Οικονομικό πλήγμα στα τουριστικά νησιά
- Παρασκευή, 20 Μαρτίου, 2020 - 06:20
- / Eνημέρωση: 20 Μαρ. 2020 - 19:00
Τις σοβαρές συνέπειες των απαραίτητων μέτρων που επιβάλλονται από την κυβέρνηση, κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, περιγράφουν Δήμαρχοι των Κυκλάδων από κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, αλλά και από νησιά με ηπιότερη τουριστική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, στη δίνη της μεγάλης κρίσης που βιώνει όλη η χώρα βρίσκονται πρώτα οι δύο κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί της Σαντορίνης και της Μυκόνου, ο τουριστικός κλάδος των οποίων, καθώς παραμένει “παγωμένος”, προκαλεί μεγάλη καθίζηση στην οικονομία τόσο των ίδιων των νησιών, όσο και γενικότερα της Ελλάδας.
Συνέπειες όμως, γνωρίζει και η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η οποία χάνει την Πασχαλινή περίοδο όπως είναι αναμενόμενο, από την οποία η επιχειρηματική κοινότητα γνώριζε - πάντα και σε ετήσια βάση - οικονομική “ανάσα” πριν την καλοκαιρινή περιορισμένη σεζόν.
Τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως αυτά ανακοινώνονται καθημερινά, βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους τους Δημάρχους, οι οποίοι τονίζουν αυτονόητα πως προέχει η δημόσια υγεία.
Στο πλαίσιο του σημερινού ρεπορτάζ, αξίζει να υπενθυμιστεί πως “λουκέτο” έχει μπει στα εποχικά τουριστικά καταλύματα της χώρας, από 15 Μαρτίου έως και τέλος Απριλίου, ενώ χθες, εκδόθηκε νέα ανακοίνωση από το Υπουργείο Τουρισμού για τα ξενοδοχεία. “Το Υπουργείο Τουρισμού με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, ανακοινώνει την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως τέλος Απριλίου με την υποχρέωση να λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου” αναφέρεται ρητά στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης.
Μάλιστα, στο πλαίσιο των γενικότερων μέτρων, υπογραμμίζεται πως από την Κυριακή 23 Μαρτίου σταματούν όλες οι πτήσεις από και προς την Ελλάδα, στην κατεύθυνση της προσπάθειας για περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.
Χάνεται η Πασχαλινή περίοδος
Ειδικότερα, η Σύρος θα μετρήσει σοβαρές οικονομικές απώλειες, καθώς χάνεται η Πασχαλινή περίοδος, δηλαδή το διάστημα κατά το οποίο η πρωτεύουσα του νομού υποδεχόταν εκατοντάδες επισκέπτες σταθερά και σε ετήσια βάση.
Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας ανέφερε τα ακόλουθα: “Είναι γεγονός πως πάντοτε το νησί επένδυε στο κομμάτι των διακοπών του Πάσχα γιατί είχαμε πάντοτε κόσμο και σαφώς όλοι οι επαγγελματίες είχαν ποντάρει στο Πάσχα. Δυστυχώς, πανελλαδικά θα συμβεί όλη αυτή η καθίζηση των μετακινήσεων και των επισκεπτών και είναι κάτι πάρα πολύ λυπηρό για την οικονομία του νησιού”. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε παρακάτω ο κ. Λειβαδάρας, “δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό και θα υποστούμε κι εμείς τις συνέπειες που θα υποστεί η χώρα μας γενικά”.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη πραγματοποίηση συναντήσεων κι επαφών με την εμπορική και την επιχειρηματική κοινότητα του νησιού με σκοπό την ανάπτυξη συζήτησης σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις και συνθήκες, ο Δήμαρχος γνωστοποίησε πως θα υπάρξει σε πρώτο επίπεδο μία συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου το αμέσως επόμενο διάστημα. “Δεν έγινε και μία συνάντηση με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, αλλά εντός των ημερών θα γίνει ώστε να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις” σχολίασε σχετικά ο κ. Λειβαδάρας, λέγοντας όμως, πως, “Δυστυχώς αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η καθίζηση θα είναι πάρα πολύ μεγάλη, σε απόλυτο βαθμό για την περίοδο του Πάσχα”. Συμπλήρωσε ακόμη πως, “και αν υπάρξει αποκλεισμός των μετακινήσεων, όπως το ζητάμε, κι αυτό θα έχει τις επιπτώσεις του”.
Ωστόσο, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης επεσήμανε πως, “Προέχει η υγεία πάνω απ΄ όλα και θα πρέπει να περιφρουρήσουμε αυτό το κομμάτι. Αν το καταφέρουμε θα είναι μικρότερο το διάστημα του αποκλεισμού. Αν σπάσουμε δηλαδή την “αλυσίδα” της μετάδοσης. Αλλιώς, αν το αφήσουμε, θα πάει σε μάκρος και οι επιπτώσεις θα είναι πολύ χειρότερες αν δεν πάρουμε κάποια ριζοσπαστικά μέτρα”.
Ο κ. Λειβαδάρας έκλεισε τις δηλώσεις του, απευθύνοντας προς τους δημότες έκκληση ώστε να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα. “Οι κανόνες υγιεινής είναι γνωστοί κι έχουν αναφερθεί πάρα πολλές φορές. Να τηρηθούν όλοι και να μην υπάρχουν άσκοπες μετακινήσεις. Όταν μιλάμε για απομόνωση, να πούμε ότι πρέπει να μείνουμε στο σπίτι. Πρέπει να γίνει συνείδηση αυτό, ώστε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα μία ώρα γρηγορότερα. Όσον αφορά τον Δήμο, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του, αλλά με έναν άλλον τρόπο, ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά” δήλωσε κατηγορηματικά.
Τεράστια ζημία σε κορυφαίους προορισμούς
Τον βαθμό στον οποίο πλήττεται τουριστικά και οικονομικά το νησί της Σαντορίνης περιέγραψε στην “Κοινή Γνώμη” ο Δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας. Ο ίδιος αφού σημείωσε πως όλη η χώρα θέτει σε προτεραιότητα αυτονόητα το ζήτημα της δημόσιας υγείας, τόνισε στη συνέχεια πως τα μέτρα που επιβάλλονται απαραιτήτως, σαφώς και προκαλούν τεράστιες ζημιές στη Σαντορίνη.
“Είναι κοινή συνείδηση πλέον κι όλοι έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα για τη δημόσια υγεία. Από την πλευρά του Δήμου λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ενημερώνουμε τους πολίτες ότι πρέπει να επικοινωνούν διαδικτυακά ή τηλεφωνικά με τον Δήμο και υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό ώστε να μην κλείσουν οι Υπηρεσίες” δήλωσε αρχικά, λέγοντας παρακάτω πως, σήμερα, “ο πρώτος τουριστικός προορισμός που έχει πληγεί από τον κορωνοϊό είναι η Σαντορίνη”, η οποία όπως εξήγησε, είχε συνεχείς ακυρώσεις κρατήσεων από τη μεγάλη αγορά της Κίνας.
“Οι Κινέζοι τουρίστες λατρεύουν αυτό το νησί και για δώδεκα μήνες τον χρόνο επισκεπτόντουσαν τη Σαντορίνη. Σαφώς και μας έχει απασχολήσει από την αρχή το θέμα γιατί είχαμε ακύρωση όλων των κρατήσεων για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο στο 100%. Οπότε, έχουμε κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, τις συσκέψεις με τους Αντιδημάρχους, με τους φορείς και με τους επιχειρηματίες που επλήγησαν πρώτοι”. Σε αυτό το πλαίσιο όπως ανέφερε, “Καταθέσαμε στον Υπουργό Τουρισμού τις προτάσεις μας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και βέβαια ήρθαμε σε επαφή και με τον ΕΟΤ ώστε να αναπληρώσουμε αυτή τη ζημιά που έχουμε υποστεί Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όπως και Μάρτιο με Απρίλη, αφού ξέραμε ότι αυτό θα συνεχιστεί. Καταθέσαμε δηλαδή κάποιες προτάσεις”.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως με τις αποφάσεις κλεισίματος των καταλυμάτων και των ξενοδοχείων “ήρθε η γενική οικονομική καταστροφή”. Βάσει αυτών των συνθηκών, εξήγησε πως, “Υπάρχει μεγάλη οικονομική ζημιά, όμως, προσπαθούμε να κρατηθούμε ώστε από την “επόμενη ημέρα” της κρίσης, να είμαστε έτοιμοι να μπορέσουμε να αναπληρώσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα την οικονομική κατάρρευση που υπάρχει όχι μόνον στη Σαντορίνη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα”.
Ο κ. Σιγάλας σχολίασε μάλιστα πως την παρούσα περίοδο έχει παγώσει στο 100% το οικονομικό αντικείμενο του κλάδου του τουρισμού, σχολιάζοντας θετικά τις κινήσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων.
“Βλέπω θετικά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση γιατί η στήριξη δεν αφορά μόνον το οικονομικό μέρος, αλλά αγγίζει και τους υπαλλήλους. Άλλωστε, μία επιχείρηση δεν είναι μόνον οι τουριστικές εγκαταστάσεις αλλά είναι όλη η ομάδα, η οποία λειτουργεί την επιχείρηση”. Συμπλήρωσε δε, πως, αυτή η στήριξη είναι επιβεβλημένη και απαραίτητη, καθώς “οι επιχειρηματίες, οι υπάλληλοι, από διευθυντές μέχρι και καθαριστές, πρέπει να είναι πανέτοιμοι για την “επόμενη ημέρα””.
Στην ερώτηση αν πέραν των μέτρων της κυβέρνησης, έχει λάβει μέτρα και η πλευρά του Δήμου, υπήρξε σαφής: “Προχωράμε σε αναστολές ή εκπτώσεις πληρωμών σε τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, όπως επίσης και για τους κοινόχρηστους χώρους. Ήδη έχουμε εξαγγείλει τις προθέσεις μας και θα υπάρχει έκπτωση το α΄ δίμηνο – τρίμηνο κατά 30% και περαιτέρω για όσο διάστημα διαρκέσει η υπόθεση με τον κορωνοϊό”.
Αντανακλαστικά για επανεκκίνηση την επόμενη ημέρα της κρίσης
Ο κ. Σιγάλας αφού υπενθύμισε στη συνέχεια πως το Συντονιστικό όργανο του Δήμου για τη Σαντορίνη και τη διαχείριση των μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού πραγματοποιεί καθημερινά συσκέψεις και παρακολουθεί τις εξελίξεις, σημείωσε πως, μέριμνα της Δημοτικής Αρχής είναι να μπει τέλος και στην παραπληροφόρηση που ενδεχομένως αναπτύσσεται αναφορικά με το νησί που στις προτιμήσεις των επισκεπτών είναι κορυφαία επιλογή.
“Έχουμε ένα συντονιστικό όργανο που αποτελείται από τον Δήμο, τους επαγγελματικούς φορείς ώστε συντονισμένοι να παρακολουθούμε για να μπορούμε από κοινού να στηρίξουμε την τοπική οικονομία. Θέλουμε επίσης να παρακολουθούμε ενδεχομένη παραπληροφόρηση που θα υπάρξει για τη Σαντορίνη, ώστε άμεσα να μπορέσουμε να παρέμβουμε για να μην υπάρξει δυσφήμιση” σχολίασε χαρακτηριστικά, λέγοντας τέλος πως, “Εννοείται πως υπάρχει μία τεράστια οικονομική ζημία, αλλά αυτό που προέχει είναι η υγεία. Εκεί έχουμε επικεντρωθεί, χωρίς να ξεχνάμε ότι πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας μέσα από την επιχειρηματικότητα”. Ο Δήμαρχος Θήρας έκλεισε τις δηλώσεις του, αναφέροντας τέλος, πως, “Η Σαντορίνη είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού και πρέπει να γίνει επανεκκίνηση, καθώς δεν αφορά μόνον την τοπική οικονομία, αλλά και την οικονομία της Ελλάδος”.
Μεγάλη οικονομική πληγή. Σοβαρές συνέπειες για επιχειρηματίες και οικονομία
Απώλειες μετρά ήδη και το νησί της Μυκόνου όπως σημειώνει κατηγορηματικά ο Δήμαρχος, Κώστας Κουκάς, ο οποίος θίγει το γεγονός πως η επιχειρηματική τουριστική κοινότητα πλήττεται σοβαρά, αφού δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός πως σε ετήσια βάση, επενδύει χρήματα για τη συνεχή βελτίωση των ήδη εξαιρετικά υψηλών υπηρεσιών.
“Οι συνέπειες της κρίσης για το νησί της Μυκόνου είναι τεράστιες γιατί η Μύκονος αποτελεί έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό, μία τουριστική βιομηχανία, η οποία θα έπρεπε - ήδη - να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της, αν λάβει κανείς υπόψιν πως στη Μύκονο από αρχές Μαρτίου υπήρχαν προγραμματισμένα δρομολόγια για τα κρουαζιερόπλοια και πως πριν την 25η Μαρτίου ξεκινά το τουριστικό ρεύμα για το νησί μας”.
Ο Δήμαρχος τόνισε πως, “το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχει συμβεί αυτό που έχει συμβεί και πως μέχρι τις 30 Απριλίου σίγουρα δεν θα λειτουργήσει καθόλου ο τουριστικός κλάδος, δημιουργεί μεγάλη οικονομική πληγή σε όλους τους επιχειρηματίες” και πολύ περισσότερο στους Μυκονιάτες, “οι οποίοι όπως πάντα, επενδύουν τα έσοδα της προηγούμενης χρονιάς για την επόμενη και είναι άνθρωποι που ρίχνουν χρήματα στις επενδύσεις τους προκειμένου κάθε χρόνο να τις κάνουν καλύτερες και να τις αναβαθμίζουν”. Επομένως, δήλωσε ξεκάθαρα πως, “αυτή τη στιγμή όλος ο επιχειρηματικός κόσμος είναι “ανοικτός”, οι υποχρεώσεις “τρέχουν” και γι αυτό είναι σημαντικά τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνει η ελληνική κυβέρνηση, όπως περί αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και όλων των άλλων μέτρων που έχουν να κάνουν με τα μισθώματα και με όλες τις υποχρεώσεις των επιχειρηματιών”.
Ο κ. Κουκάς σχολίασε ακόμη πως η κρίση “είναι μπροστά μας”, εκτιμώντας μάλιστα πως, “οι συνέπειες δεν θα φανούν μονάχα μέσα στο 2020 αλλά και την επόμενη χρονιά”.
Στην ερώτηση αν ο Δήμος εξετάζει μέτρα για τη στήριξη των επιχειρηματιών στο κομμάτι που του αναλογεί, υπήρξε σαφής: “Ο Δήμος αξιολογεί την κατάσταση μήπως και ο ίδιος πάρει κάποια μέτρα. Από εκεί και πέρα και ο Δήμος πρέπει να μείνει ζωντανός και έχει ανάγκη κι αυτός ορισμένα έσοδα γιατί η επιχορήγηση του κράτους στην περίπτωση της Μυκόνου αφορά μόνον τον πληθυσμό της ενώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, η ενίσχυση που μας δόθηκε μέχρι σήμερα από το Υπουργείο Εσωτερικών, ανέρχεται στο ποσό των 20 χιλ. ευρώ, το οποίο είναι λίγο σε σχέση με όσα εμείς προγραμματίζουμε να κάνουμε για την άμεση αντιμετώπιση κατά της διάδοσης του ιού”.
Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του, ο ίδιος τόνισε κατηγορηματικά πως ο Δήμος Μυκόνου αξιολογεί κι εκτιμά τις εξελίξεις και θα πράξει όπως αποφασίσει προς όφελος των επιχειρηματιών και του Δήμου. “Αξιολογούμε την κρίση ώστε να δούμε κι εμείς στο μέτρο του δυνατού πώς μπορούμε να σταθούμε δίπλα στους επιχειρηματίες. Όταν θα έχουμε τη μεγάλη εικόνα, τότε θα λάβουμε τις αποφάσεις μας”.
Παύση κρατήσεων στον παρόντα χρόνο. Μέριμνα για το διάστημα μετά κρίσης
Ανησυχία υπάρχει και στο νησί της Πάρου, αναφορικά με το οποίο - και όπως γνωστοποιεί ο Δήμαρχος, Μάρκος Κωβαίος -, έχουν σταματήσει οι κρατήσεις στα τουριστικά καταλύματα και στα ξενοδοχεία.
Ωστόσο, ο ίδιος αφού τόνισε πως η μέριμνα σε πρώτο επίπεδο είναι να μπορέσει το νησί να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενο κρούσμα κορωνοϊού, εξήγησε πως σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας υπάρχει προετοιμασία και παράδοση υγειονομικού υλικού για τη δυνατότητα διαχείρισης έκτακτης κατάστασης, στην περίπτωση που αυτή προκύψει.
“Αυτή τη στιγμή έχουμε δώσει βάση όλοι στο θέμα της υγείας. Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό. Προσπαθούμε με ό,τι έχουμε και σε συντονισμό με το κεντρικό κράτος να κάνουμε το καλύτερο ώστε ακόμη κι αν υπάρξει κρούσμα εδώ, να το αντιμετωπίζουμε στη “ρίζα” του και να μην έχουμε διασπορά. Αυτή είναι η πρώτη ενέργειά μας” δήλωσε ο κ. Κωβαίος, λέγοντας στη συνέχεια πως, “Παράλληλα, ο Δήμος Πάρου με το γραφείο των συμβούλων που έχει, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το εξωτερικό, βλέπει τί γίνεται ώστε να έχουμε μία άποψη της αγοράς”.
Σύμφωνα με όσα επανέλαβε, “Προωθούμε παράλληλα το τουριστικό προϊόν μας γιατί κάποια στιγμή όλα αυτά, η κρίση, θα τελειώσει. Άρα, πρέπει σαφέστατα να κοιτάξουμε και την “άλλη μέρα”.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “Είμαστε με ανοικτές τις “μηχανές” και παρουσιάζουμε το νησί μας όπως πρέπει να το παρουσιάσουμε, ώστε να παραμείνει ένας τουριστικός προορισμός σε υψηλό επίπεδο”. Ο κ. Κωβαίος παρατήρησε ξεκάθαρα πως, “Σίγουρα αυτή τη στιγμή η κατάσταση με τον κορωνοϊό και τα μέτρα, έχουν δημιουργήσει σοβαρές συνέπειες στην οικονομία του νησιού μας, την Πάρο και αυτή τη στιγμή δεν γίνονται κρατήσεις”, ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, “εμείς στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ και θα είμαστε όταν αυτή η κρίση περάσει, προσφέροντας πολύ καλές υπηρεσίες για να επιλέξει να ξεκουραστεί ο κάθε επισκέπτης”.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δήμου Πάρου, ο κ. Κωβαίος τόνισε πως, “Θέλουμε το νησί της Πάρου να λειτουργήσει σαν μία όαση μετά από όλα αυτά τα προβλήματα, αλλά σήμερα, υπάρχει πρόβλημα και καθώς η υγεία είναι προτεραιότητα, έχουμε κάνει πάρα πολλά σαν Δήμος Πάρου με το Κέντρο Υγείας και προσπαθούμε για το καλύτερο”.
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο ίδιος υπογράμμισε πως, “Μας ενδιαφέρει μετά από όλο αυτό το πρόβλημα, να επανέλθουμε άμεσα”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σε τουριστική αβεβαιότητα τα νησιά
15 Απρ. 2020 - 6:20 - Ο τουρισμός μετά τον κορωνοϊό
8 Απρ. 2020 - 6:20 - ΤτΕ: Πάνω από 18,7 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις στο 9μηνο
22 Νοε. 2024 - 10:09 - Δυνατές επιδόσεις κατέγραψε ο ευρωπαϊκός τουρισμός το τρίτο τρίμηνο του 2024
9 Νοε. 2024 - 14:01 - Τουρισμός: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για ξενοδοχεία, κρουαζιέρα και airbnb
8 Νοε. 2024 - 15:02