέγαση των καθηγητών. Είναι τεράστιο θέμα και πρέπει να δούμε όλοι τι μπορεί να γίνει. Πρέπει κάτι να κάνουμε όλοι”.