Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ

  • Τρίτη, 3 Ιουλίου, 2018 - 06:25

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014–2020, προκηρύσσονται οι παρακάτω δράσεις:

1. Η δράση «Ψηφιακό  Βήμα» με στόχο την ψηφιακή αναβάθμιση υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. € για το σύνολο της χώρας όπου στηn Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατανέμεται το ποσό των 1.582.770 €.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 5.000 € έως 50.000 € και επιδοτείται το 50% των επιλέξιμων δαπανών.

Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν τον εξοπλισμό, το λογισμικό, τις ψηφιακές υπηρεσίες και το μισθολογικό κόστος εργαζομένων (νέο προσωπικό).

Ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται η 11/06/2018 και ημερομηνία λήξης η 17/09/2018.

2. Η δράση  «Ψηφιακό Άλμα» με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό υφιστάμενων  πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ο προϋπολογισμός της δράσης και το ποσό που κατανέμεται στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου είναι το ίδιο με την δράση «Ψηφιακό Βήμα».

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από  55.000 €  έως 400.000 € και επιδοτείται το 50% των επιλέξιμων δαπανών.

Οι επιλέξιμες δαπάνες και η περίοδο υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ίδιες με τη δράση «Ψηφιακό Βήμα»

3. Η δράση  «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός» με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των υφιστάμενων μεσαίων επιχειρήσεων, επενδύοντας στον παραγωγικό εκσυγχρονισμό τους και την υιοθέτηση συστημάτων τυποποίησης και πιστοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ενισχυθούν δαπάνες για την απόκτηση νέων σύγχρονων μηχανημάτων και εν γένει εξοπλισμού, απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης και την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητάς της  και για την εισαγωγή συστημάτων πιστοποίησης - διαχείρισης ποιότητας, τον σχεδιασμό, την τυποποίηση και πιστοποίηση προϊόντων. Συμπληρωματικά ενισχύονται δαπάνες προμήθειας μεταφορικών μέσων, υπηρεσιών συμβούλων για την παρακολούθηση του επενδυτικού σχεδίου καθώς και πλήρους μισθολογικού κόστους νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 150 εκατ. € και κατανέμεται στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου το ποσό των 3.750.000 €.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 50.000 €  έως 400.000 € και επιδοτείται το 50% των επιλέξιμων δαπανών.

Επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας είναι: i) Aγροδιατροφή/Βιομηχανία Τροφίμων, ii) Eνέργεια, iii) Eφοδιαστική Aλυσίδα, iv) Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες  (ΠΔΒ), v) Περιβάλλον, vi) Τουρισμός, vii) Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ, viii) Υγεία και ix) Υλικά–Κατασκευές.

Η περίοδο υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης είναι από 27 Ιουνίου 2018 έως εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

Ετικέτες: