“ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”

Αυξημένη η προσφορά ακινήτων για φοιτητική στέγη, σε υψηλές όμως τιμές

  • Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:26

Ειρήνη Δράγαση

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ακαδημαϊκά ιδρύματα την περασμένη Παρασκευή, ξεκίνησε δειλά-δειλά από τους επιτυχόντες η αναζήτηση κατάλληλης φοιτητικής κατοικίας στην οποία θα στεγάσουν τα όνειρα τους για την επόμενη τετραετία. Μια διαδικασία που φέτος λόγω των ιδιόρρυθμων συνθηκών και των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, γίνεται σε πιο χαλαρούς ρυθμούς και κυρίως γίνεται τηλεφωνικά και μέσω του διαδικτύου.

Οι νεοεισακτέοι από μακρινές κυρίως περιοχές της χώρας δεν έχουν ακόμα φτάσει στην πόλη και η έρευνα αγοράς για το διαμέρισμα της φοιτητικής τους ζωής γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω του τηλεφώνου, θέλοντας να πάρουν μια πρώτη γεύση για την προσφορά όσο κυρίως και για τις τιμές των ενοικίων.

Αυτό αναφέρουν κτηματομεσίτες του Ρεθύμνου που δέχονται τηλεφωνήματα από όλη την Ελλάδα σε σχέση με τη διαθεσιμότητα και τις τιμές των φοιτητικών κατοικιών.

Η υγειονομική κρίση έχει δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στην αγορά ακινήτων και άλλαξε τα δεδομένα. Ειδικότερα, η στροφή ιδιοκτητών ακινήτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη μακροχρόνια λόγω της τεράστιας συρρίκνωσης του τουρισμού τη φετινή σεζόν, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη προσφορά σε γκαρσονιέρες και δυάρια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια οπότε και τα μικρά διαμερίσματα που απευθυνόταν σε φοιτητές ήταν δυσεύρετα.

Η διαθεσιμότητα ακινήτων χαρακτηρίζεται ικανοποιητική από τους κτηματομεσίτες, ωστόσο τα δεδομένα δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει σε σχέση με τις τιμές, οι οποίες παραμένουν σταθερά υψηλές και σε πολλές περιπτώσεις απλησίαστες ιδίως εν μέσω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, για τις γκαρσονιέρες οι τιμές κυμαίνονται στα 300 -350 ευρώ ενώ για τα δυάρια οι τιμές φτάνουν τα 450 ευρώ.

Η οικονομική στενότητα και δυσπραγία αναγκάζει πολλούς νεοεισακτέους να επιλέξουν τη φοιτητική στέγη με βασικό κριτήριο την τιμή, ενώ σαφής εικόνα θα υπάρξει μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για τον χρόνο έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς αλλά κυρίως για τον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων.

Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με σαφήνεια το πώς θα λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια κάνει τους φοιτητές και τους γονείς τους να είναι επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους. Όπως επισημαίνουν κτηματομεσίτες, θεωρούν αρκετά πιθανό σε περίπτωση που συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση, η ενοικίαση φοιτητικής στέγης να καθυστερήσει για έναν σημαντικό αριθμό νεοεισακτέων οι οικογένειες των οποίων θα προτιμήσουν να εξοικονομήσουν το δυνατόν περισσότερα χρήματα μιας και τα έξοδα είναι πολλά.

Στοχεύουν δηλαδή να κερδίσουν 1-2 μήνες ενοίκια και παράλληλα ευελπιστούν ότι οι τιμές ενδεχομένως μειωθούν στα σπίτια που μέχρι τότε θα παραμείνουν ανοίκιαστα κάτι ωστόσο που, σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες, σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται αυτονόητο ή βέβαιο.