“Η ΓΝΩΜΗ ΘΡΑΚΗΣ”

Κερδίζει το «στοίχημα» του τουρισμού η Σαμοθράκη

Μαζί με τη Λήμνο δίνουν «ανάσα» στη Βόρεια Ελλάδα - «Γεμάτο το νησί του Έβρου ως τα τέλη Αυγούστου» λένε επαγγελματίες και τοπικές αρχές
  • Παρασκευή, 21 Αυγούστου, 2020 - 06:25

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τον κλάδο του τουρισμού που αγγίζει κατ’ επέκταση και άλλους τομείς της οικονομίας, υπάρχουν ορισμένοι προορισμοί στη Βόρεια Ελλάδα που κατάφεραν να “δουλέψουν” τόσο, ώστε οι επαγγελματίες να κάνουν λόγο για “βαθιά ανάσα” και “σώσιμο της παρτίδας”, τουλάχιστον για τον μήνα Αύγουστο, που είναι, ωστόσο, ένας από τους πιο δυνατούς μήνες για τον τουρισμό. Σαμοθράκη, Λήμνος, Πάργα, Πρέβεζα και Αμμουλιανή είναι τα μέρη που προσέλκυσαν τους Έλληνες τουρίστες σημειώνοντας υψηλές πληρότητες, δεδομένων των συνθηκών.

Λήμνος, το νησί που αγαπούν οι Βορειοελλαδίτες (και όχι μόνο)

Με ικανοποιητικές, για τα δεδομένα, πληρότητες και μεγάλο ποσοστό τουριστών από τη Βόρεια Ελλάδα, η Λήμνος είναι το νησί που παρά τη συγκυρία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του κόσμου ήδη από τα μέσα Ιουλίου και όπως φαίνεται αυτό το ενδιαφέρον θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος του Σωματείου Ενοικιαζομένων Λήμνου, Δημήτρης Σφενδύλης.

“Φέτος, αν δεν είχαμε πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού θα βλέπαμε αύξηση στις αφίξεις της τάξεως 15-20%. Ωστόσο, στο νησί υπάρχει κόσμος και φέτος, κυρίως Έλληνες αφού οι πτήσεις τσάρτερ μειώθηκαν αισθητά”, επισημαίνει ο κ.Σφενδύλης και σημειώνει: “Οι Έλληνες και ειδικά οι Βορειοελλαδίτες μας επιλέγουν σταθερά την τελευταία πενταετία. Θετικό φυσικά είναι το γεγονός ότι υπάρχουν συχνά ακτοπλοϊκά δρομολόγια, εννέα την εβδομάδα από Καβάλα ενώ η διαδρομή διαρκεί μόλις 3 ώρες. Φέτος προστέθηκαν και επιπλέον τρία δρομολόγια από Αλεξανδρούπολη (διάρκειας 5 ωρών με μια ώρα στάση στη Σαμοθράκη), γεγονός που έφερε κι άλλο κόσμο στο νησί από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη”.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σφενδύλης η Λήμνος έχει καταφέρει να διατηρήσει την ασφαλή επιδημιολογική της εικόνα, κάτι που επηρεάζει θετικά την επιλογή του κόσμου. “Είμαστε ακόμη ευτυχώς σε μια καλή κατάσταση και δεν έχουμε κρούσματα. Τηρούμε τα μέτρα και προσπαθούμε για το καλύτερο που μπορούμε”, προσθέτει.

Στη Λήμνο φέτος προστέθηκαν περίπου 300 επιπλέον κλίνες και η πλειονότητα των καταλυμάτων λειτούργησε. Συνολικά η σεζόν στο νησί του βορείου Αιγαίου διαρκεί περίπου 80 μέρες και σε μια πρώτη αποτίμηση, σύμφωνα πάντα με τον κ.Σφενδύλη, η μείωση της τουριστικής κίνησης σε σύγκριση με πέρσι -μια από τις καλύτερες χρονιές στον τουρισμό- αγγίζει το 40%.

Σαμοθράκη: Το περιορισμένο ωράριο δεν ανέκοψε το κύμα των τουριστών

Παρά το γεγονός ότι η Σαμοθράκη έχασε ένα σημαντικό αριθμό τουριστών από τα Βαλκάνια και κυρίως από τη Ρουμανία, καταφέρνει να τα πηγαίνει καλά χάρις το αυξημένο ενδιαφέρον των Ελλήνων τουριστών. “Το νησί είναι γεμάτο μέχρι τέλη Αυγούστου”, σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης Γιάννης Γλήνιας. Η Σαμοθράκη, σύμφωνα με τον κ.Γλήνια είχε τουρισμό μέχρι και σχεδόν τα τέλη του Σεπτέμβρη αλλά φέτος δεν είναι εύκολο να γνωρίζει κανείς τι μέλλει γενέσθαι. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, λόγω του νέου κορονοϊού, φαίνεται πως δεν πτόησαν τον κόσμο που συνεχίζει να καταφθάνει στο νησί και δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος.

Εξάλλου, όπως έλεγε πριν λίγες μέρες στο Έθνος ο Δήμαρχος Νίκος Γαλατούμος, από το τελευταίο τριήμερο του Ιουλίου στη Σαμοθράκη άρχιζε να πληθαίνει ο κόσμος, δίνοντας θάρρος στους επαγγελματίες.

«Καθημερινά καταφθάνουν στο νησί πολλοί επισκέπτες και εκτιμώ, δεδομένων των συνθηκών, ότι ο Αύγουστος θα “σώσει” την κατάσταση», επισημαίνει ο δήμαρχος. Οι τουρίστες είναι φέτος στη πλειονότητά τους Έλληνες και πολλοί από αυτούς νέοι που αγαπούν διαχρονικά το νησί για την άγρια ομορφιά του και τη αυθεντικότητά του. Όπως τονίζει ο δήμαρχος, ήδη χρειάστηκε να μπουν και έκτακτα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.

«Η σεζόν στο νησί είναι ούτως ή άλλως 40 με 50 μέρες. Η κίνηση που παρατηρείται τον Αύγουστο, αν δεν αλλάξει κάτι με νέα μέτρα, θα σώσει την κατάσταση. Τα αποτελέσματα βέβαια θα ήταν πολύ καλύτερα φέτος, γιατί δουλέψαμε σκληρά και ως δημοτική αρχή αλλά και σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Τουρισμού και ειδικά με τον αντιπεριφερειάρχη Θανάση Τσώνη, περιμένοντας να αποδώσουν «καρπούς» οι προσπάθειες που έγιναν και για τον οδικό τουρισμό, καθώς αρχικά τα μηνύματα από τα γειτονικά Βαλκάνια ήταν πολύ θετικά, κυρίως από Ρουμανία και Βουλγαρία», επεσήμανε ο δήμαρχος. Η Σαμοθράκη διαθέτει περίπου 1500 καταλύματα και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει γύρω στα 2500 άτομα, σύμφωνα με τον δήμαρχο. «Διαθέτει επίσης και ένα κάμπινγκ που είναι σε λειτουργία ενώ ένα ακόμη επρόκειτο να λειτουργήσει φέτος, αλλά λόγω της πανδημίας δεν κατέστη εφικτό», είπε ο κ. Γαλατούμος. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η οικονομία του νησιού βασίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό και είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους του.