Μια μπαταρία ψύξης-θέρμανσης, ακριβώς κάτω από τα πόδια μας

  • Σήμερα - 14:20

Υπάρχει μια τεράστια μπαταρία ακριβώς κάτω από τα πόδια μας. Απόλυτα σταθερή, ελεύθερη στη χρήση και ώριμη για βιώσιμη εκμετάλλευση- σε αντίθεση για πράδειγμα με μια εύφλεκτη μπαταρία ιόντων λιθίου. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο από την ίδια την Γη.

Το έδαφος «βουίζει» από γεωθερμική ενέργεια που θα μπορούσε να ζεστάνει ή να δροσίσει τα σπίτια μας – και τώρα οι μεγάλες εταιρείες κοινής ωφέλειας των ΗΠΑ αρχίζουν να το λαμβάνουν υπόψη τους

 

Ενώ οι θερμοκρασίες πάνω από το έδαφος αυξομειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το έδαφος παραμένει σε σταθερή θερμοκρασία, πράγμα που σημαίνει ότι διαθέτει γεωθερμική ενέργεια την οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν οι μηχανικοί.

«Κάθε κτίριο βρίσκεται πάνω σε ένα θερμικό κεφάλαιο», δήλωσε ο Cameron Best, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Brightcore Energy στη Νέα Υόρκη, η οποία αναπτύσσει γεωθερμικά συστήματα. «Πραγματικά δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο αποδοτικός ή καλύτερος τρόπος για να θερμάνουμε και να ψύχουμε τα σπίτια μας».

Η πρώτη δικτυωμένη γεωθερμική γειτονιά των ΗΠΑ

Και τώρα οι μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αρχίζουν να εξετάζουν προσεκτικά αυτό το σύστημα. Πριν από μερικούς μήνες, η Eversource Energy έθεσε σε λειτουργία την πρώτη δικτυωμένη γεωθερμική γειτονιά των ΗΠΑ που λειτουργεί από εταιρεία κοινής ωφέλειας, στο Framingham της Μασαχουσέτης.

Πώς λειτουργεί

Μια αντλία θερμότητας σε ένα γεωθερμικό σύστημα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως μια αντλία αέρα, μόνο που αντί να αντλεί θερμότητα από τον αέρα, η συσκευή την αντλεί από το νερό που ρέει στο υπέδαφος.

Μόλις εγκατασταθεί το σύστημα, τα κτίρια μπορούν να αντλούν θερμότητα από τα θεμέλιά τους, αντί να καίνε φυσικό αέριο που διοχετεύεται με αγωγούς εξ αποστάσεως.

Οι αγωγοί διέρχονται από γεωτρήσεις βάθους περίπου 180-215 μέτρων , όπου η θερμοκρασία των πετρωμάτων είναι σταθερά στους 13C

Ένα μείγμα νερού και προπυλενογλυκόλης (ένα πρόσθετο τροφίμων που λειτουργεί στην περίπτωση αυτή ως αντιψυκτικό) διοχετεύεται στις σωληνώσεις, απορροφώντας τη γεωθερμική ενέργεια, που στη συνέχεια διοχετεύεται σε 31 κατοικίες και πέντε εμπορικά κτίρια. Οι ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν το υγρό είτε για θέρμανση είτε για ψύξη του χώρου.

Το καλοκαίρι, η αντλία θερμότητας ψύχει έναν χώρο διοχετεύοντας εσωτερική θερμότητα στο νερό, το οποίο στη συνέχεια διοχετεύεται πίσω στη γη.Αυτό βοηθά στη θέρμανση του εδάφους, επαναφορτίζοντας την υπόγεια μπαταρία, ώστε να υπάρχει άφθονη ενέργεια για εξαγωγή το χειμώνα.

Υψηλός συντελεστής απόδοσης

Ένα δικτυωμένο γεωθερμικό σύστημα είναι εξαιρετικά αποδοτικό. Έχει «συντελεστή απόδοσης», ή Cop, 6, που σημαίνει ότι για κάθε μία μονάδα ενέργειας που εισέρχεται, λαμβάνετε έξι μονάδες θερμότητας.

Αντίθετα, οι κλίβανοι φυσικού αερίου έχουν Cop λιγότερο από 1.

Εάν αναπτυχθούν σε ολόκληρη τη χώρα, τα εν λόγω γεωθερμικά συστήματα θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των κτιρίων, τα οποία ευθύνονται για το ένα τρίτο περίπου των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ.

«Κάθε μεμονωμένος, βρόχος μπορεί να διασυνδεθεί με άλλους, γειτονικούς, όπως τα τουβλάκια Lego, για να μεγαλώσει όλο και περισσότερο», δήλωσε η Audrey Schulman, εκτελεστική διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής εταιρείας θερμοκοιτίδας κλιματικών λύσεων HEETlabs

Η αρχή για κάτι μεγάλο;

Τα δίκτυα δεν χρειάζονται ειδική μορφολογία του εδάφους για να λειτουργήσουν, οπότε μπορούν να εγκατασταθούν σχεδόν οπουδήποτε. Το έργο στο Framingham, θα μπορούσε να είναι η αρχή για κάτι μεγάλο.

Αυτός ο στόχος μπορεί να μην είναι μακριά, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση για τη σταδιακή κατάργηση του φυσικού αερίου.

Η Eversource Energy και άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, που αντιπροσωπεύουν το 47% των πελατών φυσικού αερίου των ΗΠΑ, έχουν ενταχθεί στο «Utility Networked Geothermal Collaborative». έναν συνασπισμό ανταλλαγής πληροφοριών.

«Αναρωτιώματε: είμαστε μια εταιρεία φυσικού αερίου ή είμαστε μια εταιρεία παροχής θερμικής ενέργειας;», δήλωσε η Holly Braun, υπεύθυνη επιχειρηματικής ανάπτυξης και καινοτομίας στην εταιρεία κοινής ωφέλειας NW Natural του Όρεγκον, η οποία συνίδρυσε τον συνασπισμό.

naftemporiki.gr