«ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

Πάτρα: Έντονη ανησυχία για την απασχόληση και τη συνέχιση του lockdown

Στα ύψη η ανεργία
  • Τετάρτη, 10 Ιουνίου, 2020 - 06:23

Έντονη ανησυχία συνεχίζει να επικρατεί για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην απασχόληση και την συνέχιση του lockdown, με επιλογή εκ μέρους των επιχειρήσεων πλέον, καθώς τα δεδομένα στην τοπική οικονομία και ιδιαίτερα τον κλάδο της παροχής υπηρεσιών και του τουρισμού.

Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας το γεγονός ότι, κατά το μήνα Απρίλιο, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, στη Δυτική Ελλάδα διπλασιάστηκαν, μέσα σ ένα μήνα, οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας.

Συγκεκριμένα, ενώ το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, μέχρι το Μάρτιο στην Περιφέρεια, ήσαν 3,5 χιλιάδες, τον περασμένο Απρίλιο κατατέθηκαν 4,7 χιλιάδες αιτήσεις για την καταβολή επιδόματος από ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους!

Εκτός από τον υπερ-διπλασιασμό των επιδοτούμενων ανέργων, το κύριο χαρακτηριστικό της ανεργίας από τον Απρίλιο, είναι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας από εργαζόμενους σε επισιτισμό - τουρισμό (καφέ - μπαρ, εστιατόρια). Οι έξι στους δέκα που έμειναν άνεργοι στη Δυτική Ελλάδα είναι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους!

Τα δεδομένα αυτά καταγράφονται παρά το γεγονός ότι για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, τον Ιούνιο, συνεχίζεται το πρόγραμμα αναστολής των συμβάσεων και κρατικής επιχορήγησης της ανεργίας ώστε να μην χάσουν τη δουλειά τους όσοι υποχρεώθηκαν από το Μάρτιο να μείνουν σπίτι με το lockdown που επιβλήθηκε υποχρεωτικά.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, σε λογιστικά, τεχνικά και δικηγορικά γραφεία, εκτός από το γεγονός ότι εργάζονται εκ περιτροπής, με λιγότερα χρήματα, έχουν λάβει σαφές μήνυμα από τους εργοδότες ότι θα μείνουν εκτός στην περίπτωση που διακοπεί η κρατική αναπλήρωση των αποδοχών τους.

Από την πλευρά των εργοδοτών βέβαια, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Μπαίνοντας στην θερινή περίοδο και παρά το γεγονός ότι καφε-εστιατόρια και ξενοδοχεία, βγαίνουν από την καραντίνα, ένα 40% των επιχειρήσεων δεν ακόμη επαλειτουργήσει ενώ όσες άνοιξαν πάλι, λειτουργούν με το 50% του προσωπικού τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, 10 χιλιάδες εργαζόμενοι που ανέμεναν κανονικά να προσληφθούν σε τουριστικές επιχειρήσεις για το Πάσχα (Απρίλιος 2020) στη Δυτική Ελλάδα, παρέμειναν εκτός εργασίας ενώ το ίδιο αναμένουν παράγοντες της αγοράς να καταγραφεί και για τον Μάιο.

Στελέχη της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΟΑΕΔ εκφράζουν τον προβληματισμό τους, επισημαίνοντας ότι παρά τον πολλαπλασιαμό των αιτήσεων για εποδόματα, δεν έχουν αυξηθεί τα διαθέσιμα κονδύλια ενώ η κατάσταση αναμένεται να είναι χειρότερη κατά την περίοδο του χειμώνα που έρχεται (Νοέμβριος2020-Φεβρουαριος 2021).

Επίσης, παρά το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί η επαναπροκήρυξη των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, στα οποία απασχολήθηκαν κατά την περίοδο 2017-2019 πάνω από 4.000 άτομα στην Δυτική Ελλάδα, το πρόγραμμα προσλήψεων σε Δήμους, Περιφέρειες και άλλους φορείς έχει διακοπεί εδώ και 1,5 χρόνο.

@ Στο μεταξύ, ραντεβού έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας δίνουν στις 7 μ.μ. μεθαύριο Πέμπτη 11 Ιουνίου, εργατικά σωματεία σε μια προσπάθεια να πιεσθεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στήριξης της απασχόλησης «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία» είναι το αίτημα που προτάσσουν τα αιτήματα για: Να καταργηθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και όλες οι σωματεία ζητώντας μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σήμερα, από τους 79,6 χιλιάδες ανέργους στη Δυτική Ελλάδα, επιδοτούνται μόλις 8.300 άτομα.

Του Πάνου Σακελλαρόπουλου

Ετικέτες: