“ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ”

Ιδιόμορφη με απώλειες έως & 90%

  • Τετάρτη, 26 Αυγούστου, 2020 - 06:28

Προς το τέλος βαδίζει σταδιακά η ιδιόμορφη φετινή τουριστική περίοδος η οποία περιορίστηκε χρονικά στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο για την Λέσβο, το οποίο υπολογίζεται σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια ότι καταγράφει απώλειες που ξεπερνάν το 85-90%.

Οι δυσκολίες της φετινής τουριστικής περιόδου, που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού και αφορούν συνολικά την παγκόσμια αγορά και όχι μόνο την Ελλάδα και τη Λέσβο, ήταν γνωστές από νωρίς, όπως άλλωστε ήταν γνωστές και οι ανησυχητικές προβλέψεις για το οικονομικό κραχ της βιομηχανίας, του τουρισμού και όλων των κλάδων που σχετίζονται με αυτόν.

Στη Λέσβο, όπως ο «Δ» έχει αναφέρει σε πολλά ρεπορτάζ το προηγούμενο διάστημα, η κατάσταση ήταν ακόμη πιο δύσκολη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους προορισμούς της χώρας μας, δεδομένου ότι η τουριστική αγορά έχει να αντιμετωπίσει πολλές ακόμη προκλήσεις πέρα από τον κορωνοϊό, όπως το μεταναστευτικό, τα ακριβά εισιτήρια και η μεγάλη απόσταση από την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζει η Λέσβος τον Αύγουστο ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Παν. Χατζηκυριάκος σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι οι επισκέπτες του νησιού μας, είναι κυρίως Έλληνες, που είτε κατάγονται από τη Λέσβο και έρχονται κάθε χρόνο είτε είναι φίλοι και γνωστοί ντόπιων, που θα φιλοξενηθούν σε σπίτια και εξοχικά.

«Η φετινή χρονιά δυστυχώς όπως είχαμε προβλέψει από την αρχή είναι μια χαμένη χρονιά για τον τουρισμό της Λέσβου.

Οργανωμένα τσάρτερ από τις ευρωπαϊκές χώρες είχαμε μόλις 6 μισά αεροπλάνα την εβδομάδα από τρεις εταιρείες που έφερναν αποκλειστικά Ολλανδούς τουρίστες. Με άλλες πτήσεις μέσω Αθηνών είχαμε ορισμένους μεμονωμένους τουρίστες, που ήρθαν με δική τους πρωτοβουλία στο νησί.

Τον δε Αύγουστο, είχαμε την αναμενόμενη αύξηση της κίνησης, η οποία σχετίζεται με τον εγχώριο τουρισμό. Σε ότι αφορά τον κοινωνικό τουρισμό όπου οι προσδοκίες μας ήταν αυξημένες, η Λέσβος όπως κάθε χρόνο άλλωστε, δεν κατάφερε να προσελκύσει ικανοποιητικό κομμάτι από την πίτα αυτή, γιατί προφανώς δεν αποτελεί ελκυστικό προορισμό».

Την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, αξίζει να σημειωθεί, ότι σχεδόν όλοι οι τουριστικοί προορισμοί του νησιού μας, είχαν μεγάλη κίνηση κυρίως από Μυτιληνιούς, που έκαναν τις διακοπές τους σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία.

Στις προτιμήσεις των εγχώριων τουριστών βρέθηκε η Σκάλα Ερεσού. Αποτέλεσε κορυφαίο προορισμό διακοπών για Μυτιληνιούς και Έλληνες τουρίστες που επισκέφθηκαν το νησί μας. Ψηλά στις προτιμήσεις των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου βρέθηκε και η Βόρεια Λέσβος, (Μήθυμνα, Πέτρα και Άναξος) που το τετραήμερο της Παναγίας βούλιαξε από κόσμο.

Μικρότερη κινητικότητα, χωρίς ωστόσο να χάσει τελείως την αίγλη του είχε και το γραφικό Πλωμάρι, το οποίο αν και ξεκίνησε πολύ καλά φέτος το καλοκαίρι, στην πορεία λόγω των κρουσμάτων του κορωνοϊού, έχασε μέρος της δυναμικής του.

Μ. Χατζηγεωργίου