“ΠΡΩΤΗ ΗΛΕΙΑΣ”

Οι Έλληνες έβαλαν πλάτη…

  • Τετάρτη, 26 Αυγούστου, 2020 - 06:24

 

 

Των Μιχάλη Δημητρόπουλου, Κώστα Αντωνόπουλου

Κάποιες τρύπες… μπαλώθηκαν, κάποια σπασμένα βγήκαν και αυτά μόνο και μόνο επειδή οι Έλληνες τουρίστες έσωσαν την παρτίδα. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από την Αυγουστιάτικη τουριστική κίνηση στην Ηλεία, η οποία κορυφώθηκε τον Δεκαπενταύγουστο και πλέον βαίνει μειούμενη, μέχρι το τέλος του μήνα. Μάλιστα, όπως τονίζουν στην «ΠΡΩΤΗ» οι φορείς του τουρισμού αρκετοί είναι οι επαγγελματίες που θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους μετά τον Σεπτέμβριο, ενώ όπως τονίζουν θα πρέπει να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός για τη νέα σεζόν. Έτσι και αλλιώς φετινή ουσιαστικά χάθηκε…

Βασίλης Τυλιγάδας (Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας)

«Ο Αύγουστος είχε δουλειά, που κορυφώθηκε τον Δεκαπενταύγουστο, και από σήμερα, σιγά-σιγά κλείνουν τα ξενοδοχεία. Σε σχέση με πέρυσι η πληρότητα ήταν 90% κάτω, γιατί ουσιαστικά δουλέψαμε καλά μόνο μια εβδομάδα τον Αύγουστο. Δουλέψαμε με Έλληνες τουρίστες, ελάχιστοι ήταν οι ξένοι. Από την ημέρα που ανοίξαμε είχαμε συνεχώς ακυρώσεις στις κρατήσεις. Όταν κλείναμε τις εισόδους δημιουργούταν πανικός και σταματούσαν οι τουριστικές ροές. Αυτό που περιμένουμε πλέον από την Πολιτεία είναι να καλυφθεί το προσωπικό, γιατί είναι πολλές οικογένειες που μένουν στο «αέρα» για τον χειμώνα. Μέχρι τον Σεπτέμβρη τους έχουμε σε αναστολή, αλλά μετά τον Σεπτέμβρη δεν ξέρω τι θα γίνει. Επίσης, δεν ξέρω τι θα κάνει το κράτος με τις ρυθμίσεις που έχουμε σε εφορία, ΙΚΑ, κτλ, αλλά και τα τρέχοντα. Σε ότι αφορά τα προγράμματα τουρισμού η κίνηση ήταν μικρή στην Ολυμπία και είναι λογικό, γιατί απευθύνονται κυρίως σε παραθεριστές, ο άλλος δηλαδή θα προτιμήσει να πάει στη θάλασσα. Μέχρι τον Απρίλη θα είμαστε κλειστοί, τώρα το τι θα γίνει είναι άγνωστο…».

Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος (Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου)

«Ο Αύγουστος ήταν ένα διάστημα αρκετά καλό σε σχέση με τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώ φυσικά η πληρότητα ήταν 20-30% κάτω σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο. Ήδη από τις 22-23 του μήνα δεν υπάρχουν κρατήσεις, ενώ συνήθως υπήρχαν μέχρι τέλος του μήνα. Ο τουρισμός έχει ήδη αραιώσει και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος στηριχθήκαμε μόνο στους Έλληνες, το 99% ήταν Έλληνες. Από τον Σεπτέμβρη θα είναι αρκετά δύσκολα τα πράγματα γιατί έρχονται και όλες οι φορολογικές πληρωμές μαζεμένες και δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την έξαρση της επιδημίας, ίσως αρχίσουν τα τοπικά lockdown, είναι ασαφές το περιβάλλον. Ο κόσμος είναι και οικονομικά και ψυχολογικά φοβισμένος. Άλλωστε, πιστεύω πως τα ακριβή φαινόμενα της επιδημίας θα φανούν στις αρχές Σεπτέμβρη γιατί ακόμα επιστρέφει κόσμος στα μέρη του. Στο προγράμματα τουρισμού στην Ηλεία από ότι ξέρω έχουν δηλώσει ενδιαφέρον 9 ξενοδοχεία, αλλά σαν ποσοστό σε κρατήσεις πανελλαδικώς είναι κάτω του 1%. Δυστυχώς το γεγονός πως δεν είμαστε διαφημισμένος τουριστικός προορισμός έχει αντίκτυπο και σε αυτά τα προγράμματα».

Αντώνης Μαυρόπουλος (Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας)

«Η περίοδος του Αυγούστου ήταν κάπως ικανοποιητική με την έννοια ότι μπαλώσαμε κάποιες τρύπες. Δεν ήταν αυτό περιμέναμε, αλλά ευτυχώς η ελληνική αγορά μας σήκωσε λιγάκι, αλλά μετά και από αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει πτώση. Η πληρότητα τον Αύγουστο κινήθηκε γύρω στο 60-70% σε σχέση με πέρυσι, με την συντριπτική πλειοψηφία του τουριστών να είναι Έλληνες. Σε ότι αφορά τα προγράμματα τουρισμού δεν υπήρξε ανταπόκριση. Είναι γεγονός ότι η προβολή εδώ και χρόνια δεν είναι αυτή που αρμόζει στην Ηλεία. Τα τελευταία 8 χρόνια δεν είχε γίνει η προβολή που έπρεπε και βλέπουμε τα αποτελέσματα σήμερα. Αν συγκρίνουμε με τον γειτονικό μας Νομό, είναι εμφανές ότι η Μεσσηνία έχει κάνει πολύ καλύτερη δουλειά από εμάς, η Περιφέρειά τους δηλαδή έχει κινηθεί εδώ και χρόνια πιο καλά. Τέλος, θέλω να τονίσω πως πρέπει οπωσδήποτε να μπει φρένο σε κάποιες κοινωνικές εκδηλώσεις ώστε να μην έχουμε τόσα πολλά κρούσματα για να σώσουμε έτσι την επόμενη σεζόν. Αυτή η σεζόν χάθηκε, είναι γεγονός. Όμως εάν δεν περιοριστούν τα πάρτι, οι γάμοι και γενικά οι κοινωνικές εκδηλώσεις όπου υπάρχει συνωστισμός, ώστε να πέσουν τα κρούσματα τους επόμενους 2 μήνες, θα έχουμε πρόβλημα και την επόμενη σεζόν. Πρέπει οπωσδήποτε να κατέβουν τα κρούσματα κάτω από 50 την ημέρα. Είχαμε ακυρώσεις από ξένους τουρίστες για τον Σεπτέμβριο μετά από την άνοδο των κρουσμάτων. Και είναι λογικά γιατί αυτοί που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας σε καθημερινή βάση ερευνούν τα κρούσματα στην Ελλάδα και όταν βλέπουν πως ανεβαίνουν συνέχεια προχωρούν σε ακυρώσεις. Και δεν εξετάζουν εάν η Ηλεία δεν έχει κανένα κρούσμα, κοιτάζουν τα κρούσματα πανελλαδικώς».

Νίκος Μπολιάρης (Πρόεδρος Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Ζαχάρως και Περιχώρων)

«Υπήρξε μια σχετική αύξηση τον Αύγουστο, αγγίξαμε την πληρότητα αλλά όχι για πολλές ημέρες. Ο κόσμος ήταν αρκετός, δεν μπορέσαμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους, αλλά και επιφυλακτικός και προς τις τιμές και προς τις επαφές και σε όλα. Πιστεύω ότι τηρήσαμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και νομίζω ότι συμβάλλαμε και εμείς ώστε η περιοχή μας να μην έχει κανένα κρούσμα. Ακόμα όμως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί. Ευελπιστούμε ότι η κίνηση θα είναι σημαντική μέχρι το τέλος του μήνα και αν όλα πάνε καλά και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Αυτές οι ημέρες πάντως δεν αρκούν για να καλύψουμε την οικονομική ζημιά. Είναι ένα θέμα το οποίο νομίζω πρέπει να το εξετάσουμε για τι πρέπει να γίνει του χρόνου».

Παναγιώτης Παναγόπουλος (Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ζαχάρως)

«Γενικά ήταν μια χαμένη χρονιά. Φάνηκε μια μικρή τόνωση της κίνησης τον Αύγουστο μήνα, η οποία δεν είναι ικανή να καλύψει όλες τις λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Η τουριστική ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο της Ζαχάρως είναι ανύπαρκτη και δεν καταβλήθηκε προσπάθεια έτσι ώστε να αλλάξει η εικόνα αυτή τον Δεκαπενταύγουστο , με άμεση λειτουργία το παρά θιν’ αλός, το οποίο είναι και το μοναδικό κατάστημα που μπορεί να δώσει ανάπτυξη και τουριστική τόνωση στο δήμο Ζαχάρως. Τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή της Ζαχάρως, χωρίς το παρά θιν’ αλός δεν γίνεται, ενώ από την πλευρά του ο δήμος θα πρέπει να δώσει μεγάλο βάρος για τη λειτουργία του, προκειμένου να καταστεί ξανά πόλος έλξης των επισκεπτών. Συγχρόνως ελπίζουμε η πολιτεία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε οι τουριστικές επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους. Λόγω του Covid ήλθαν εδώ πολλοί επισκέπτες που είχαν προορισμό τα νησιά, αλλά δεν βρήκαν τις κατάλληλες υποδομές και έφυγαν με αρνητικές εικόνες».