Σε τουριστική αβεβαιότητα τα νησιά
- Τετάρτη, 15 Απριλίου, 2020 - 06:20
Δεν μπορεί ακόμα να αποτιμηθεί το κόστος που θα επιφέρει η πανδημία του covid-19 στα οικονομικά μεγέθη του τουρισμού και κατ’ επέκταση τόσο στις τοπικές οικονομίες των νησιών όσο και την οικονομία της χώρας.
Η περίοδος του Πάσχα, που σηματοδοτεί και την έναρξη της τουριστικής περιόδου για τα νησιά, βρίσκει τις επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας, με αβέβαιο το μέλλον για την περίοδο που θα παραμείνουν ενεργά τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού.
Η Σύρος ως ένας από τους κύριους Πασχαλινούς προορισμούς, αλλά και νησιά πρώτης τουριστικής προτεραιότητας, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Πάρος, βρίσκονται σε μία δίνη αβεβαιότητας και οικονομικής ανασφάλειας για την επόμενη ημέρα.
“Αυτό που βιώνουμε θα είναι καταστροφικό”
Απογοήτευση επικρατεί και στον πρώτο τουριστικό προορισμό της χώρας, τη Σαντορίνη, με τον εκπρόσωπο την Ένωσης Ξενοδόχων, Ανδρέα Πατινιώτη, να κάνει λόγο για τεράστια ζημία.
Σχολιάζοντας την υπάρχουσα κατάσταση ο κ. Πατινιώτης ανέφερε “ζούμε πρωτοφανή γεγονότα, που δεν τα έχουμε ξαναζήσει και δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσουν. Αυτό που μας τρομάζει είναι ότι δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει κάποια μελλοντική βελτίωση, καθώς όλα είναι απρόβλεπτα, οπότε είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε και το ύψος της συνολικής ζημίας. Σίγουρα αυτό που βιώνουμε θα είναι καταστροφικό, καθώς αρκετά ξενοδοχεία, όπως και άλλες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, δεν θα αντέξουν και θα οδηγηθούν στο κλείσιμο. Είναι αβέβαιο το μέλλον”.
Ειδικά σε ότι αφορά στην επιλογή της διάθεσης, εκ μέρους των ξενοδοχείων, των voutcher μελλοντικής χρήσης, 18μηνης διάρκειας, για όσες προκρατήσεις έχουν γίνει, ο κ. Πατινιώτης τάχθηκε υπέρ του μέτρου λέγοντας “θα είναι μία τεράστια ανάσα το voutcher για τους ξενοδόχους, γιατί με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο γιατί οι ξενοδόχοι εξασφαλίζουν κάπως τα οικονομικά τους, αλλά εξασφαλίζονται και οι ίδιοι οι πελάτες. Η επιστροφή χρημάτων αυτή την στιγμή δεν α μπορούσε να γίνει, καθώς τα περισσότερα έχουν επενδυθεί οπότε είναι αδύνατη η επιστροφή. Σε αυτό το διάστημα των 18 μηνών, αν καταφέρουμε και λειτουργήσουμε, θα μπορέσει να γίνει και η επιστροφή των χρημάτων σε όσους από τους πελάτες δεν μπορέσουν να ταξιδέψουν μέσα σε αυτό το διάστημα. Άρα η λύση αυτή προστατεύει και τους μεν και τους δε”.
Για τις απώλειες επισκεπτών, σε αποτύπωση αριθμών, δήλωσε ότι θα αποτιμηθούν στο τέλος, με δεδομένο ότι αυτή την στιγμή βρίσκονται στο μηδέν, ενώ μέχρι και τα μέσα Μαρτίου υπήρχε, όπως ενημέρωσε, “ήταν σε καλό επίπεδο και οι κρατήσεις και οι χειμερινές πληρότητες, αν και την ίδια εποχή σε σχέση με πέρυσι κινήθηκε η χειμερινή περίοδος με μείωση 50%”.
“Να υπάρξει η μικρότερη δυνατή χασούρα”
Στην Πάρο, με την μεγάλη τουριστική δυναμική, αναλόγως αμφίβολη η κατάσταση που επικρατεί, με τον Δήμαρχο, Μάρκο Κωβαίο, να εκφράζει την ελπίδα ότι έστω και με καθυστέρηση θα μπορέσει να εκκινηθεί η τουριστική περίοδος τον Ιούνιο, με στόχευση “να υπάρξει η μικρότερη δυνατή χασούρα”, όπως είπε.
Μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στους επιχειρηματίες του νησιού, αναφέρθηκε στην ανησυχία που επικρατεί και την αβεβαιότητα για την εξέλιξη, αναφέροντας “βέβαια όλοι ρίξαμε το βάρος στο θέμα της υγείας των πολιτών, από εκεί και πέρα όμως υπάρχει μία αβεβαιότητα όσον αφορά στο μέλλον της οικονομίας του νησιού. Ευελπιστούμε όλα να πάνε καλά ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος τον Ιούνιο”.
Αναφερόμενος στις ενέργειες που έχει δρομολογήσει ο Δήμος για την τουριστική πορεία της Πάρου ο κ. Κωβαίος ανέφερε ότι “έχουμε έτοιμες τις στρατηγικές μας, οι “μηχανές μας είναι αναμμένες”, έχουμε τις συνεχείς επικοινωνίες μας με τους παλιούς μας πελάτες ώστε να βρισκόμαστε σε επαφή, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν ήδη κάνει προκρατήσεις και έχουν δώσει προκαταβολές, οπότε να μεταφερθούν οι ημερομηνίες για αργότερα. Όλα αυτά βέβαια θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθεί η πανδημία”.
Για τα επίπεδα στα οποία κυμαίνεται η τουριστική οικονομία του νησιού, ανέφερε ότι καταγράφει αρνητικό πρόσημο, καθώς “αυτή την περίοδο του Πάσχα, εκτός των ξένων επισκεπτών θα βρισκόντουσαν στο νησί και οι Παριανοί των Αθηνών, με αποτέλεσμα η τουριστική οικονομία να βρίσκεται στο μείον, ούτε καν στο μηδέν”.
Με το, έστω και αργοπορημένο, άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, ο Δήμαρχος εξέφρασε τους φόβους ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει ισοσκελισμός των απωλειών, με ζητούμενο αυτές να περιοριστούν στο ελάχιστο. Όπως εξήγησε, “όταν η τουριστική περίοδος είναι τρεις μήνες είναι πολύ δύσκολο να ισοσκελίσεις απώλειες, γιατί δεν είμαστε σαν τις περιοχές που έχουν τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο. Είναι δε και οι επιχειρηματίες που έχουν ήδη κάνει τις επενδύσεις τους, καθώς προβλεπόταν μία πολύ καλή τουριστική χρονιά, οπότε βρίσκονται σε προβληματισμό κυρίως για το πως θα βγει ο επόμενος χειμώνας”.
Για την υποστηρικτική στάση του Δήμου προς του επιχειρηματίες, ενημέρωσε ότι έχει ληφθεί η απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο ότι “όποια δυνατότητα μας δοθεί από το κράτος και τη νομοθεσία θα το κάνουμε. Όταν λέμε ότι για τις επιχειρήσεις που πλήττονται θα επιχορηγηθούν και θα υποστηριχθούν, θα πρέπει να δούμε πρώτα ποιες από αυτές θα ήταν σε λειτουργία αυτή την περίοδο και τώρα παραμένουν κλειστές. Εμείς έχουμε πάρει απόφαση να βοηθήσουμε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, με οποιοδήποτε βάρος. Η σκέψη μας και η στρατηγική μας είναι βοηθήσουμε αυτόν που χάνει και ο οποίος όταν στηριχτεί θα στηρίξει με την σειρά του την οικονομία του νησιού”.
Προτεραιότητα η στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων
Υποστηρικτικά προς την επιχειρηματική – τουριστική τάξη της Σύρου έρχεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και ειδικότερα η Τουριστική Επιτροπή, προκειμένου σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία του κορωνοϊού, οι επιχειρηματίες να ενημερωθούν για θέματα που απασχολούν το οικονομικό παρόν και μέλλον των επιχειρήσεών τους.
Ο νέος πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής, Παναγιώτης Κουταβάς σχολίασε ότι “Αυτήν την περίοδο δυστυχώς, βιώνουμε παγκοσμίως μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι κοινωνίες ανά τον κόσμο δεν ήταν προετοιμασμένες για κάτι τέτοιο. Άρα, σαν Τμήμα Τουρισμού καταλήξαμε στο συμπέρασμα – και βάσει συμβουλών και ενημέρωσης από ειδικούς - πως τώρα, δεν έχει νόημα να προβούμε σε κάποιες προωθητικές ενέργειες όσον αφορά τον προορισμό μας.
Άλλωστε το 93% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι σε περιορισμό ταξιδιών”.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, αξία έχει να μπορέσει να ενημερωθεί ο κάθε επιχειρηματίας του τουρισμού που πλήττεται για το πώς μπορεί να κινηθεί μέσα σε αυτήν την κατάσταση.
“Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό όμως είναι να δώσουμε στους επαγγελματίες τη δυνατότητα σαν Δήμος να αντιληφθούν τη νέα κατάσταση που θα υπάρξει. Ο τουρισμός όπως τον ξέραμε μέχρι χθες, αλλάζει. Αυτό αναφέρουν όλοι οι ειδικοί του τουρισμού, οπότε, εμείς εμπιστευόμαστε τους ειδικούς” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως ο κ. Κούτουλας κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου εξήγησε πώς μπορούν οι επαγγελματίες να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.
Όσον αφορά στις ακυρώσεις κρατήσεων την περίοδο του Πάσχα, διάστημα κατά το οποίο η Σύρος πάντοτε είχε υψηλή επισκεψιμότητα, ο κ. Κουταβάς, εξήγησε πως έγινε συζήτηση σε γενικότερο επίπεδο καθώς η πασχαλινή περίοδος χάθηκε για τη Σύρο λόγω κορωνοϊού.
“Ουσιαστικά η πασχαλινή περίοδος δεν υπάρχει. Μιλήσαμε για τη σεζόν που ακολουθεί, δηλαδή για το καλοκαίρι. Αναπτύχθηκε πολύ το θέμα των ακυρώσεων, δηλαδή ποιες είναι οι σωστές πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσουν τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια όσον αφορά στο κομμάτι αυτό, ενώ υπήρξαν και προτροπές σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική” πρόσθεσε ο πρόεδρος, λέγοντας μάλιστα πως το σεμινάριο βοήθησε σε σημαντικό βαθμό τους ξενοδόχους και τους καταλυματίες σχετικά με τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν.
“Δέχτηκα μηνύματα αμέσως μετά και με προέτρεψαν να κάνουμε κι άλλα σχετικά σεμινάρια” γνωστοποίησε στη συνέχεια ο Παναγιώτης Κουταβάς, εξηγώντας ακόμη πως αυτά θα γίνουν σε συνεργασία και με το Επιμελητήριο Κυκλάδων.
“Ήδη είμαστε σε επαφή με τον πρόεδρο τον κ. Ρούσσο καθώς το Επιμελητήριο “αγκαλιάζει” όλες τις επιχειρήσεις και θεωρώ ότι πολύ άμεσα θα έχουμε κι άλλα σεμινάρια, τα οποία θα βοηθήσουν τους καταλυματίες, την εστίαση κ.α.” σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κουταβάς ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του και ερωτηθείς να προβεί σε μία εκτίμηση για την προσεχή σεζόν, αν και όπως τόνισε “από τη φύση του είναι αισιόδοξος άνθρωπος”, ωστόσο, εστιάζοντας σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στάθηκε στις αναφορές πως, “δεν μπορεί να γίνει κανένα πλάνο για Ιούλιο και Αύγουστο”.
“Θεωρώ και από συζητήσεις που έχω και με επαγγελματίες πως και ο κόσμος είναι διστακτικός να κλείσει διακοπές ή και να ακυρώσει. Θέλω να πιστεύω ότι Ιούλιο και Αύγουστο οι επιχειρήσεις θα είναι ανοικτές τουλάχιστον για τον ελληνικό τουρισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι μία σεζόν που θα ικανοποιήσει προσδοκίες που είχαν οι επαγγελματίες” δήλωσε κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας πως “ακόμη δυσκολότερος θα είναι ο χειμώνας”.
Ο νέος Αντιδήμαρχος Τουρισμού εξήγησε πως από την πλευρά του Δήμου και της Τουριστικής Επιτροπής στόχος παραμένει να γίνουν ενέργειες που θα κατευθυνθούν στην επιμήκυνση της σεζόν, αλλά και στην υποστήριξη των επιχειρήσεων μέσω κάποιων οικονομικών ελαφρύνσεων.
“Πληττόμαστε πάρα πολύ. Ελπίζουμε και σε νέα μέτρα”
Το σοβαρό ζήτημα της ρευστότητας που προκύπτει για τις τουριστικές επιχειρήσεις αν αυτές προχωρήσουν σε μαζικές επιστροφές προκαταβολών θέτει επί τάπητος η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου, Μαρία Κουσαθανά, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”.
Ειδικότερα, η ίδια υπογραμμίζει πως η ζημιά για τον τουρισμό και την οικονομία εξαιτίας της πανδημίας είναι μεγάλη, γνωστοποιώντας μάλιστα πως ήδη οι ακυρώσεις κρατήσεων είναι συνεχείς.
“Μέχρι 30 Απριλίου έχουν τεθεί σε αναστολή οι επιχειρήσεις μας. Οπότε γι αυτό το διάστημα οι ακυρώσεις είναι προφανείς και μαζικές” αναφέρει χαρακτηριστικά, λέγοντας παρακάτω μάλιστα πως, “Εκτιμώ όμως ότι και μετά από αυτό την ημερομηνία, θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση μέχρι τέλος Μαΐου”.
Περιγράφοντας τα “δεδομένα” για τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της Μυκόνου, με φόντο την πανδημία, η ίδια προσθέτει πως, “Σαφώς λοιπόν και υπάρχουν ακυρώσεις και ειδικά στην Μύκονο, η οποία απευθύνεται σε ανθρώπους υψηλού οικονομικού επιπέδου. Αυτοί οι άνθρωποι δεν διακινδυνεύουν τη μετακίνησή τους, οπότε γίνονται πολλές ακυρώσεις και για το διάστημα που – αυτή τη στιγμή – φαίνεται ότι θα είμαστε ανοικτοί”.
Εστιάζοντας παρακάτω στο βασικό οικονομικό ζήτημα που απασχολεί τους επιχειρηματίες του τουρισμού και ειδικότερα του ξενοδόχους, η ίδια ανέφερε: “Αυτό που τίθεται σε εμάς είναι το θέμα της επιστροφής των προκαταβολών. Είναι ένα μεγάλο οικονομικό θέμα που έχει τεθεί στην πλειονότητα των επιχειρήσεων καθώς δημιουργούνται θέματα ρευστότητας. Γι αυτό και ψηφίστηκε ο νόμος σήμερα (σσ.χθες) και βγήκε σε ΦΕΚ η απόφαση θέσπισης του 18μηνου voucher με το οποίο το κράτος επιθυμεί να στηρίξει τις επιχειρήσεις”.
Αν και όπως σημειώνει “μένει να διευκρινιστούν διαδικαστικά θέματα, όπως το πώς αυτό θα εκδίδεται κ.α.”, ωστόσο σημειώνει πως αυτή η δυνατότητα σίγουρα παρέχει μία “ανάσα” στους ξενοδόχους.
Σχετικά με τις κινήσεις της Ένωσης μάλιστα για το εν λόγω θέμα, η ίδια εξήγησε τα ακόλουθα: “Παρόλο που εμείς σαν Ένωση έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να εξηγήσουμε στα μέλη μας, ότι αυτό το ζήτημα της επιστροφής προκαταβολών είναι ένα θέμα που αγγίζει όλες τις χώρες και άρα, θα πρέπει να κινηθούμε συλλογικά, υπήρξαν επιχειρήσεις που – με δική τους επιβάρυνση – έκαναν αρκετές επιστροφές χρημάτων. Κι αυτό, επειδή ο πελάτης δεν μπορεί να έρθει και θέλουν και οι ίδιοι να διαχειριστούν τον πελάτη με τέτοιο τρόπο ώστε να μείνει ικανοποιημένος, δηλαδή να τον κερδίσουν. Οπότε έχουν δημιουργηθεί τέτοια θέματα σε μεμονωμένες επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε επιστροφές προκαταβολών”.
Ωστόσο, η κα Κουσαθανά παρατήρησε πως, “Η πολιτική γενικά ανεπίσημα αλλά και από σήμερα επίσημα, ήταν όσες κρατήσεις καταφέρουμε, να τις διατηρούμε ανοικτές για ένα 18μηνο”, προκειμένου όπως εξήγησε να μην προκύψει τεράστιο ζήτημα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, αλλά και να διατηρήσουν οι επιχειρήσεις τον κόσμο τους.
Η πρόεδρος ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της προς την εφημερίδα, θέλησε να σχολιάσει: “Οι εποχικές επιχειρήσεις πληττόμαστε πάρα πολύ από αυτή την κατάσταση της πανδημίας και ελπίζουμε σε κάποια πρόσθετα μέτρα που θα λάβει τόσο το κράτος, όσο και οι εμπορικές τράπεζες για να μας ενισχύσουν αυτήν την περίοδο. Είμαστε σε αναμονή γι αυτό και θεωρούμε πως θα υπάρξει αυτή η στήριξη, αν επιμηκυνθεί πάρα πολύ η αναστολή των επιχειρήσεων”.
Έκλεισε την ενημέρωσή της δε, αναφέροντας τέλος πως, “Το βασικό ερώτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ανάλογα με το πότε θα “ανοίξει” η σεζόν, ποιο θα είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα λειτουργήσουν τελικά”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ο τουρισμός μετά τον κορωνοϊό
8 Απρ. 2020 - 6:20 - Οικονομικό πλήγμα στα τουριστικά νησιά
20 Μαρ. 2020 - 6:20 - ΤτΕ: Πάνω από 18,7 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις στο 9μηνο
22 Νοε. 2024 - 10:09 - Δυνατές επιδόσεις κατέγραψε ο ευρωπαϊκός τουρισμός το τρίτο τρίμηνο του 2024
9 Νοε. 2024 - 14:01 - Τουρισμός: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για ξενοδοχεία, κρουαζιέρα και airbnb
8 Νοε. 2024 - 15:02