Επανέρχεται το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στα νησιά
- Δευτέρα, 13 Απριλίου, 2020 - 06:20
Επανέρχεται στο προσκήνιο το πάγιο αίτημα των νησιωτικών κοινωνιών για την επαναφορά των μειωμένων φορολογικών συντελεστών, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την ΠΕΔ και το Επιμελητήριο Κυκλάδων να επαναθέτουν την εν λόγω απαίτηση προς την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Περιφέρειας, την Πέμπτη 9 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, μεταξύ του Περιφερειάρχη, των Δημάρχων, των Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών και Έπαρχων του Νοτίου Αιγαίου, με κοινή διατύπωση της θέσης ότι “η σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, όπως διαμορφώνεται από την κρίση της πανδημίας αλλά και το μεγάλο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει, της τάξης των 10 δις. ευρώ, πλέον αφαιρεί όλα τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών και διαμορφώνει το κατάλληλο έδαφος για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. ως κρίσιμο εργαλείο για την επανεκκίνηση της νησιώτικης οικονομίας. Όλοι οι Δήμαρχοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη εξουσιοδότησαν τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο να καταθέσουν το σχετικό αίτημα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μαζί με το δίκαιο αίτημα της αύξησης του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων”.
Υπέρ της κατάθεσης του σχετικού αιτήματος προς την κυβέρνηση τάχθηκε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, που ειδικά την τελευταία διετία επέκτεινε και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τις προσπάθειες επαναφοράς των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά.
Έρχεται, μέσω του Επιμελητηρίου, να εκφραστεί και η φωνή της επιχειρηματικότητας του νομού και να λειτουργήσει προσθετικά στην προσπάθεια ειδικά “την στιγμή που λαμβάνονται μέτρα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των νησιών και να ξανανοίξει το θέμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος.
Οι παρεμβάσεις στα Ευρωπαϊκά όργανα
Υπενθυμίζεται ότι από το 2014, όταν άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια απώλειας του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των νησιών, το Επιμελητήριο ξεκίνησε μία συστηματική προσπάθεια διεκδίκησης, με κάθε τρόπο, παρόλο που δεν κατάφερε, όπως και όλοι οι άλλοι φορείς να αποσοβηθεί αυτός ο κίνδυνος, με τον κ. Ρούσσο να σημειώνει ότι “εμείς δεν σταματήσαμε, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα δικαιωθούμε, καθώς πρόκειται για μία άδικη για τα νησιά απόφαση”.
Το 2018 ξεκίνησε στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα μία διαδικασία, η οποία γίνεται κάθε 10-12 χρόνια και αφορά στην αλλαγή και επικαιροποίηση του νόμου και των οδηγιών που καθορίζουν την λειτουργία του ΦΠΑ στην Ευρώπη. Καθώς δεν είχε προβλεφθεί η δυνατότητα να έχει το κάθε κράτος-μέλος μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε περιοχές όπως τα νησιά, το Επιμελητήριο εστίασε την προσπάθεια να υπάρξει η σχετική πρόβλεψη ώστε όταν αλλάξουν οι συντελεστές να έχει την ευχέρεια η χώρα να το επαναφέρει.
Τώρα, που από το τέλος της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης, φύγαμε από τον σφιχτό “εναγκαλισμό” των μνημονίων, εντάθηκε η προσπάθεια του Επιμελητηρίου, το οποίο υποστήριζε ότι με το ισχύον καθεστώς είναι δυνατή η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών, εφόσον υπάρξει η σχετική κυβερνητική βούληση.
Αυτό στο οποίο εστιάζεται, την τελευταία 2ετία το ενδιαφέρον, είναι να υπάρξει σχετική πρόβλεψη στην ευρωπαϊκή οδηγία ώστε όταν θα φτάσει να γίνει νόμος να μην βρεθεί η χώρα προ αδιεξόδου και απεμπολήσει το υπάρχον δικαίωμα.
Το Δίκτυο των Νησιωτικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης (Insuleur) είχε δεχθεί πρόταση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, η οποία υιοθετήθηκε από το σύνολο των ευρωπαίων εκπροσώπων, στη γενική συνέλευση του που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2019 στη Μάλτα, και αφορούσε στην συμπερίληψη στην Κοινοτική Οδηγία της επιφύλαξης για διατήρηση του δικαιώματος της Ελλάδας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά και προσυπογράφηκε από τον πρόεδρο του Δικτύου, Joseph Borg, με επιστολή που είχε αποστείλει στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μία παρέμβαση που άνοιξε το δρόμο, την ώρα που αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η σχετική νομοθετική ρύθμιση, στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές που θα ορίσουν για κατηγορίες προϊόντων.
Η μόνη διαφοροποίηση έγκειται στο γεγονός ότι δεν δίνεται στην Ελλάδα η δυνατότητα εφαρμογής των μειωμένων φορολογικών συντελεστών με γεωγραφικά κριτήρια, όπως ισχύει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν εξαιρέσει νησιωτικές περιοχές τους και στις οποίες ισχύουν μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α., με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή να έχει εκφράσει επ’ αυτού θετική γνωμοδότηση.
Ζητούμενο, στην τελική πλέον φάση, είναι να τύχει της ομόφωνης υιοθέτησης του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (Ecofin), ακόμα και με άσκηση βέτο από ελληνικής πλευράς, ζητώντας, ουσιαστικά, την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης, θέμα που άπτεται πλέον της πολιτικής βούλησης του Υπουργού Οικονομικών.
Πέντε λόγους επικαλείται το Επιμελητήριο
Με αφορμή την παγκόσμια υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση του covid-19, η οποία έπληξε και την Ελλάδα, δημιουργήθηκε μία δημοσιονομική ελαστικότητα τέτοια που επιτρέπει την επαναφορά του θέματος, με την πλευρά του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου του, να έρχεται ενισχυτικά στις ενέργειες που πρόκειται να δρομολογήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η ΠΕΔ, με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία επισημαίνει 5 βασικούς λόγους που συνηγορούν υπέρ της διεκδίκησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στις νησιωτικές περιοχές.
Οι λόγοι αυτοί αφορούν τόσο τις συνεχείς πιεστικές οχλήσεις της Τουρκίας, τα αρνητικά επακόλουθα της πανδημίας του κορωνοϊού στις οικονομίες των νησιών, καθώς πλήττεται ο τουρισμός, που αποτελεί μία κύρια πηγή εσόδων των τοπικών οικονομιών, τις δύσκολα ανταγωνίσιμες γειτονικές αγορές, τα αυξημένα κόστη των μετακινήσεων και τις υγειονομικές υποδομές που υστερούν στα νησιά και θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το τουριστικό ρεύμα.
Όπως σχολίασε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, “η πανδημία δεν έπληξε μόνο τα νησιά, όμως η περιοχή η δική μας, που στην συντριπτική της πλειοψηφία η οικονομία εξαρτάται από τον τουρισμό και είναι εποχιακή, πλέον έρχεται σε πολύ δυσμενή μοίρα, σε σχέση με τις άλλες που διαθέτουν επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ετήσια βάση, αφού δείχνει ότι η σεζόν είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό της χαμένη, γεγονός που προκαλεί φόβο για την αντοχή και την συνέχεια πολλών επιχειρήσεων. Αυτό επακόλουθα θα προκαλέσει συρρίκνωση των τιμών, με τον ανταγωνισμό γειτονικών προορισμών να λειτουργήσει πιεστικά ως προς την αντοχή των τοπικών επιχειρήσεων. Σε όλο αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα υψηλά κόστη των μετακινήσεων, παρότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο έχει δώσει μία ανάσα σε όσες επιχειρήσεις μπόρεσαν και το χρησιμοποίησαν. Τέλος, δεν θα πρέπει να αγνοείται μία ακόμη σημαντικότατη παράμετρος, η οποία αφορά στον τομέα της υγείας, την ώρα που όλο το πανελλήνιο έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του σε αυτό και από την στιγμή που κρίνεται πως η όποια τουριστική κίνηση του φετινού καλοκαιριού θα βασιστεί στον εσωτερικό τουρισμό, καθώς έχουν εκδηλωθεί οι μεγάλες αδυναμίες του συστήματος υγείας και υγειονομικών δομών των νησιών, στοιχείο όμως που αποτελεί κύριο κριτήριο για την επιλογή προορισμών. Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει άμεσα να λειτουργήσει η κυβέρνηση προς την κατοχύρωση του δικαιώματος επιλογής μείωσης των φορολογικών συντελεστών στα νησιά”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ανδρέας Φιορεντίνος: Προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό το 2025
4 Ιαν. 2025 - 18:17 - Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης: Οι επιδοτήσεις για αντλία θερμότητας και ηλιακό θερμοσίφωνα
4 Ιαν. 2025 - 10:06 - Νέα voucher ύψους 200 - 600 ευρώ για φθηνές διακοπές: Ποιοι οι δικαιούχοι
4 Ιαν. 2025 - 9:18 - Μαρίνες: Σημαντικές επενδύσεις σε επτά περιοχές της χώρας μέσα στο 2025
4 Ιαν. 2025 - 8:49 - Τέλος ανθεκτικότητας: Ποια τα νέα ποσά που ισχύουν για ξενοδοχεία και βραχυχρόνια μίσθωση
4 Ιαν. 2025 - 8:22