Γροιλανδία: Ο ακήρυχτος παγκόσμιος πόλεμος για τις Σπάνιες Γαίες και ο ρόλος της Ελλάδας
- Χθες - 10:32
Μια νέα τάξη πραγμάτων έχει δημιουργηθεί από μια νέα γεωπολιτική στρατηγική η οποία θα καθορίζεται από εδώ και στο εξής κυρίως από τις ορυκτές πρώτες ύλες και ειδικότερα από τις αναγκαίες σε όλους μας για τις καθημερινές εφαρμογές και εκφάνσεις της ζωής μας Σπάνιες Γαίες (REE), καθώς και άλλες στρατηγικές και κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες (ΣΚΟΠΥ). Με βάση τα νέα δεδομένα η Γροιλανδία έρχεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων αλλά και τον «ακήρυχτο» πόλεμο που ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ με τις χώρες που την διεκδικούν.
O Διδάκτωρ Ερευνητής και Διδάσκων Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Πέτρος Πετρούνιας, μιλά στο ethnos.gr για μια νέα τάξη πραγμάτων στη Γεωπολιτική στρατηγική άμεσα εξαρτώμενη από τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες:
«Οι Ορυκτές Πρώτες Ύλες δύναται να χαρακτηρίζονται και στρατηγικές αλλά και κρίσιμες, όμως διαχωρίζονται εμφανώς μεταξύ τους.Α. Οι «κρίσιμες» αποτελούν πρώτες ύλες υψηλής σημασίας με κάποιο κίνδυνο διακοπής της συνεχούς τροφοδοσίας αυτών. Β. Οι «στρατηγικές» πρώτες ύλες παρουσιάζουν καθοριστικό, στρατηγικό ρόλο στην υποστήριξη νέων τεχνολογιών και βιομηχανικών εφαρμογών αλλά και την αμυντική γραμμή των κρατών».
Οι Σπάνιες Γαίες στη ζωή μας
«Τις Σπάνιες Γαίες τις συναντάμε σε αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και οι περισσότεροι από το ευρύ κοινό δεν το γνωρίζουν. Ένα απλό παράδειγμα χρήσης αποτελούν τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές, οι τηλεοράσεις, τα ρολόγια, τα ηχεία, τα αυτοκίνητα κ.α. Επίσης δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για Πράσινη Ανάπτυξη και Βιωσιμότητα στον πλανήτη αν δεν είχαμε στα χέρια μας τα πολύτιμα κοιτάσματα των Σπάνιων Γαιών», λέει στο ethnos.gr.
«Πράσινη» αυτοκίνηση και ανεμογεννήτριες
Να σημειώσουμε ότι οι ηλιακές κυψέλες και τα φωτοβολταικά στοιχεία, οι ανεμογεννήτριες, η λεγόμενη «πράσινη» αυτοκίνηση αλλά και οι περισσότερες οικολογικές τεχνολογίες οφείλουν τη λειτουργικότητά τους σε ένα σύνολο από Σπάνιες Γαίες.
350 κιλά για μία ανεμογεννήτρια
Οι Σπάνιες Γαίες όπου γίνεται όλο και περισσότερο λόγος αποτελούνται από μέταλλα όπως το κοβάλτιο (Co), γάλλιο (Ga), λευκόχρυσος (Pt), Λίθιο (Li), τιτάνιο (Ti), ταντάλιο (Ta), έρβιο (Er), ίνδιο (In), νεοδύμιο (Nd), δυσπρόσιο (Dy), δημήτριο (Ce), ευρώπιο (Eu), τέρβιο (Tb), λανθάνιο (La), κ.α. όπου ακόμα και σε αξιοσημείωτα μικρά ποσοστά φαίνεται να επιδρούν σημαντικά στη μετάβαση σε μια πραγματική πράσινη τεχνολογική ανάπτυξη. Ενδεικτικά, ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο περιέχει έως και 30 κιλά σπάνιων γαιών. Μία ανεμογεννήτρια των 2MW εκτιμάται πως περιέχει έως και 350 κιλά σπάνιων γαιών.
Ο «πόλεμος» των Σπάνιων Γαιών
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον όλες οι χώρες χαράσσουν ένα στρατηγικό ετήσιο προγραμματισμό για μια συνεχή εφοδιαστική αλυσίδα τέτοιων στρατηγικών ορυκτών από άλλες χώρες καθώς πλέον η βιωσιμότητα και η εξασφάλιση πολλών στόχων καθορίζονται από την επάρκεια αυτών των πηγών. Τα πάντα γύρω μας αποτελούνται από Ορυκτές Πρώτες Ύλες και η βιώσιμη και ορθολογική χρήση τους φαίνεται να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για το εγγύς μέλλον, κάτι που φαίνεται πως πλέον τα μεγάλα και ανεπτυγμένα κράτη το έχουν ήδη αντιληφθεί.
Ο Τράμπ και η Γροιλανδία
Μετά απ΄όλα αυτά δεν χρειάζεται και πολύ φαντασία για να αντιληφθούμε γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στη Γροιλανδία την επομένη ημέρα της εκλογής τους και πολύ πριν αναλάβει πρόεδρος. O Διδάκτωρ Ερευνητής και Διδάσκων Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Πέτρος Πετρούνιας λέει: «Η Γροιλανδία βρίσκεται ανάμεσα στον Ατλαντικό και τον Αρκτικό Ωκεανό. Παρόλο που είναι τεχνικά μέρος της βορειοαμερικανικής ηπείρου, ιστορικά έχει συνδεθεί με ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία και η Νορβηγία.
Η... προίκα της Γροιλανδίας
Η νοτιοδυτική Γροιλανδία και η νοτιοανατολική Γροιλανδία αποτελούν μέρος του βόρειου Ατλαντικού κρατώνα και αποτελούνται κυρίως από αρκετά παλαιά μαγματικά πετρώματα αλλά ιδιαίτερα υγιή. Η Γροιλανδία είναι επίσης προικισμένη με έναν μεγάλο αριθμό κοιτασμάτων Σπάνιων Γαιών (REE), που σχετίζονται κυρίως με ανθρακικίτες, με πιο αξιοσημείωτα το σύμπλεγμα Sarfartoq, Qaqarssuk, Tikiusaaq. Η Γροιλανδία είναι προικισμένη με αρκετά σημαντικά κοιτάσματα REE σε διάφορα γεωλογικά περιβάλλοντα επομένως το βασικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών αλλά και χωρών για την Γροιλανδία είναι αυτά τα κοιτάσματα της. Ειδικότερα εντοπίζονται πολλές ΣΚΟΠΥ (στρατηγικές και κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες) όπως χαλκός, νικέλιο, κοβάλτιο, πλατινοειδή, τιτάνιο, βανάδιο, λίθιο, βολφράμιο, σπάνιες γαίες, νιόβιο και γραφίτης στο υπέδαφος της Γροιλανδίας.
Κυριαρχεί η Κίνα
Τα παραπάνω γεωλογικά δεδομένα αναφορικά με τον μεγάλο ορυκτό πλούτο της Γροιλανδίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην παγκόσμια παραγωγή των σπάνιων γαιών μέχρι και σήμερα κυριαρχεί η Κίνα, η οποία εφαρμόζοντας κατά γράμμα την «γεωπολιτική» των Ορυκτών Πρώτων Υλών με μακροπρόθεσμη βιομηχανική πολιτική στα στρατηγικής σημασίας ορυκτά, κατάφερε να δημιουργήσει σήμερα ένα σχεδόν απόλυτο μονοπώλιο σε ολόκληρο τον Ππλανήτη κάτι που σίγουρα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ δεν φαίνεται να αρέσει…. κι έτσι επιθυμεί να το αλλάξει χρησιμοποιώντας τον πλούτο της Γροιλανδίας.
Η Ελλάδα διαθέτει Σπάνεις Γαίες;
Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα διαθέτει Σπάνιες Γαίες ο Δρ. Πέτρος Πετρούνιας λέει: «Η χώρα μας παρουσιάζει ένα μεγάλο πλήθος εμφανίσεων πετρωμάτων όπου δυνητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ασφαλής πηγή Σπάνιων Γαιών. Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια ερευνά με περισσότερη θέρμη το θέμα στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων εντός ερευνητικών κέντρων αλλά και Πανεπιστημίων της χώρας με αντικείμενο τις γεωεπιστήμες».
Να αποκτήσουμε γεωλογική παιδεία
Ο Δρ. Πετρούνιας τονίζει πως οι έρευνες στην Ελλάδα συνδυάζονται με το ρόλο των γεωεπιστημών και της γεωπαιδείας στην χώρα μας και εξηγεί: «Έχω αναφερθεί πολλές φορές στην ανάγκη ενδυνάμωσης της γεωλογικής παιδείας στις επόμενες γενιές σε όλα τα επίπεδα για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον βασισμένο στην γεωκληρονομία μας. Η ανάπτυξη και η πρόοδος είναι συμβατές μόνο όταν διασφαλίζονται και ανανεώνονται τα φυσικά θεμέλια της ζωής, όταν το παρόν δεν υποθηκεύει το μέλλον. Ωστόσο, η φρενήρης ανάπτυξη του ανθρώπου καθιστά αναγκαία την γνώση του ορυκτού μας πλούτου καθώς και την βιώσιμη εξόρυξη και χρήση αυτού. Για την ολοκληρωμένη επίτευξη αυτού του σκοπού κρίνεται αναγκαία η αναβάθμιση της γεωλογικής παιδείας στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε συνδυασμό με συντονισμένες δράσεις γεωεκπαίδευσης στο ευρύ κοινό».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Αρκτική χάνει σε πάγο μία… Αυστρία ετησίως. Και μεταμορφώνεται σε σύγχρονο Ελ Ντοράντο
26 Ιαν. 2025 - 18:12 - «Δεν έχω οξυγόνο»: Κοσμοπλημμύρα στο συλλαλητήριο για τα Τέμπη στο Σύνταγμα – Συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις
26 Ιαν. 2025 - 16:01 - «Το τραπεζικό κατεστημένο είναι πιο επικίνδυνο από μόνιμους στρατούς»: Ο εθνοπατέρας που τα έβαλε με τους τραπεζίτες
26 Ιαν. 2025 - 13:44 - Και η Σύρος ζητά δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών
26 Ιαν. 2025 - 13:21 - Σπίτι μου 2: Πώς να υποβάλετε αίτηση
26 Ιαν. 2025 - 12:35