Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Ποιοι δε θα το λάβουν - Οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους

  • Χθες - 10:55

Για χιλιάδες φοιτητές κάθε χρόνο, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα προσφέρει ουσιαστική οικονομική στήριξη προκειμένου να καλυφθούν στεγαστικές τους ανάγκες. Λαμβάνοντας υπόψη ορισμένες προϋποθέσεις, το ποσό φέρεται να φτάνει έως και τα 2.500 ευρώ.

 

Πώς καθορίζεται, όμως, το ποσό που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος και τι ισχύει για περιπτώσεις συγκατοίκησης;

 

Οι προπτυχιακοί φοιτητές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, που είναι είτε Έλληνες πολίτες είτε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαιούνται ετήσιο επίδομα 1.500 ευρώ. Το ποσό αυξάνεται στα 2.000 ευρώ για όσους φοιτούν σε ΑΕΙ εκτός της Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

 

 

Ειδικότερα, αν ένας φοιτητής συγκατοικεί με άλλον προπτυχιακό φοιτητή του ίδιου επιπέδου σπουδών (και εντός του προβλεπόμενου χρόνου φοίτησης) στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα, και οι δύο δικαιούνται επίδομα 2.000 ευρώ.

 

Στην περίπτωση φοιτητή που φοιτά εκτός Αττικής ή Θεσσαλονίκης και συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια ενοικιαζόμενη κατοικία, το επίδομα ανέρχεται στο μέγιστο ποσό των 2.500 ευρώ.

Ποιοι δεν το δικαιούνται

 

α) όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου, ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση,

 

 

β) όσοι φοιτητές έχουν υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου τους, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών,

 

γ) όσοι διαμένουν σε φοιτητική εστία ή τους παρέχεται στέγαση από τη σχολή τους.

Απαραίτητες προϋποθέσεις - Πού κατατίθενται αιτήσεις

 

Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα να είναι Έλληνας πολίτης ή πολίτης άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας σε ισχύ, κάτοχος Α.Φ.Μ. και φορολογικός κάτοικος Ελλάδας. Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην ιστοσελίδα stegastiko.minedu.gov.gr.

Τι γίνεται για γονείς που είναι σε διάσταση/χωρισμένοι

 

Στην περίπτωση συζύγων οι οποίοι έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική του δήλωση θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) ώστε να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο.Σε περίπτωση χωρισμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.

Κατ’ εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:

 

Είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή Οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή

 

Είναι πάνω από είκοσι πέντε ετών, δηλαδή να έχει γεννηθεί έως την 31/12/1997 ή

 

 

Είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

 

Για την πρόσβαση στην εφαρμογή του στεγαστικού επιδόματος απαιτείται πιστοποίηση μέσω του συστήματος TAXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Επίδομα για τους σπουδαστές ΙΕΚ

 

Παράλληλα με το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για όσους σπουδάζουν σε ΑΕΙ, υπάρχει και το αντίστοιχο για τους φοιτητές των ΣΑΕΚ – πρώην Δημοσίων ΙΕΚ.

 

Συγκεκριμένα, ένας φοιτητής ή μια φοιτήτρια σε ΣΑΕΚ, μπορεί να κάνει αίτηση και να λάβει το ποσό των 1500€, εφόσον πληρεί τα κριτήρια. Σε περίπτωση που συγκατοικεί με έναν άλλο φοιτητή/-τρια, που σπουδάζει επίσης σε ΣΑΕΚ, στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα, τότε και οι δυο δικαιούνται να κάνουν αίτηση και να λάβουν το ποσό των 2000€, εφόσον πληρούν και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για φοιτητές σε ΣΑΕΚ, είναι οι αντίστοιχες με εκείνες όσων δικαιούνται το επίδομα για φοιτητές ΑΕΙ.

 

https://www.ethnos.gr