«ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

Αχαΐα: Κακά μαντάτα από τις αγορές

Οι μισοί ξανάνοιξαν κι αυτοί «μπαίνουν μέσα»
  • Τρίτη, 26 Μαΐου, 2020 - 06:26

Σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική θέση βρίσκονται εκατοντάδες εμπορικές επιχειρήσεις σε Αχαΐα - Ηλεία - Ζάκυνθο, περιοχές που μπήκαν πρώτες στην καραντίνα ενώ οι τζίροι του τελευταίου 15ημέρου, μετά την άρση του lock down περιορίζουν τις προσδοκίες για την άμεση, πριν το τέλος του καλοκαιριού, ανάκαμψη του εμπορίου στην ευρύτερη περιφέρεια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος και Βορειοδυτικής Ελλάδας, μετά τη συμπλήρωση του πρώτου 15ημέρου επαναλειτουργίας του εμπορίου, το 50% των επιχειρήσεων εξακολουθούν να συσσωρεύουν χρέη ενώ το υπόλοιπο 50% κινείται οριακά καλύπτοντας το λειτουργικό τους κόστος.

«Δύο στους τέσσερις εμπόρους σε Πελοπόννησο και Ιόνιο δεν καλύπτουν, μετά την είσοδο στη νέα κανονικότητα, ούτε το 50% των τζίρων προς της πανδημίας ενώ και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις δεν έχουν επανέλθει σε ποσοστό πάνω από 60-65% των προηγούμενων εισπράξεών τους. Η ουσία είναι ότι, εκτός από τις ζημιές του lock down, η πλειοψηφία των συναδέλφων συνεχίζει να συσσωρεύει ζημιές και σήμερα» αναφέρει ο Γιώργος Βαγενάς πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Η Ομοσπονδία και η ΕΣΕΕ κατέληξαν το Σαββατοκύριακο στην κοινή εκτίμηση ότι για όλη τη χώρα ότι «μια αγορά που εξακολουθεί να έχει πολλούς κλάδους σε lock down, με την αναστολή στον τουρισμό να επηρεάζει ιδιαίτερα τους τζίρους στο εμπόριο, δεν έχει δυνατότητα ανάκαμψης στο άμεσο μέλλον καθώς επίσης χιλιάδες εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας».

«Ηδη, σύμφωνα και με την 'Πελοπόννησο', στις λίστες των ανέργων προστέθηκαν σ ένα μήνα, τον Απρίλιο, 10 χιλιάδες άνεργοι που δεν θα απασχοληθούν εποχικά με τον τουρισμό φέτος στη Δυτική Ελλάδα. Αυτό θα επηρεάσει και την κατανάλωση η οποία είναι ήδη σε χαμηλά επίπεδα καθώς η αβεβαιότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας επηρεάζει την ψυχολογία του καταναλωτή που δεν ξοδεύει» αναφέρει ο κ. Βαγενάς.

Σε πιο δύσκολη θέση βρίσκονται οι αγορές στους τρεις νομούς που προηγήθηκαν του lock down, Αχαΐα, Ηλεία ενώ το σύνολο των εμπόρων αναμένει ανάκαμψη από τις αρχές Ιουλίου κατά την κουτσουρεμένη' φέτος τουριστική περίοδο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Οι έμποροι συνεχίζουν να έχουν παράπονα θεωρώντας ότι το παραδοσιακό εμπόριο συνεχίζει να είναι εκτός των 'πακέτων' μέτρων για την τόνωση της ρευστότητας και φοροαπαλλαγές.

Δεν αποκλείεται μάλιστα το εμπόριο, περιφερειακά, να προχωρήσει σε κινήσεις διαμαρτυρίας όπως αυτές που είχαμε πρόσφατα στους κλάδους Εστίασης - Αναψυχής και του Τουρισμού.

Π. Σακελλαρόπουλος

Ετικέτες: