Αντικειμενικές αξίες: Οι 34 περιοχές στις οποίες θα μειωθούν – Και το ψαλίδι σε 20 φόρους ακινήτων

  • Σήμερα - 16:44

Μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές ζώνης των ακινήτων σε 34 ζώνες και οικισμούς των 12 δήμων των οποίων έγιναν δεκτές οι ενστάσεις αναμένεται να αποφασιστούν φέτος.

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αφού ενέκρινε τις ενστάσεις των 12 δήμων κατά των αντικειμενικών τιμών που τέθηκαν σε ισχύ στις συγκεκριμένες περιοχές από την 1η-1-2022, έχει καλέσει ήδη τους ιδιώτες εκτιμητές που έχουν πιστοποιηθεί από το υπουργείο να εισηγηθούν νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες που, σημειωτέον, δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

 

 

Οι φόροι

Στις 34 περιοχές των 12 δήμων, όπου αναμένεται να μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές ζώνης, θα μειωθούν 20 φόροι που επιβάλλονται στην κατοχή και την απόκτηση ακινήτων και εξαρτώνται από το ύψος των τιμών αυτών. Οι φόροι που θα επηρεαστούν είναι, αναλυτικά, οι εξής:

1) Ο κύριος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος επιβάλλεται με βάση κλίμακες βασικού ποσού φόρου ανά τ.μ. ακινήτου, ανάλογα με το ύψος της τιμής ζώνης ανά τ.μ. που ισχύει στην περιοχή κάθε ακινήτου.

2) Ο πρόσθετος κύριος ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος επιβάλλεται σε φορολογούμενους με αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και των εντός σχεδίων πόλεων εδαφικές εκτάσεις), συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, εφόσον κατέχουν ποσοστά επί εμπραγμάτων δικαιωμάτων ή πλήρη κυριότητα σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας 400.000 ευρώ έκαστο.

3) Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή.

4) Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.

5) Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων.

6) Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.

7) Ο φόρος διανομής ακινήτων.

8) Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των Δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ -0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

9) Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).

10) Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

11) Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ και συντελεστή 10%.

12) Ο φόρος δωρεάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ και συντελεστή 10% για δωρεές προς συζύγους ή εγγόνια, με αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ και συντελεστές 5%-20% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς δευτέρου βαθμού και με αφορολόγητο όριο 6.000 ευρώ και συντελεστές 20% έως 40% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς και μη συγγενείς.

13) Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές 1%-10% για δωρεές προς συζύγους, τέκνα ή εγγόνια, με αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ και συντελεστές 5%-20% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς δευτέρου βαθμού και με αφορολόγητο όριο 6.000 ευρώ και συντελεστές 20% έως 40% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς και μη.

14) Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

15) Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων.

16) Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.

17) Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.

18) Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρείες ακινήτων.

19) Ο φόρος εισοδήματος που επιβάλλεται επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζονται βάσει των αντικειμενικών δαπανών ή τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φορολογουμένων.

Οι αντικειμενικές δαπάνες ή τεκμήρια διαβίωσης των κατοικιών προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.

20) Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας. Το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.

Οι ζώνες

Oι αντικειμενικές τιμές θα μειωθούν στις εξής περιοχέςζώνες των 12 δήμων:

  •  ΣΤ’ του Δήμου Βριλησσίων
  • ΙΕ’ και ΙΘ’ του Δήμου Χαλανδρίου
  • Α’ των Αγίων Αναργύρων του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού
  • Β’ και Γ’ του Καματερού του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού  Ε’ του Δήμου Γλυφάδας
  • Ε’, Ζ’, Θ’, Ι’, ΙΑ’, ΙΒ’, ΙΓ’, ΙΕ’ και ΙΖ’ του Δήμου Πειραιά
  • ΙΒ’ Δήμου Πύργου Ηλείας  Α’ του Δήμου Ιθάκης (περιλαμβάνει όλη την πόλη)
  • Α’ του Δήμου Αστυπάλαιας (περιλαμβάνει όλη την πόλη)
  • Α’ των οικισμών Βωλάδας, Κυρά Παναγιάς, Μενεταί, Πύλαι, Σπόας, Θεολόγου και Κρεμαστής του Δήμου Καρπάθου (κάθε οικισμός είναι μία μόνο Ζώνη)
  • Α’ του Δήμου Καρπάθου (περιλαμβάνει όλη την πόλη)
  • Α’ του οικισμού Παστίδας του Δήμου Ρόδου (περιλαμβάνει όλο τον οικισμό)
  • Α’, Ε’, Ζ’ και ΣΤ’ του Δήμου Ρόδου  Α’ των οικισμών Εμπορειός και Πεδίον του Δήμου Σύμης (κάθε οικισμός είναι μία Ζώνη)  Δ’ του Λουτρακίου του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας.

https://www.naftemporiki.gr