Τουρκιγέ: «Τουρκικό μπλόκο από αέρα και θάλασσα στο Αιγαίο» - Ιδρύεται νέο Αμφίβιο Σώμα

  • Σήμερα - 19:53

Την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στο Αιγαίο αναγγέλλει η εθνικιστική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Τουρκιγέ, η οποία σε ρεπορτάζ με τίτλο «Μπλόκο από αέρα και θάλασσα στο Αιγαίο! Τα μέτρα θα αυξάνονται όσο αυξάνονται οι ανάγκες», αποτυπώνει τις νέες στρατηγικές κινήσεις της Άγκυρας.

 

Το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε τη δημιουργία της 16ης Διοίκησης Βάσης Κύριων Αεριωθούμενων Αεροσκαφών στη Μούγλα-Νταλαμάν, καθώς και την ίδρυση του Αμφίβιου Σώματος στα Δαρδανέλια. Η Διοίκηση Αεροδρομίου του Νταλαμάν λειτουργεί από το 1985, αλλά η νέα διοίκηση θα ενισχύσει την αεροπορική παρουσία στην περιοχή. Το Αμφίβιο Σώμα, που θα δημιουργηθεί στο Τσανάκκαλε, θα περιλαμβάνει τρεις ταξιαρχίες και έχει στόχο τη βελτίωση των αμφίβιων επιχειρήσεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

 

Σύμφωνα με την Τουρκιγέ, οι πρόσφατες στρατηγικές κινήσεις της Τουρκίας συνδέονται με την απόφαση των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν την Κρήτη και την Αλεξανδρούπολη ως «αποθήκες όπλων». Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί περί οπλισμού νέων νησιών στο Αιγαίο έχουν ωθήσει την Τουρκία να αναλάβει δράση, επιδιώκοντας να ενισχύσει τη στρατηγική της παρουσία στην περιοχή.

Ο Τούρκος αμυντικός αναλυτής Τουράν Ογούζ ανέφερε τα ονόματα των αξιωματικών που θα ηγηθούν των νέων στρατηγικών βάσεων:

  • Διοίκηση Αμφίβιου Σώματος: Nara, Τσανάκκαλε. Υποναύαρχος Σερχάτ Σοζμπίρ
  • Διοίκηση 1ης Αμφίβιας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών: Φώκαια, Σμύρνη. Υποναύαρχος Ιμπραχίμ Οζντογάν
  • Διοίκηση 2ης Αμφίβιας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών: Αλεξανδρέτα, Χατάϊ. Υποναύαρχος Αλί Γιλαντζί
  • Διοίκηση 3ης Αμφίβιας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών: Δεν έχει ακόμη συσταθεί.

https://www.ethnos.gr/