Μαζική η συμμετοχή νέων αλλά και μεγαλύτερων πολιτών στη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη Σύρο

Με μπροστάρηδες τους μαθητές για τη μαύρη επέτειο των Τεμπών

Διαδήλωσαν και ζήτησαν να αποδοθούν ευθύνες αναφορικά με την τραγωδία που στέρησε τη ζωή σε 57 ανθρώπους

Τη φωνή τους με όλους εκείνους που διαδήλωσαν πανελλαδικά για τη “μαύρη” επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών, δηλαδή του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που στέρησε τη ζωή σε 57 πολίτες, ένωσαν μαθητές και πολίτες της Σύρου, χθες, συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση στο κέντρο της Ερμούπολης.

Εκπρόσωποι Σωματείων και Συλλόγων απηύθυναν τα δικά τους μηνύματα αναφορικά με την τραγωδία που στιγμάτισε την ελληνική πραγματικότητα πριν από έναν χρόνο, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη στη σοβαρή υπόθεση που παραμένει “ανοικτή”.

“Έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη γινόμαστε ξανά η φωνή των νεκρών, που περιμένουν ακόμα να αποδοθούν ευθύνες στην εγκληματική πολιτική της ΕΕ και όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, που έκαναν τον σιδηρόδρομο πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες και ρώσικη ρουλέτα για τα παιδιά της εργατικής τάξης”, ανέφεραν χαρακτηριστικά στην ομιλία τους, αρκετοί από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους.

Η πορεία υπήρξε ιδιαιτέρως μαζική συγκριτικά με τις προηγούμενες συγκεντρώσεις στο νησί, καθώς αυτή τη φορά μαθητές του ΓΕΛ Σύρου, κατέβηκαν στην πορεία, εκφράζοντας την ευαισθησία αλλά και τα αντανακλαστικά τους αναφορικά με τα γεγονότα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο.

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και πραγματοποιώντας πορεία, κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Ηρώων, ενώ μετά επέστρεψαν στο κέντρο της Ερμούπολης για να καταλήξουν στην πλατεία Μιαούλη.

Ζήτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη για το “έγκλημα των Τεμπών”

Ειδικότερα, παιδιά και ενήλικες που έδωσαν το “παρών”, κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα για την τραγωδία των Τεμπών, ζητώντας να υπάρξει απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα που “αφαίρεσε” τη ζωή σε 57 πολίτες, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν νέα παιδιά.

Άξια λόγου υπήρξε η συμμετοχή των μαθητών του ΓΕΛ που “πλημμύρισαν” τον δρόμο και ηγήθηκαν της πορείας.

“Πλημμυρίζουμε τους δρόμους, όπως κάναμε ένα χρόνο πριν. Δεν πρέπει να περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρεί η Hellenic Train κι ο ΟΣΕ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, πάντα σύμφωνα με την ευρωενωσιακή κατεύθυνση της “απελευθέρωσης” των σιδηροδρόμων, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ”, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων καθώς και η ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων, όπως επίσης τα Σωματεία των εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη αλλά και η ΕΜΔΥΔΑΣ.

“Ένα χρόνο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη είμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Κανένας δεν έχει απολογηθεί για την απαξίωση των δημόσιων δομών, των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος κρίσιμων υποδομών του Δημοσίου, από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων”, συμπλήρωσαν όσοι απηύθυναν χαιρετισμό, τονίζοντας πως ο αγώνας όλων εκείνων που βγήκαν στον δρόμο είναι για να για επιμείνουν στο να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Έθιξαν την απουσία του ελικοπτέρου από την πτητική βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο

Σε συνέχεια των ανωτέρω, στους χαιρετισμούς τους αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις που φέρνει η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των δημόσιων υποδομών.

“Εμείς πρώτοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που επιφέρει στην ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των δημόσιων υποδομών. Εδώ στην Σύρο γίναμε αυτές τις ημέρες για άλλη μια φορά, μάρτυρες της περιπέτειας συμπολίτη μας, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και επειδή δεν υπάρχει πλέον ελικόπτερο στην Σύρο, διακομίστηκε σε Νοσοκομείο της Αθήνας με ιδιωτικό πλωτό μέσο, το οποίο ήρθε από τη Νάξο και τον μετέφερε στη Μύκονο, από όπου μετακινήθηκε με αεροπλάνο για την Αθήνα, με ό,τι συνέπειές είχε αυτό στην μετέπειτα εξέλιξη της υγείας του”, σημείωσαν χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η συμμετοχή τους στην απεργία έρχεται να αναδείξει την πολιτική που ακολουθείται και η οποία δεν καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών.

Τόσο στις ομιλίες, όσο και στις ανακοινώσεις τους, έθιξαν ξεκάθαρα το θέμα της απουσίας του ελικοπτέρου από τη Σύρο, σημειώνοντας παρακάτω τα εξής: “Τους τελευταίους 7 μήνες, οι διοικούντες των αρμόδιων υπουργείων μας διαβεβαιώνουν ότι δεν κινδύνεψε κανείς και ότι όλα τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν επαρκώς. Σε όλες αυτές τις διακομιδές που αφενός γίνονται με μεγάλες καθυστερήσεις και αφετέρου ο ασθενής κάνει τον γύρο των Κυκλάδων πριν φτάσει στο Νοσοκομείο προορισμού, έχει διερευνήσει κάνεις τις επιπτώσεις στην πορεία της υγείας του ασθενή, εξαιτίας όλης αυτής της επιπλέον ταλαιπωρίας; Ή για τις επιπτώσεις της απουσίας των γιατρών του Νοσοκομείου που τον συνοδεύουν οι οποίοι αναγκάζονται να επιστέψουν την άλλη μέρα με το πλοίο της γραμμής”, συμπλήρωσαν χαρακτηριστικά.

Διεκδικήσεις

Τέλος έκαναν αναφορά στα θέματα του πληθωρισμού, της ακρίβειας αλλά και της εργασίας, αναφέροντας αναλυτικά τι διεκδικούν. Μεταξύ άλλων, είπαν: “Με την απεργία στις 28 Φλεβάρη διεκδικούμε μαχητικά: α. Την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, β. Τις ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, την αύξηση του κατώτατου στα 900 ευρώ, ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό, καθολική επαναφορά των τριετιών με ενσωματωμένη την περίοδο 2012 – 2023. γ. Το επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού για όλους τους ανέργους. δ. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με τήρηση των αργιών κι υποχρεωτική την Κυριακάτικη αργία, χωρίς εξοντωτικά ωράρια εργασίας κι απλήρωτες υπερωρίες (…), ε. Καμία παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς. στ. Την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους. ζ. Την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ρεύμα, πλαφόν στις τιμές ενέργειας και καυσίμων”. Ακόμη μίλησαν για “ασφαλείς, τακτικές και φθηνές ακτοπλοϊκές κι αεροπορικές μεταφορές από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ των νησιών και κατάργηση του ΦΠΑ στα προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως τρόφιμα, βρεφικά, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.”.

 

 

Ετικέτες: