Η πανδημία επανέφερε τα πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης
- Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 2020 - 06:26
Από Κατερίνα Μυλωνά
Μετρά πληγές η αγορά του Ηρακλείου στη μετά κοροναϊού εποχή. Μία απλή βόλτα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και διαπιστώνει κανείς ότι τα λουκέτα κάνουν ξανά την εμφάνισή τους σε καταστήματα και επιχειρήσεις, μία εικόνα που θυμίζει τα πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Την στιγμή που οι επιχειρηματίες άρχιζαν να στέκονται και πάλι στα πόδια τους, ήρθε ο ιός και τα γκρέμισε όλα, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από την αγορά, ωστόσο, η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο καθώς αυτή τη στιγμή ορισμένοι επαγγελματίες μένουν όρθιοι χάρη στα επιδόματα και το «πάγωμα» των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων που δε θα ισχύει για πάντα.
Για αμυδρή προσέλευση τουριστών που σε τίποτα δε θυμίζει τα προηγούμενα καλοκαίρια, κάτι που έχει αντίκτυπο στην οικονομία του Ηρακλείου, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης.
Όπως αναφέρει, ένα ποσοστό των επιχειρήσεων διατήρησε το λουκέτο που είχε μπει την περίοδο της καραντίνας ενώ κάποιοι περιμένουν να δουν πώς θα κινηθούν οι εκπτώσεις και αναλόγως θα πράξουν. Οι κλάδοι που δέχτηκαν το πιο ισχυρό χτύπημα είναι της εστίασης, όπου υπάρχει συνωστισμός, και, φυσικά, ό,τι έχει να κάνει με τον τουρισμό.
Για τα μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Αλιφιεράκης θεωρεί πως θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένα, να αντανακλούν τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας. Πολλοί επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους και πρέπει να λαμβάνονται μέτρα με ιδιαίτερη προσοχή.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΗ αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και συνέχιση των περιοριστικών μέτρων, να ακούμε τους ειδικούς, να μην ξεφεύγουμε από εκείνα που χρειάζεται να κάνουμε. Ακόμα, πιστεύει πως θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι στους επισκέπτες του Ηρακλείου.
Ο κ. Αλιφιεράκης αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λόγο για ύφεση της τάξης του 10%, κάτι που θα φέρει 400.000 με 500.000 ανέργους. Τότε, πιστεύει, θα αρχίσει και η πραγματικά δύσκολη κατάσταση.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, κ. Μπάμπης Λεκάκης, αναφέρει ότι η κατάσταση στην αγορά είναι χειρότερη από εκείνη που περίμεναν οι επαγγελματίες πριν την άρση της καραντίνας.
Η κίνηση από τον τουρισμό είναι ελάχιστη, οι τζίροι μειωμένοι, οι καταναλωτές δεν προχωρούν σε αγορές λόγω κακής ψυχολογίας και αβεβαιότητας. Πολλές επιχειρήσεις σε τουριστικές περιοχές, όπως είναι η Χερσόνησος και η Αμμουδάρα, δεν έχουν ακόμα ανοίξει και δεν ξέρουμε αν θα αρχίσουν ξανά τη λειτουργία τους.
Ο κ. Λεκάκης θεωρεί πως τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και Οκτώβρη θα έχουμε πιο πλήρη εικόνα για το τι ζημιά προκάλεσε, τελικά, ο ιός στην αγορά του Ηρακλείου.
Αυτή την περίοδο, οι επαγγελματίες μένουν ζωντανοί καθώς υπάρχει αναστολή των υποχρεώσεών τους και λαμβάνουν επιδόματα.
Ο κ. Λεκάκης σημειώνει πως τα μέτρα της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά αφορούν υγιείς επιχειρήσεις, τη στιγμή που η πλειονότητα των επιχειρήσεων, λόγω των 10 χρόνων κρίσης, έχει οφειλές και δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Θεωρεί πως είναι ανάγκη να επιχορηγηθούν οι επιχειρήσεις, αλλιώς δε θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Θα χρειαστούν, όπως λέει, γενναίες αποφάσεις, για να προχωρήσει η οικονομία.
Ο πρόεδρος των εγκατεστημένων στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αντωνακάκης, αναφέρει πως οι επιχειρήσεις συνέχισαν τη λειτουργία τους σα να μην πέρασε μια μέρα, με εξαίρεση κάποιες που ασχολούνται με τον τουρισμό. Η βιομηχανία, όπως λέει, σε περιόδους κρίσης, όπως και πολέμου, κρατήθηκε ζωντανή και είναι ανάγκη η χώρα μας να τη στηρίξει και να μην εξαρτάται μόνο από τον τουρισμό.
Σημειώνεται πως επειδή έκλεισαν, λόγω ιού, εργοστάσια στην Ισπανία και την Ιταλία, επιχειρήσεις του Ηρακλείου, εξαγωγικές που δραστηριοποιούνται στο χώρο των πλαστικών, έλαβαν μεγαλύτερο όγκο παραγγελιών, συνεπώς, αυξήθηκε η δουλειά τους.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ: “Στα κάγκελα” ο κλάδος της εστίασης μετά τα λουκέτα
1 Ιουλ. 2020 - 6:26 - Στο παρά πέντε το ξενοδοχείο καραντίνας
24 Ιουν. 2020 - 6:29 - ΤΙ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ
27 Μαΐου. 2020 - 6:28 - ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ: Η υγειονομική ασφάλεια θα φέρει τους τουρίστες
21 Μαΐου. 2020 - 6:26 - Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 3 Ιανουαρίου
28 Δεκ. 2024 - 15:53