Ο Αύγουστος δεν έφερε τα αναμενόμενα στον τουρισμό: Περιορισμοί σε Ιταλία και Βαλκάνια έφεραν ακυρώσεις
- Πέμπτη, 27 Αυγούστου, 2020 - 06:25
Ο μήνας Αύγουστος στον οποίο επένδυσε ο τουριστικός κόσμος και στη Ζάκυνθο για να «σωθεί ότι σώζεται» τη φετινή χρονιά, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα όπως παραδέχονται όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών του τουρισμού, με τους οποίους επικοινώνησε η εφημερίδα μας.
Οι αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις, αν μπορούν να χαρακτηριστούν ως τέτοιες, για αφίξεις σε ποσοστό 30% των περσινών σε καταλύματα και επιχειρήσεις που στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα ήταν ανοιχτά, τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν και καθοριστικός παράγοντας ήταν η εξέλιξη της πανδημίας την οποία ουδείς μπορούσε τελικά να προβλέψει:
Περιοριστικά μέτρα από την Ελλάδα για άλλες χώρες, αλλά και από άλλες χώρες για την Ελλάδα άλλαξαν τελείως το τοπίο και το πιο «σοβαρό χτύπημα» φαίνεται να ήρθε από την ιταλική αγορά, όπου οι πτήσεις για Ζάκυνθο ήταν ελάχιστες για το μήνα Αύγουστο, Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν και οι απαγορεύσεις που αποφασίστηκαν από Φιλανδία, αλλά και Νορβηγία και Βέλγιο. Τέλος, οι Έλληνες τουρίστες μπορεί να συνέδραμαν σε κάποιο βαθμό στην τόνωση του τουρισμού τον Αύγουστο, αλλά η Ζάκυνθος ελάχιστα επωφελήθηκε αφού προτιμήθηκαν άλλοι προορισμοί.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το αεροδρόμιο για το μήνα Αύγουστο, εν αναμονή των επίσημων στατιστικών στοιχείων το τέλος του μήνα, ο αριθμός των πτήσεων ήταν αυξημένος σε σχέση με τον Ιούλιο που μας αποχαιρέτισε με συνολικά 310 αφίξεις , καθώς μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 465 και αναμένονται άλλες 100 μέχρι το τέλος του μήνα. Όπως έχει ήδη αναφερθεί και σε προηγούμενα δημοσιεύματα του –Ε- ειδικά φέτος πολύ μεγάλος ήταν ο αριθμός των ιδιωτικών πτήσεων. Ωστόσο όπως επιβεβαιώνουν και οι τουριστικοί πράκτορες, όπως ο κ. Φιλιποππολίτης, οι πτήσεις πολύ σπάνια έχουν πληρότητα, ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχουν και αρκετές ακυρώσεις.
«Πλέον έχουμε ξεχάσει τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, που είναι αδύνατο να υπάρχουν λόγω των υποχρεωτικών τεστ για τον κορονοϊό που πρέπει να προηγηθούν» σημείωσε συμπληρώνοντας πως σήμερα θα γίνει η τελευταία αναχώρηση από Φινλανδία με την αγορά αυτή να κλείνει εντελώς για φέτος.
Αν και ο Αύγουστος πήγε πολύ καλύτερα από τον Ιούλιο, μετράμε πολλές απώλειες, τονίζει από την πλευρά του ο τουριστικός πράκτορας Μ. Δαμανάκης, φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Ιταλίας. «Χάσαμε πτήσεις της Ιταλίας που ήταν 6 την εβδομάδα από την εταιρεία Volotea. Ήταν να συνεχιστούν και τον Σεπτέμβρη αλλά ακυρώθηκαν. Σε ότι αφορά την Φιλανδία χάνουμε τη μια πτήση την εβδομάδα με 100 -150 επιβάτες» ανέφερε, σημειώνοντας πως μέρα με την μέρα αυξάνονται οι φόβοι από τη Βρετανική Αγορά από την οποία κινούμαστε οριακά, ενώ πορεία κάμψης υπάρχει και από την Πολωνία, που από την αρχή της σεζόν ήταν από τις καλύτερες αγορές.
Ο κ. Δαμανάκης σημείωσε πως κατά τη γνώμη του μέχρι τέλη Σεπτέμβρη δύσκολα θα ξεπεράσουμε το όριο των 150.000 τουριστών, ενώ τόνισε πως δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του για τους Έλληνες, που προτίμησαν χερσαίους προορισμούς και η Ζάκυνθος δεν συμπεριελήφθη στις επιλογές τους.
Απώλειες μετρούν και οι ξενοδόχοι, με την Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά και Αντιπρόεδρο του ΞΕΕ Χρ. Τετράδη να υπογραμμίζει πως οι αισιόδοξες προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν και πως η αγωνία όλων πλέον στρέφεται στην Βρετανία.
«Ενώ αρχικά υπήρχε η εκτίμηση πως το 80% των ξενοδοχείων θα ήταν ανοιχτά τον Αύγουστο, πολλά είτε δεν άνοιξαν καθόλου, είτε άνοιξαν μόνο για το διάστημα που προέβλεπαν τα συμβόλαια με τα οποία έχουν δεσμευτεί» υπογράμμισε, υποστηρίζοντας πως τελικά τα έσοδα για τον κλάδο θα είναι ανύπαρκτα.
Για λιγότερες από τις μισές επιχειρήσεις που τελικά λειτούργησαν κάνει λόγο ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού και Ξενοδόχος Αν. Νικολουδάκης, ο οποίος αναφέρει:
«Η περίοδος του Αυγούστου εξελίχθηκε αρκετά καλά για όσες μονάδες λειτούργησαν. Εκτιμώ ότι είναι λιγότερες από τις μισές.
Η γενική εικόνα θα φανεί με την ανακοίνωση των αφίξεων Αυγούστου από την Fraport (εκτιμώ ότι θα έχει κινηθεί ανάμεσα σε 25% με 35% της περσινών αφίξεων.) Σίγουρα η καλή επίδοση Αυγούστου και πιθανός Σεπτεμβρίου δεν θα είναι αρκετή για να διασώσει τις τεράστιες απώλειες της χρονιάς» ανέφερε, ενώ ειδικά για τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σημείωσε πως λίγο επηρέασαν την κίνηση τελικά..
«Η συντριπτική πλειοψηφία της φετινής πελατείας δεν είναι θαμώνες του Λαγανά, όπου τα περισσότερα ξενοδοχεία και δωμάτια χαμηλού κόστους, που φιλοξενούν τέτοια πελατεία δεν άνοιξαν. Οι πελάτες μας δεν ανήκαν στους ξενύχτηδες και προσαρμόστηκαν πολύ εύκολα στην περιορισμό μετά τις 12.00μμ. Στο Λαγανά μετά τις 2-3 πρώτες βραδιές υπήρξε συμμόρφωση και σταθερή διακριτική παρουσία Αστυνομίας και ιδιωτικής υπηρεσίας ασφάλειας, που μίσθωσαν οι τοπικοί επιχειρηματίες, κατόπιν πρωτοβουλίας του Αντιδημάρχου Μπάμπη Βαρβαρίγου. Ως αποτέλεσμα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ισορροπημένη, κατά τη γνώμη μου.
Γενικά, η ανταπόκριση των πελατών ηλικίας άνω των 19-20 (που είναι πλέον μακράν οι περισσότεροι) είναι εξαιρετικά θετική και αποτυπώνει αποδοχή κι εκτίμηση των μέτρων, καθώς ενισχύουν το αίσθημα σοβαρότητας, επαγγελματισμού και υγειονομικής ασφάλειας στον προορισμό. Όλοι βρίσκουν τον τρόπο να διασκεδάσουν άνετα μέχρι τις 12.00 και να επιστρέψουν στα ξενοδοχεία τους» υπογράμμισε.
Απογοητευτική εικόνα περιγράφει και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ζακύνθου Γ. Μάργαρης που σημειώνει στον –Ε- ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν χειρότερα από το αναμενόμενο.
«Η συνολική εικόνα του νησιού από άποψη προσέλευσης τελικά ήταν ίσως χειρότερα και από τα αναμενόμενα. Ο Ιούλιος έκλεισε με -75% λιγότερους επιβάτες και -61,8% σε αριθμό πτήσεων από τον αντίστοιχο περσινό. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι παρόλο που ήταν μειωμένος ο αριθμός πτήσεων, τα αεροπλάνα δεν ήταν γεμάτα. Το ίδιο εκτιμώ ήταν και η κίνηση στο λιμάνι χωρίς να έχω στατιστικά στοιχεία.
Ελπίζοντας σε ένα καλό Αύγουστο το μόνο που είδαμε ήταν μερικές πτήσεις παραπάνω από την Μεγάλη Βρετανία που ξεκίνησαν στο τέλος Ιουλίου. Ταυτόχρονα είχαμε το κλείσιμο ουσιαστικά των Βαλκανικών χωρών λόγω απαγόρευσης εισόδου χωρίς βεβαιωμένο αρνητικό τεστ και το κλείσιμο της Ιταλικής αγοράς λόγω καραντίνας μετά την επιστροφή από την Ελλάδα. Η αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως, όπως και στην Ελλάδα, έφερε ανασφάλεια στους ταξιδιώτες και εμφανέστατη μείωση κρατήσεων» ανέφερε, ενώ για τα μέτρα που ισχύουν σε σχέση με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σημειώνει:
«Το κλείσιμο των νυχτερινών μαγαζιών επηρέασε πολύ λιγότερο, όσον αφορά τα εστιατόρια νομίζω δεν ήταν αποτρεπτικό για να μην κάνει κάποιος διακοπές. Πολλά ξενοδοχεία που άνοιξαν χωρίς δεσμευτικά συμβόλαια από τους Τour Operators άρχισαν να κλείνουν και έως το τέλος του μήνα θα έχουν κλείσει πολλά περισσότερα. Νομίζω ότι θα έχουμε μια πολύ μικρή τουριστική σεζόν μέχρι τις 15-20 Σεπτεμβρίου».
Της Μαριλένας Παπαδάτου
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ένα νέο μοντέλο τουρισμού φέρνει η πανδημία
4 Αυγ. 2020 - 6:27 - Σε έξαρση η παγκόσμια αγορά τουρισμού τέχνης μέχρι και το 2033
26 Δεκ. 2024 - 11:52 - Επίδομα ανεργίας βάσει εισφορών - Τι αλλαγές έρχονται
26 Δεκ. 2024 - 10:19 - Επίδομα ανεργίας: Στους πρώτους μήνες του 2025 η πιλοτική εφαρμογή
26 Δεκ. 2024 - 8:31 - Κόκκινα Δάνεια: Μέσα στο 2025 το εξελιγμένο καθεστώς διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους
24 Δεκ. 2024 - 17:45