Παρά την πανδημία ο θεσμός συνεχίζει για 15η χρονιά στη Σύρο

Ξεκινά το Σεμινάριο της Ερμούπολης

  • Παρασκευή, 17 Ιουλίου, 2020 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 16 Δεκ. 2020 - 11:05

Για 15η συνεχόμενη χρονιά πρόκειται να διεξαχθεί το Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας και την Οικονομία της Γνώσης που διοργανώνει η διεπιστημονική ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ.

Αναπόφευκτα το ενδιαφέρον του φετινού σεμιναρίου στρέφεται στον τρόπο με τον οποίο η τρέχουσα υγειονομική κρίση και οι συνέπειές της αναμορφώνουν πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από σήμερα, Παρασκευή 17 Ιουλίου έως και την Κυριακή 19 Ιουλίου στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σύρο.

Με την εγγραφή των ενδιαφερομένων στο Σεμινάριο οι ίδιοι έχουν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν διαδραστικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία επιτρέπει την πραγματοποίηση και παρεμβάσεων κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα ακολουθήσει τις παρουσιάσεις κάθε ενότητας.

Το Σεμινάριο συνδιοργανώνουν το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το Ίδρυμα Konrad Adenauer, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ και το Πρόγραμμα Invent ICT ενώ την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή Σεμιναρίου απαρτίζουν οι Γιάννης Καλογήρου, Θεόδωρος Καρούνος, Άγγελος Τσακανίκας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Ευάγγελος Σιώκας και Γεώργιος Σιώκας.

Σύνδεση με τη διάσταση της πανδημίας

Προλογίζοντας το πρόγραμμα του Σεμιναρίου, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ και μέλος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής του Σεμιναρίου, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ανέφερε στην εφημερίδα τα εξής: “Φέτος προσπαθούμε να συνδέσουμε το Σεμινάριο με τη διάσταση της κρίσης της πανδημίας. Θεωρούμε αρκετά σημαντική την απόφαση να πραγματοποιηθεί το Σεμινάριο φέτος παρά τη συγκυρία, ακριβώς επειδή αντιμετωπίζουμε το Σεμινάριο σαν έναν θεσμό”. Ως εκ τούτου, εξήγησε πως, “κάναμε προσπάθεια να γίνει και φέτος κι ελπίζω να γίνει επιτυχημένα”, εξηγώντας επιπλέον πως, “Είδαμε ως ευκαιρία την πανδημία με την έννοια τόσο ως προς την θεματική του, όσο και ως προς τον τρόπο που θα γίνει το Σεμινάριο”.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος προτού αναφερθεί αναλυτικά στο πρόγραμμα, υπογράμμισε πως, “Θα γίνουν και κάποιες κεντρικές ομιλίες από το εξωτερικό και από ένα υψηλό στέλεχος της INTEL και θα έχει φέτος διαδικτυακό χαρακτήρα σε μεγάλο βαθμό”. Έκλεισε τον σχολιασμό του, λέγοντας μάλιστα πως, “Θεωρώ ότι όλες οι θεματικές ενότητες θα έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον”.

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 17 Ιουλίου, πρωί (10:00 – 13:30): Η κρίση του Covid-19 και η επίδρασή της στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Κράτους και της Οικονομίας (Μέρος Α) - Συντονιστής: Άγγελος Τσακανίκας (ΕΜΠ).

Ομιλίες: Δανάη Διακουλάκη (ΕΜΠ) - Η εξέλιξη της Πανδημίας στην Ευρώπη μέσα από αριθμούς. Αλέξιος Ζαβρας (INTEL) - COVID-19 και εταιρικό περιβάλλον: Επιδράσεις και προοπτικές. Δέσποινα Μητροπούλου (Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ) & Κώστας Παπαδήμας (Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ) - Ανοιχτές Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση: Ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός.

Παναγιώτης Αγγελόπουλος (Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ) - Νέα Μοντέλα Εκπαίδευσης: Εμπειρία που αποκτήθηκε και προοπτικές για την μετά Covid-19 εποχή. Νίκος Τζιμόπουλος (ΕΥΥ eTWINNING) - Η συνεισφορά του eTwinning στην εκπαιδευτική κοινότητα στην εποχή του Covid-19, Γιάννης Γιανναράκης (ΣΕΚΕΕ) - Η καινοτομία στην εποχή της Πανδημίας: Ψηφιακή έκρηξη δημιουργικότητας με καταλύτη τον COVID-19, Παναγιώτης Κρανιδιώτης (Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ) - Digital Twins στην Ναυτιλιακή Βιομηχανία και Γιώργος Οικονομίδης (ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ) - Mind of a State.

Παρασκευή 17 Ιουλίου, απόγευμα (18:00 – 21:30): Η κρίση του Covid-19 και η επίδρασή της στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Κράτους και της Οικονομίας (Μέρος Β) - Συντονιστής: Θεόδωρος Καρούνος (ΕΜΠ).

Ομιλίες: Κωστής Μοχιανάκης (ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ) - Ο ρόλος της Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κρίσης του covid-19. Γιώργος Ντάνης (ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ) - Ο Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κρίση του Covid-19 και η επιτακτική ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό, Γιάννης Κοψαχείλης (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης), Θεοχάρης Μανουσαρίδης (TIMELESS), Θεμιστοκλής Λιακόπουλος (Οικονομολόγος – Σύμβουλος Τοπικής Αυτοδιοίκησης) -Ανοικτή πλατφόρμα διακίνησης εγγράφων μεταξύ διαφορετικών τοπικών ΣΗΔΕ (Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων). Πρόδρομος Τσιαβος (Ίδρυμα Ωνάση & Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ) - Πως Μπορούμε να Δημιουργήσουμε Οικολογίες Καινοτομίας: Η Προσέγγιση του Ιδρύματος Ωνάση, Νίκος Καραμπεκιος (ΕΚΤ) - COVID-19 και νέοι Έλληνες ερευνητές. Η επίδραση της πανδημίας στην ερευνητική τους δραστηριότητα.

Μαίρη Νικολάου (ΕΜΠ) - Αναδυόμενες Ευκαιρίες από την εξέλιξη της πανδημίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Βιομηχανικών Πάρκων και Πέτρος Σετφανέας (ΕΜΠ) - Μαθηματικά μοντέλα και πανδημία - Ζητήματα ορθότητας και επαλήθευσής τους.

Σάββατο 18 Ιουλίου, πρωί (10:00 – 11:00): H 4 η Βιομηχανική Επανάσταση πριν και μετά την κρίση του Covid-19: Επιπτώσεις, μαθήματα, προκλήσεις και ευκαιρίες για την Ευρώπη και την Ελλάδα - Συντονιστής: Γιάννης Καλογήρου (ΕΜΠ).

Ομιλία: Ορέστης Τερζίδης (Karlsruhe Institute of Technology) Βιομηχανία 4.0 - Μετατόπιση παραδείγματος στην παραγωγή.

Σάββατο 18 Ιουλίου, πρωί (11:00 – 13:30): Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα που δημιουργούνται από την κρίση του Covid-19 μέσω και της αξιοποίησης της έρευνας - Συντονιστής: Γιάννης Καλογήρου (ΕΜΠ).

Ομιλίες: Βαγγέλης Σιώκας (ΕΜΠ), Ελένη Μητσέα (ΕΜΠ) Απολογισμός του προγράμματος υποστήριξης επιχειρηματικών σχημάτων Invent ICT, 2016-2020.

Παρουσίαση 4 καινοτόμων επιχειρηματικών σχημάτων της Θερμοκοιτίδας ΕΠΙ.ΝΟΩ και η δράση τους στο πλαίσιο του COVID-19 – Σταύρος Σκαρλής (e-Kinesis), Γιώργος Καρακατσάνης (Evotropia), Κωνσταντία Ζαρκογιάννη (SMARTY), Παναγιώτης Μανδουλίδης (Voltage Stability Monitoring Tools), Άγγελος Τσακανίκας (ΕΜΠ-ΙΟΒΕ) - Ο τομέας της υγείας στην Ελλάδα: Ευκαιρίες και προκλήσεις στην μετά Covid εποχή. Ελι Κατσίρη (SIBA IoT) - Η συμβολή της παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα μέσω αισθητήρων στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σάββατο 18 Ιουλίου, απόγευμα (18:00 – 21:30): Η κρίση του Covid-19 και το ζήτημα της Παγκοσμιοποίησης της Οικονομίας, των Παγκόσμιων Αλυσίδων Αξίας (GVCs), της Κινητικότητας των Ανθρώπων, Αγαθών και Υπηρεσιών - Συντονιστής: Γιάννης Καλογήρου (ΕΜΠ).

Ομιλίες: Νίκος Βονορτας (George Washington University) - What has happened to globalization? Structural reshaping, GVC resilience, future prospects.

Γιάννης Καλογήρου (ΕΜΠ), Άγγελος Τσακανίκας (ΕΜΠ), Αιμιλία Πρωτόγερου (ΕΜΠ), Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος (ΕΜΠ) - Η ενίσχυση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της χώρας στο περιβάλλον του Covid-19 μέσω της ενδυνάμωσης της λειτουργίας των βασικών αξόνων του τετραγώνου της οικονομίας της γνώσης.

Νίκος Διακουλάκης - (Σύμβουλος Επενδύσεων, Πρώην Ειδικός Γραμματέας Υπ. Ανάπτυξης) - Δομές και Μηχανισμοί εφαρμογής των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Άγγελος Τσακανίκας (ΕΜΠ), Μιχάλης Βασιλειάδης (ΙΟΒΕ), Πέτρος Δήμας (ΕΜΠ) - GLOBALINTO Input-Output Intangibles Database: Μια καινοτόμος προσέγγιση στην ποσοτικοποίηση των άυλων περιουσιακών στοιχείων.

Ευγενία Τοπάλογλου (ΕΜΠ), Πέτρος Δήμας (ΕΜΠ) - Ανάλυση της αλυσίδας αξίας του κλάδου τροφίμων, ποτών και προϊόντων καπνού στην Ελλάδα και Δημήτρης Σταμόπουλος (ΕΜΠ) - Αλλαγές στην αγορά της αυτοκίνησης: Covid-19 και οι νέες τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης.

Κυριακή 19 Ιουλίου, πρωί (10:30-11:00) - Συντονιστής: Άγγελος Τσακανίκας (ΕΜΠ).

Ομιλία: Μαρία Καββαδία (European University Institute) - Η πανδημία μιας «νέας» ασθένειας: Ιστορικές συνέχειες και ασυνέχειες .

Κυριακή 19 Ιουλίου, πρωί (11:00-12:30) - Συμπεράσματα του Σεμιναρίου - Γενική Συζήτηση. Συντονιστές: Γιάννης Καλογήρου, Θεόδωρος Καρούνος και Άγγελος Τσακανίκας.