Συνεργασίες με «Συνήγορο του Παιδιού», ΚΕΦΙ, ΕΠΑΨΥ και «Θησέα» Κυκλάδων

Στέγη Ανηλίκων Σύρου: Σχεδιασμός δράσεων ευαισθητοποίησης

Κ. Παπαγιάκουμου: Συνεχίζουμε στο πλαίσιο που ξεκινήσαμε πριν από 28 χρόνια και που είχε ως αποτέλεσμα από την καταστολή να φθάσουμε στην πρόληψη
  • Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024 - 06:15

Έχοντας ως «παρακαταθήκη» την 28η συνεισφορά της Μαρίας Φωστέρη στα παιδιά του νησιού και όχι μόνο, η Στέγη Ανηλίκων ανοίγει νέο κύκλο συνεργασιών και δράσεων, με έμφαση στην παιδική και εφηβική παραβατικότητα.

Για τις δράσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν μέσα στο 2024, αλλά και τους στόχους αυτών, μιλά στην Κοινή Γνώμη η συνεργάτιδά της Στέγης Ανηλίκων, Κυριακή Παπαγιάκουμου.

Η πρόληψη πάντα σώζει

Μία σειρά προγραμμάτων, αλλά και συνεργασιών με φορείς βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεων που θα υλοποιήσει μέσα στο 2024, η Στέγη Ανηλίκων Σύρου.

Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις, αλλά και τα προγράμματα έχουν ένα και μοναδικό στόχο. Την πρόληψη και την σωστή ενημέρωση, ειδικά των παιδιών και των εφήβων, κυρίως σε θέματα παραβατικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, το διοικητικό συμβούλιο της Στέγης, όπως αναφέρει η συνεργάτιδάς της, Κυριακή Παπαγιάκουμου, έχει προγραμματίσει επαφές και συνεργασίες με φορείς όπως το Συνήγορο του Παιδιού, το Συμβουλευτικό Κέντρο ΚΕΦΙ, την ΕΠΑΨΥ, αλλά και το «Θησέα» Κυκλάδων.

«Για το 2024 η Στέγη Ανηλίκων Σύρου προγραμματίζει τη εκ νέου συνάντηση με το Συνήγορο του Πολίτη και συγκεκριμένα το Συνήγορο του Παιδιού προκειμένου να συζητηθεί το επίκαιρο θέμα του σχολικού εκφοβισμού.

Επίσης, σχεδιάζεται συνάντηση και με το Συμβουλευτικό Σταθμό ΚΕΦΙ που έχει να κάνει με τη βία κατά των γυναικών, όπως και η υλοποίηση δράσης με την ΕΠΑΨΥ, οποία θα συμμετάσχει ο «ΘΗΣΕΑΣ» Κυκλάδων», σημειώνει η κα. Παπαγιάκουμου, η οποία κάνει γνωστό ότι οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, θα έχουν στο επίκεντρο, εκτός των παιδιών της Στέγης, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς της Σύρου.

«Δυστυχώς βλέπουμε ότι η παραβατικότητα στα παιδιά παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Πάνω σε αυτό το θέμα έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες της Στέγης Ανηλίκων και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε. Μία κατεύθυνση που ξεκίνησε πριν 28 χρόνια και είχε που είχε ως αποτέλεσμα από την καταστολή να φθάσουμε στην πρόληψη. Η πρόληψη πάντα σώζει», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Τέλος, η κα. Παπαγιάκουμου αναφέρει ότι οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της Στέγης, αλλά και οι συνεργασίες που επίκειται στο άμεσο μέλλον, έχουν δύο βασικούς «πυλώνες». Την ενημέρωση και την εξωστρέφεια.

«Η ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου είναι ο πρώτος μας στόχος. Όπως αυτές οι δράσεις έχουν και τη μορφή της εξωστρέφειας. Δηλαδή, τα παιδιά του νησιού να γνωρίσουν τη Στέγη, αλλά και τα δικά μας παιδιά να μπουν σε ένα ρόλο κοινωνικοποίησης με την κοινωνία της Σύρου. Να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά που βρίσκονται εκτός της Στέγης μας», δήλωσε η κα.Παπαγιάκουμου.

28 χρόνια προσφοράς, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Η Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Υποστήριξης Ανηλίκων και Εφήβων, που μέχρι σήμερα έχει στηρίξει πάνω από 600 παιδιά, ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Οκτώβριο του 1996, κατόπιν εισηγήσεως της Επιμελήτριας ανηλίκων και Κοινωνικής λειτουργού, Μαρίας Κυδωνιέως Φωστέρη και με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων του Δικαστηρίου Ανηλίκων Σύρου.

Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της, σκοπός της ήταν η παροχή ψυχοκοινωνικής και υλικής βοήθειας στους ανήλικους παραβάτες, οι οποίοι είχαν απασχολήσει τις Δικαστικές Αρχές, είχαν προβεί σε αξιόποινες πράξεις και κινδύνευαν με εγκλεισμό σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε σαν πρωταρχικό και μέγιστο στόχο της, την καταστολή της παιδικής παραβατικότητας, μέσω της ένταξης - επανένταξης, των παραβατικών ανηλίκων, στην κοινωνία και της προσπάθειας να μείνουν εκτός σωφρονιστικών καταστημάτων.

Περνώντας τα χρόνια, και έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, η Στέγη πλέον, εδώ και μία δεκαετία, έχει περάσει από την καταστολή της παιδικής παραβατικότητας στην πρόληψή της και μέσω της βοήθειας στα σχολικά μαθήματα, της σίτισης, της κοινωνικοποίησης και της δημιουργικής απασχόλησης, στηρίζει παιδιά δυσλειτουργικών οικογενειών, σε καθημερινό επίπεδο.

Η Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου, θεωρήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό μοντέλο υποστήριξης ανηλίκων παραβατών και, μέσω του προγράμματος Leonardo da Vinci, δέχεται κάθε χρόνο φοιτητές από την Ευρώπη, με σκοπό την πραγματοποίηση της πρακτικής τους άσκησης.

Μέσα σε αυτή την 28η πορεία της, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά με την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παραβατικών και εν δυνάμει παραβατικών ανηλίκων και έχει πραγματοποιήσει και συμμετάσχει σε ποικίλες δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, σχετικά με ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Απολογισμός δράσεων

1997: Ομιλία του κ. Μάριου Φούρναρη, υπεύθυνου Νοσηλευτηρίου του Συλλόγου Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων Πάρου. Θέμα: «Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων, δύο χρόνια λειτουργίας. Απελευθερώσεις Θεραπευμένων Πουλιών.», Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ερμούπολης.

2000: Λειτουργία Νυκτερινού Γυμνασίου και Λυκείου Σύρου, κατόπιν προτάσεως της κας Μαρίας Κυδωνιέως Φωστέρη

2007: Μουσική Συναυλία κατά των Ναρκωτικών «ΟΧΙ στα ναρκωτικά».

2007: Συμμετοχή στο εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Ερμούπολης «Χριστούγεννα στην Ερμούπολη, 2007».

2008: Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κοινωνικής Δράσης «Άξιον σημαίνει δράση».

2008: Διοργάνωση έκθεσης με θέμα «Έκθεση με ανακυκλώσιμα υλικά»

2009: Ανάληψη ευθύνης δενδροφύτευσης

2009: Συμμετοχή στη μουσικοποιητική παράσταση της ομάδας «Καβάφης» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου με θέμα «Κ.Π. Καβάφης- Απ’ έξω και τραγουδιστά» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ομιλίτρια την κ. Μαρία Κυδωνιέως Φωστέρη.

2011: Συμμετοχή στη διημερίδα ψυχικής υγείας στη Σύρο, από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Β.Α. Κυκλάδων – Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

2011: Καθαρισμός παραλίας Κινίου

2011: Ανοικτή διαδραστική εκδήλωση, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, με θέμα «Κυκλοφορώ υπεύθυνα, Κυκλοφορώ με ασφάλεια».

2012: Ανοικτή εκδήλωση με θέμα «Βία στον Αθλητισμό, όχι, ευχαριστώ»

2012: Ενημερωτική Ημερίδα, σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με θέμα «Ασφαλής χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά» με κεντρικό ομιλητή τον Εμμανουήλ Σφακιανάκη

2014: Διοργάνωση έκθεσης κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά με θέμα «Τίποτα δεν πάει χαμένο».

2015: Τριήμερη δράση, σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Γλάροι Αιγαίου» με θέμα «Καταπολέμηση σχολικού εκφοβισμού».

2016: Ανοικτή διαδραστική εκδήλωση για τις αξίες της φιλίας, της αγάπης, της ζωής, με θέμα «Χτίζοντας φιλίες».

2017: Η Στέγη τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο της Αικατερίνης Π. Οικονόμου, «Τάξη των ηθικών και πολιτικών επιστημών»

2017: Συμμετοχή στην εικαστική έκθεση με θέμα «Η Σύρα και εγώ».

2017: Συμμετοχή στο έργο «Η Θαλπωρή» της Eilleen Botsford, το οποίο εγκαινίασε το Eye’s Walk Festival 2017

2019: Συμμετοχή και δημιουργία ντοκιμαντέρ μέσω του εργαστηρίου «Νεαροί Προγραμματιστές» της Εύας Στεφανή, στα πλαίσια του SIFF 2019.

2019: Συμμετοχή και παρουσίαση του έργου της Στέγης από την κα Μαρία Κυδωνιέως Φωστέρη, στα πλαίσια του πανευρωπαϊκού συνεδρίου του Inner Wheel, με θέμα «Τα παιδιά οδηγούν την Ευρώπη στον 22ο αιώνα».

2023: Ομιλία – συζήτηση <<ΕΦΗΒΕΙΑ >> από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΕΠΑΨΥ σε συνεργασία με την Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων και το Κέντρο Πρόληψης Θησέας.