Το ενδεχόμενο επιστροφής φόρου, για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στις νησιωτικές επιχειρήσεις εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών

Ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ για ηλεκτρονικές συναλλαγές(;)

  • Δευτέρα, 18 Ιουλίου, 2016 - 06:21

Τη βούληση για εφαρμογή αντισταθμιστικού μέτρου, με το οποίο θα επιστρέφεται φόρος στις νησιωτικές επιχειρήσεις, μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών, φαίνεται να έχει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην ελάφρυνση κατά 4%-5% από τον συνολικό ΦΠΑ που αποδίδεται προς το κράτος, για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε νησιά του Αιγαίου και θα αφορά αυστηρά στις συναλλαγές επιχείρησης – πελατών, με ηλεκτρονικό τρόπο, ως ένα αντιστάθμισμα, για την κατάργηση των κατά 30% μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που επιβλήθηκε.

Η νομοθετική ρύθμιση, για την θεσμοθέτηση του μέτρου, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, που αφορά στη χρήση του “πλαστικού χρήματος”, το οποίο μέχρι στιγμής αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου και των κλιμακίων της τρόικας.

Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, ο σχεδιασμός για τη συγκεκριμένη φοροελάφρυνση των νησιωτικών επιχειρήσεων, αναμένεται να υλοποιηθεί από 1η Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου, όταν επιπλέον των νησιών της Μυκόνου, της Σαντορίνςη, της Ρόδου, της Νάξου, της Πάρου, της Σκιάθου, της Σύρου, της Θάσου, της Άνδρου, της Τήνου, της Καρπάθου, της Μήλου, της Σκύρου, της Αλοννήσου, της Κέας, της Αντιπάρου και της Σίφνου, θα ενταχθούν στον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε άλλη διάταξη του ίδιου νομοσχεδίου, θα δοθεί το δικαίωμα στις επιχειρήσεις ανά την επικράτεια, δημιουργίας ενός ακατάσχετου λογαριασμού, όπως μέχρι στιγμής επιτρέπεται στα φυσικά πρόσωπα, για τη συγκέντρωση όλων των ηλεκτρονικών συναλλαγών της επιχείρησης, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την καταβολή των μισθών των εργαζομένων, αλλά και για την εξόφληση των προμηθευτών. Όσον αφορά στο όριο του ακατάσχετου, για το συγκεκριμένο είδος λογαριασμού, αυτό δεν έχει μέχρι στιγμής συμφωνηθεί με τα τεχνικά κλιμάκια, ωστόσο από την πλευρά του Υπουργείου έχει προταθεί η διατήρησή του σε υψηλά επίπεδα.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του Υπ. Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, έχει προταθεί η διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών, με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έτσι ώστε μέσω ενημέρωσης της πλατφόρμας σε πραγματικό χρόνο, να ελέγχονται όλα τα φορολογικά στοιχεία και με τον τρόπο αυτό να αλλάξει και η διαδικασία των ελέγχων, οι οποίο θα έχουν τη δυνατότητα, βάσει των στοιχείων των επιχειρήσεων, που εδρεύουν στην ίδια περιοχή, να γίνονται περισσότερο στοχευμένα. Επισημαίνεται, πως η εφορία θα έχει την ευθύνη σύγκρισης των τζίρων των καταστημάτων μίας περιοχής και θα προχωρά σε επιτόπιους ελέγχους, στην περίπτωση που εντοπίζονται «ύποπτα» χαμηλά έσοδα, σε σχέση με τις γειτονικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η τρόικα επιμένει στη διατήρηση χαμηλών προστίμων για τις φορολογικές παραβάσεις, καθώς από τα κλιμάκια δεν υπάρχει καμία βούληση για θέσπιση «τσουχτερών» και παράλληλα εξοντωτικών προστίμων, τα οποία όμως καθίσταται αρκετά δύσκολο να εισπραχθούν, με το υπουργείο να προσανατολίζεται σε αλλαγές, που αφορούν κυρίως διοικητικά πρόστιμα.

Σε ό,τι αφορά επιχειρήσεις, που δεν έχουν εκδώσει φορολογικά στοιχεία, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο του «λουκέτου» για 24-48 ώρες, ανάλογα με το ύψος της παράβασης και με την προϋπόθεση ότι δεν έχει εντοπιστεί φοροδιαφυγή για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, ενώ ο ιδιοκτήτης θα υποχρεώνεται να αναρτά πινακίδα σε εμφανές σημείο, όπου θα αναγράφεται «Το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό λόγω φοροδιαφυγής».

Σε κάθε περίπτωση, οι σχεδιαζόμενες αλλαγές από το υπουργείο, στρέφονται στην κατεύθυνση της συμμόρφωσης των παραβατών, αλλά και στην επιβράβευση όσων διαπιστώνονται συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, ενώ συμπεριλαμβάνει και τις ειδικές ανάγκες των νησιών, στο γενικότερο σχεδιασμό της φορολογικής πολιτικής.

Ετικέτες: