Δελτίο Τύπου

Ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου για την άφιξη του Crown Iris

  • Παρασκευή, 9 Αυγούστου, 2019 - 11:08

Ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου πήρε την πρωτοβουλία και οργάνωσε έκτακτη σύσκεψη φορέων που σχετίζονται με το παρκινγκ και τα μέτρα ασφαλείας στο νησάκι, κατά την άφιξη κρουαζιερόπλοιου στις 14/08/2019 με επισκέπτες από το Ισραήλ.

Στη σύσκεψη αυτή που έλαβε χώρα στις 7/08/2019, έλαβαν μέρος ο Λιμενάρχης Σύρου, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ασφαλείας της Ερμούπολης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου. Στη συνάντηση συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την απαγόρευση του παρκινγκ στο νησάκι στις 14 Αυγούστου.

Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου ήταν να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας μπροστά από το κρουαζιερόπλοιο, αφήνοντας ελεύθερο το χώρο του παρκινγκ από τη πλατεία Κανάρη και μετά. Αυτό, όπως ενημερωθήκαμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί, μιας και η απαγόρευση αφορά διακρατικές συμφωνίες για τους συγκεκριμένους επισκέπτες από το Ισραήλ, οι οποίες για λόγους νομιμότητας είναι αδύνατον να παρακαμφθούν.

Συνεπώς δεν είναι εφικτή η άρση της απαγόρευσης του παρκινγκ στο νησάκι τη συγκεκριμένη ημέρα. Προς ενημέρωσή σας ο Εμπορικός Σύλλογος συμμετέχει σε όλες τις συναντήσεις που αφορούν το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης της Σύρου επιμένοντας και τονίζοντας πάντοτε και με θέρμη ότι το θέμα της κρουαζιέρας είναι πολύ σημαντικό διότι αφενός το νησί πληροί όλες τις προϋποθέσεις στα θέματα υποδομών και ασφάλειας και αφετέρου η οικονομία του θα ανακάμψει στο μέτρο που της αναλογεί. Αυτό που χρειάζεται είναι καλή προετοιμασία και διαρκής διεκδίκηση εκεί που οργανώνεται η κρουαζιέρα, με επισκέπτες καλύτερης οικονομικής επιφάνειας και περισσότερες αφίξεις. Για το θέμα του παρκινγκ στο νησάκι να επισημάνουμε δυστυχώς, πως η Ερμούπολη δεν διαθέτει άλλο χώρο στάθμευσης. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο χώρος δεν μπορεί να γίνει οργανωτικά καλύτερος με τη σωστή ταξινόμηση των αυτοκινήτων καθώς η είσοδος και η έξοδος αυτών μπορεί να βελτιώσει το χώρο αισθητά. Ο Εμπορικός Σύλλογος αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του τόπου και λόγω του ότι η 14η Αυγούστου είναι η κορυφαία ημέρα του χρόνου σε επισκεψιμότητα, προσπάθησε με την συνάντηση αυτή, όχι να αποτρέψει την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου, αλλά να περιορίσει την ασφάλεια του πλοίου ώστε να υπάρξει επαρκής χώρος παρκινγκ. Η ενημέρωση από τις αρχές ήταν ότι αυτό δεν είναι εφικτό για τους λόγους που αναλύσαμε παραπάνω. ΕΜΠΟΡΙΚΟ΢ ΢ΥΛΛΟΓΟ΢ ΢ΥΡΟΥ Ουδέποτε ο Εμπορικός Σύλλογος είπε να μην αφιχθεί το κρουαζιερόπλοιο. Προς μεγάλη μας λύπη, κυκλοφόρησαν κάποια δημοσιεύματα σε ηλεκτρονικό ενημερωτικό μέσο την 7η Αυγούστου, που μεταξύ των άλλων ανέφεραν και κάποιες εκφράσεις όπως: «Αποφασίστε τι θέλετε. Θέλετε επισκέπτες ή όχι?» Αυτές οι απόψεις είναι κακόβουλες και περιττές. Ας σταματήσουμε να δηλητηριάζουμε ο ένας τον άλλον και ας ρίξουμε το βάρος των προσπαθειών μας στα σημαντικά. Και αυτά είναι μονάχα η ανάπτυξη του τόπου μας.