Με χρέωση οι πλαστικές σακούλες
- Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου, 2017 - 06:15
Χρέωση στις πλαστικές σακούλες υποχρεωτικά, για εμπόρους και καταναλωτές, από το νέα χρονιά.
Τρία λεπτά συν ΦΠΑ 24% θα είναι η χρέωση στις λεπτές πλαστικές σακούλες από την 1η Ιανουαρίου, με το ποσό να αυξάνεται στα επτά λεπτά συν ΦΠΑ μετά από ένα χρόνο και τους εμπόρους να καλούνται να προσαρμόσουν τις ταμειακές τους σύμφωνα με τις οδηγίες.
Με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), υπογεγραμμένη από τον Διοικητή της κ. Γεώργιο Πιτσίλη και συμπληρωματική ως προς την πρότερη Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία επιβάλλεται στους καταναλωτές η καταβολή περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, διευκρινίζεται σαφώς το καθεστώς του νέου τέλους και πως αυτό θα συμπεριλαμβάνεται στα παραστατικά πώλησης.
Επισημαίνουμε πως το τέλος αφορά τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μικρότερο των 50 μικρομέτρων (μm).
Υποχρεωτική αναγραφή της αξίας του Περιβαλλοντικού Τέλους
Σε υποχρεωτική αναγραφή της αξίας του περιβαλλοντικού τέλους, με τρόπο διακριτικό και ευανάγνωστο καλούνται να προχωρήσουν έμποροι και καταστηματάρχες, της οποία η τιμή διαμορφώνεται στα 0,03 λεπτά του ευρώ προ ΦΠΑ για το 2018 και από 01/01/2019 θα αυξηθεί στα 0,07 λεπτά προ ΦΠΑ. Βάσει αυτού, από την 01/01/2018 στα παραστατικά πωλήσεων (τιμολόγια πώλησης και στοιχεία λιανικής πώλησης) στα οποία αποτυπώνεται διακριτά η διάθεση των λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, θα αναγράφεται επιπλέον η αξία του περιβαλλοντικού τέλους προ ΦΠΑ.
Κάθε έμπορος ο οποίος διαθέτει στον καταναλωτή λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, θα υποχρεούται ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα και για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου 2018, να υποβάλλει στην ΑΑΔΕ δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους το οποίο θα πρέπει να αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που τηρεί, ενώ η ΑΑΔΕ είναι η αρμόδια αρχή και για τον έλεγχο της ορθής απόδοσής τους. Σε περίπτωση μη καταβολής του περιβαλλοντικού τέλους η παράβαση βεβαιώνεται στη ΔΟΥ του υπόχρεου, το ποσό εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων.
Τι ισχύει για ταμειακές
Όσον αφορά την έκδοση παραστατικών με ταμειακές μηχανές ισχύουν οι εξής οδηγίες:
α) Σε περίπτωση έκδοσης παραστατικών πώλησης με χρήση Ειδικών Φορολογικών Μηχανισμών Σήμανσης (ΕΑΦΔΣΣ), το περιβαλλοντικό τέλος για τη διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας θα πρέπει να εμφανίζεται διακριτά ως πρόσθετο είδος που υπόκειται κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (συντελεστή Γ) και σε ισάριθμη ποσότητα με το πλήθος των τεμαχίων πλαστικής σακούλας που έλαβε ο πελάτης, με μέριμνα του χειριστή.
Προκειμένου να αυτοματοποιηθεί η παραπάνω διαδικασία, η ΑΑΔΕ προτείνει την πραγματοποίηση σχετικής ρύθμισης στην εφαρμογή εμπορικής διαχείρισης που εκδίδει τα παραστατικά, ώστε όταν διατίθεται μια λεπτή πλαστική σακούλα, να εμφανίζεται αυτόματα, ως παρελκόμενο είδος, το περιβαλλοντικό τέλος με ΦΠΑ 24%.
β) Στην περίπτωση έκδοσης αποδείξεων εσόδου με χρήση μηχανήματος ΑΔΗΜΕ ή φορολογικών ταμειακών μηχανών (ΦΤΜ), πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στον προγραμματισμό ειδών του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού (ΦΗΜ), ώστε το περιβαλλοντικό τέλος να είναι ένα διακριτό είδος που υπόκειται σε κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, το οποίο θα ανήκει σε ένα νέο διακριτό “τμήμα” με όνομα “περιβαλλοντικό τέλος”. Και σε αυτή την περίπτωση το περιβαλλοντικό τέλος θα πρέπει με μέριμνα του χειριστή να εμφανίζεται, διακριτά, ως πρόσθετο είδος που υπόκειται κανονικό συντελεστή ΦΠΑκαι σε ποσότητα ισάριθμη ποσότητα με αυτή των διατεθέντων πλαστικών σακουλών.
Στην περίπτωση έκδοσης αποδείξεων εσόδου με χρήση ΑΔΗΜΕ ή ΦΤΜ, που έχουν διαχείριση παρελκομένων ειδών και προκειμένου να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία, συστήνονται και πάλι από την ΑΑΔΕ οι απαραίτητες ρυθμίσεις στον προγραμματισμό ειδών του ΦΗΜ, φοράς εμπορευμάτων και προϊόντων με ξεχωριστή τιμή, ώστε το περιβαλλοντικό τέλος να είναι διακριτό είδος με το σωστό ΦΠΑ, και παρελκόμενο της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς εμπορευμάτων και προϊόντων με ξεχωριστή τιμή.
Με αυτές τις ρυθμίσεις, το περιβαλλοντικό τέλος θα εμφανίζεται σαν πωληθέν είδος κατά τη συναλλαγή.
Λοιπές υποχρεώσεις εμπόρων
Από την 1η Ιανουαρίου 2018, οι έμποροι σούπερ μάρκετ υποχρεούνται να παρέχουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να εφοδιάζονται στο ταμείο των σημείων πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων, επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες και τσάντες μεταφοράς οι οποίες θα είναι τοποθετημένες σε εμφανές στους καταναλωτές και προσιτό σημείο. Επίσης θα πρέπει να συνδράμουν στη διευκόλυνση συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΕΔ) και την υλοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης, τοποθετώντας για παράδειγμα στο κατάστημά τους ορατό και εύκολα προσβάσιμο σημείο συγκέντρωσης και προσωρινής αποθήκευσης χρησιμοποιημένων λεπτών σακουλών μεταφοράς.
Λοιποί έμποροι, εκτός των περιπτέρων και του υπαίθριου εμπορίου, υποχρεούνται να αναγράφουν στα σημεία λιανικής πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων, σε εμφανές σημείο προς τον καταναλωτή, ότι: «Οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος (με αναγραφή του ποσού του τέλους), με σκοπό τη μείωση χρήσης τους», πέραν της μέριμνας για την αναγραφή του ποσού του περιβαλλοντικού τέλους, με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο.
Τέλος, όλοι οι έμποροι και εμπορικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των περιπτέρων και του υπαίθριου εμπορίου, υποχρεούνται να παρέχουν στον καταναλωτή μόνο λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς που φέρουν προβλεπόμενη σήμανση, δηλαδή σειριακό κωδικό και τόπο και ημερομηνία παραγωγής καθώς και τον Αριθμό Εθνικού Μητρώου Παραγωγού (ΕΜΠΑ).
Ανταποδοτικός χαρακτήρας και διαχείριση των εσόδων
Όπως αναφέρεται στην κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου και της Υφυπουργού Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου καθώς και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσίλη, το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό θα αποτελούν δημόσιο έσοδο που θα εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια θα αποδίδεται υπέρ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) για τη χρηματοδότηση δράσεων προώθησης των επαναχρησιμοποιήσιμων και των βιοαποδομήσιμων και λιπασματοποιήσιμων πλαστικών σακουλών μεταφοράς.
Πιο συγκεκριμένα ο ΕΟΑΝ σε συνεργασία με τους ΟΤΑ α’ βαθμού θα διαμορφώσει προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία, με τη χρηματοδότηση μέτρων και δράσεων που στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών σακουλών μεταφοράς μιας χρήσης. Οι δράσεις θα ιεραρχούνται και θα εποπτεύονται από τον ΕΟΑΝ, ο οποίος στο πρώτο τρίμηνο κάθε έτους θα συντάσσει ετήσια απολογιστική έκθεση στην οποία θα περιγράφεται ο τρόπος της διαχείρισης και αξιοποίησης των εσόδων από το περιβαλλοντικό τέλος κατά το προηγούμενο. Η έκθεση θα αναρτάται δημόσια στη σελίδα του ΕΟΑΝ.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σενάρια για νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% το 2026
9 Ιαν. 2025 - 9:42 - ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές 2,8 εκατ. ευρώ για εκκρεμότητες του 2015 σε 2.642 δικαιούχους
9 Ιαν. 2025 - 9:28 - Τον Σεπτέμβριο η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα 22 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια της ΥΠΑ
9 Ιαν. 2025 - 9:04 - ΕΝΦΙΑ: Πώς θα μειώσετε το εκκαθαριστικό με δύο κινήσεις
9 Ιαν. 2025 - 8:48 - New York Times: Αυτά είναι τα 52 καλύτερα μέρη στον κόσμο που πρέπει να επισκεφθείτε το 2025
8 Ιαν. 2025 - 19:43